Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
Η πάλη των συμφερόντων είναι το αίτιο των πολέμων

Στους εργαζόμενους στο μηχανοστάσιο του Ρέντη, μίλησε χτες ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής

Η πάλη των συμφερόντων των ισχυρών χωρών, των πολυεθνικών, σε διεθνές επίπεδο, για τις αγορές, γίνεται με πολλούς τρόπους. Οταν δεν επαρκούν οι οικονομικές, πολιτικές μέθοδοι για να εξυπηρετηθούν αμερικανικά, ευρωπαϊκά συμφέροντα, χρησιμοποιούνται και στρατιωτικά μέσα. Ο πόλεμος είναι η πολιτική με άλλα μέσα. Ετσι, εφευρίσκονται δικαιολογίες για επεμβάσεις, όπως πχ στη Γιουγκοσλαβία, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεμβάσεις για τη διευθέτηση κρίσεων ή τώρα στο Αφγανιστάν για την «καταπολέμηση» της τρομοκρατίας.

Τα παραπάνω λόγια του Αντ. Σκυλλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, προς τους εργαζόμενους του μηχανοστασίου, στον Αγ. Ιωάννη τον Ρέντη, χτες το πρωί, συμπύκνωσαν ένα από τα συμπεράσματα της ερώτησης, για το γιατί γίνεται ο πόλεμος. Το άλλο αφορά στη δημιουργία κινδύνου, οι δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες και εργατικές διεκδικήσεις να συνδεθούν με την τρομοκρατία ή οι αυστηρές διατάξεις να στραφούν και κατά των συνδικάτων αν «σηκώσουν πολύ το ανάστημά τους».

Οι εργαζόμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα που ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τη συζήτηση στις Βρυξέλλες για ψήφιση νέων νόμων, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας υπερδικαστής, υπερεισαγγελέας Ευρωπαίος με το δικαίωμα να συλλαμβάνει αυτός σε οποιαδήποτε χώρα και να διώκει ποινικά άτομα που κάποιες κυβερνήσεις, για τους δικούς τους λόγους τα θεωρούν ύποπτα.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αντ. Σκυλλάκος είπε για την προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός ορισμού για την τρομοκρατία, με ανοιχτή διατύπωση, που μπορεί να πάρει διάφορες ερμηνείες και δημιουργεί πολλούς κινδύνους. Εθιξε επίσης εργασιακά κι ασφαλιστικά θέματα. Πολλά και έντονα τα παράπονα, των εργαζομένων για τα πενιχρά μεροκάματα, τα ελαστικά ωράρια, την απουσία προοπτικής ανάπτυξης του ΟΣΕ. Στο τέλος της ομιλίας του ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε την ανάγκη του αγώνα σε συνδικαλιστικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων.

Τέλος, να σημειώσουμε τον -για πρώτη φορά- προσδιορισμό του χρόνου, από τη διοίκηση του ΟΣΕ, για να μιλήσει στους εργαζόμενους, ο βουλευτής του ΚΚΕ, με το δικαιολογητικό ότι η παραγωγή τη συγκεκριμένη ώρα «βρίσκεται στο φόρτε της». Οπως μας είπαν οι συνδικαλιστές, πρέπει να υπάρχει ελευθερία κινήσεων όλων των κομμάτων και να μην έχουμε περιορισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απέργησαν για τα σχέδια της κυβέρνησης(2008-09-18 00:00:00.0)
Να σταματήσει τώρα η δίωξη(2005-10-12 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης(2004-02-05 00:00:00.0)
Ποινικοποιούν την αλληλεγγύη....(2002-04-21 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα του αφανισμού(2001-12-01 00:00:00.0)
Οπισθοχώρηση και από όσα προστατεύει το Σύνταγμα(2000-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ