ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Η πάλη των συμφερόντων είναι το αίτιο των πολέμων

Στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο του Ρέντη, μίλησε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής

Η πάλη των συμφερόντων των ισχυρών χωρών, των πολυεθνικών, σε διεθνές επίπεδο, για τις αγορές, γίνεται με πολλούς τρόπους. Οταν δεν επαρκούν οι οικονομικές, πολιτικές μέθοδοι για να εξυπηρετηθούν αμερικανικά, ευρωπαϊκά συμφέροντα, χρησιμοποιούνται και στρατιωτικά μέσα. Ο πόλεμος είναι η πολιτική με άλλα μέσα. Ετσι, εφευρίσκονται δικαιολογίες για επεμβάσεις, όπως πχ στη Γιουγκοσλαβία, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεμβάσεις για τη διευθέτηση κρίσεων ή τώρα στο Αφγανιστάν για την «καταπολέμηση» της τρομοκρατίας.

Τα παραπάνω λόγια του Αντ. Σκυλλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, προς τους εργαζόμενους του μηχανοστασίου, στον Αγ. Ιωάννη τον Ρέντη, χτες το πρωί, συμπύκνωσαν ένα από τα συμπεράσματα της ερώτησης, για το γιατί γίνεται ο πόλεμος. Το άλλο αφορά στη δημιουργία κινδύνου, οι δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργατικές διεκδικήσεις να συνδεθούν με την τρομοκρατία ή οι αυστηρές διατάξεις να στραφούν και κατά των συνδικάτων αν «σηκώσουν πολύ το ανάστημά τους».

Οι εργαζόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα που ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για ψήφιση νέων νόμων, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας υπερδικαστής, υπερεισαγγελέας Ευρωπαίος με το δικαίωμα να συλλαμβάνει αυτός σε οποιαδήποτε χώρα και να διώκει ποινικά άτομα που κάποιες κυβερνήσεις, για τους δικούς τους λόγους τα θεωρούν ύποπτα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντ. Σκυλλάκος είπε για την προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός ορισμού για την τρομοκρατία, με ανοιχτή διατύπωση, που μπορεί να πάρει διάφορες ερμηνείες και δημιουργεί πολλούς κινδύνους. Εθιξε επίσης εργασιακά κι ασφαλιστικά θέματα. Πολλά και έντονα τα παράπονα, των εργαζομένων για τα πενιχρά μεροκάματα, τα ελαστικά ωράρια, την απουσία προοπτικής ανάπτυξης του ΟΣΕ. Στο τέλος της ομιλίας του ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη του αγώνα σε συνδικαλιστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Τέλος, να σημειώσουμε τον -για πρώτη φορά- προσδιορισμό του χρόνου, από τη διοίκηση του ΟΣΕ, για να μιλήσει στους εργαζόμενους, ο βουλευτής του ΚΚΕ, με το δικαιολογητικό ότι η παραγωγή τη συγκεκριμένη ώρα «βρίσκεται στο φόρτε της». Οπως μας είπαν οι συνδικαλιστές, πρέπει να υπάρχει ελευθερία κινήσεων όλων των κομμάτων και να μην έχουμε περιορισμούς.

Να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση

Στο νοσοκομείο ΚΑΤ περιόδευσε, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν το λαϊκό αντιπολεμικό κίνημα κατά της νέας πολεμικής εκστρατείας, κατά της συμμετοχής της χώρας μας με οποιαδήποτε μορφή, αλλά και σε επαγρύπνηση για την απόκρουση της συντονισμένης επίθεσης, περιστολής και κατάργησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών που γίνεται κάτω από το πρόσχημα της υπεράσπισης της «διεθνούς έννομης τάξης», απηύθυνε ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ περιόδευσε στους χώρους του νοσοκομείου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι εκφράσανε τις έντονες ανησυχίες τους για τις διεθνείς εξελίξεις και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά και με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

«Πάντοτε, στην ιστορία οι πόλεμοι είχαν κάποιο πρόσχημα. Αυτή τη φορά το πρόσχημα είναι η τρομοκρατία», επισήμανε ο Γ. Σταυρόπουλος και ξεδίπλωσε τα πραγματικά αίτια του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου: «Ο πραγματικός στόχος, η πραγματική αιτία είναι ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οποιος ελέγξει την περιοχή, θα ελέγχει το σύνολο των αποθεμάτων της παγκόσμιας ενέργειας. Ολο το "παιχνίδι" βρίσκεται στις σφαίρες επιρροής». Με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, υπογράμμισε, βάλλεται βάναυσα η δημοκρατία. Γίνεται μια σαρωτική επίθεση στα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, ψηφίζονται τρομονόμοι, ευρωεντάλματα, νόμοι για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και άλλα μέτρα που δεν έχουν στο στόχαστρο τους τρομοκράτες, αλλά το λαό που δεν υιοθετεί τους στόχους και τις αποφάσεις τους, που είναι ανυπάκουος.

Στη συνέχεια, ο Γ. Σταυρόπουλος, στηλίτευσε την εμπλοκή της χώρας μας στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γίνεται παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς. «Ο άδικος πόλεμος, τα προβλήματα στην Υγεία, την Παιδεία, το Ασφαλιστικό, η περιστολή των δικαιωμάτων μας πρέπει να μας βρουν αντίθετους. Πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή παρέμβαση. Κάθε εργαζόμενος να καταδικάσει τον πόλεμο, να ζητήσει την απεμπλοκή της χώρας, να αγωνιστεί για να μην περιοριστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού», κατέληξε.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Η ανάγκη συντονισμού δράσης των φορέων και του λαού της Λάρισας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών επισημάνθηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε η «Δημοκρατική Συσπείρωση». Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 30 περίπου εκπρόσωποι μαζικών φορέων, επισημάνθηκε ότι με αφορμή και την επίθεση στις ΗΠΑ, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες που με αγώνες κατακτήθηκαν, επιχειρείται να περιοριστούν με τη λήψη σχετικών μέτρων από την κυβέρνηση και την ΕΕ για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στα μέτρα αυτά και στο ανελέητο «χτύπημα» που θα δεχτούν από την εφαρμογή τους τα δημοκρατικά δικαιώματα, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους τα μέλη της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Λάρισας Γ. Μπαλασούλης, Αγγ. Σίμος και Χαρ. Αρχοντής. Καταδίκασαν, επίσης, τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του αφγανικού λαού και τόνισαν ότι πρέπει να ενταθεί η αντιπολεμική δράση.

Στη σύσκεψη πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεις στην κατεύθυνση του συντονισμού δράσης ενάντια στην επιχείρηση καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που είναι:

- Πλατιά συγκέντρωση με θέμα τον αγώνα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, παραγόντων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων.

- Συμμετοχή στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις.

- Εξορμήσεις ενημέρωσης σε εργασιακούς χώρους.

- Μοίρασμα προκηρύξεων στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων, ο Αγ. Παπαστεργίου, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Τ. Σκυλλάκος, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Επιτροπής Ειρήνης και πολλών άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων.

ΛΑΜΙΑ
Δυναμικό αντιιμπεριαλιστικό «παρών»

Δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, την Τρίτη το βράδυ, εκατοντάδες φιλειρηνιστές στη Λαμία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των καιρών και των φορέων της πόλης, στέλνοντας αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα στους «φονιάδες των λαών» ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους μακελάρηδες.

Προηγήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία Πάρκου, με κεντρικό ομιλητή τον γγ του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και ακολούθησαν ομιλίες και χαιρετισμοί εκπροσώπων της Επιτροπής Ειρήνης Λαμίας, της ΝΔΕ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και της Κίνησης για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Στην πορεία που ακολούθησε, με σαφές αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, διατρανώθηκε η απαίτηση για σταμάτημα του πολέμου από «ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΟΚ τρομοκράτες των λαών», ή το «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», καμιά εμπλοκή της χώρας μας «Καμία εμπλοκή - καμιά συμμετοχή έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Οι φιλειρηνιστές, αφού για αρκετή ώρα διαδήλωσαν στους δρόμους της Λαμίας, έφτασαν έξω από τα γραφεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας και της Περιφέρειας, όπου αντιπροσωπεία των φορέων επέδωσε ψήφισμα. Στη συγκέντρωση - πορεία, συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι του ΤΕΕ (παράρτημα Φθιώτιδας), του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας, των συνταξιουχικών σωματείων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ, του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, ο δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς και αντιπροσωπείες της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ