Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Αίμα αθώων εξακολουθεί να κυλά...
  • Τουλάχιστον 40 νεκροί και δεκάδες τραυματίες κατά την 11η μέρα των βομβαρδισμών
  • Ενα σχολείο, δύο κλινικές και ένα φορτηγό με αμάχους οι στόχοι!
  • Εκκληση έξι ανθρωπιστικών οργανώσεων για τον τερματισμό των βομβαρδισμών
  • Σύμφωνα με πληροφορίες... άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις

Βομβαρδισμένες κατοικίες στην Καμπούλ

Associated Press

Βομβαρδισμένες κατοικίες στην Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το «σερί επιτυχιών» των αμερικανικών βομβαρδιστικών συνεχίστηκε χτες με αρκετά «χειρουργικά χτυπήματα εξαιρετικής ακριβείας» - σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες - κατά δύο κλινικών, ενός φορτηγού που μετέφερε αμάχους, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς, αλλά και ενός σχολείου. Οσο λοιπόν το αίμα αθώων συνεχίζει να κυλά άφθονο στη βασανισμένη γη του Αφγανιστάν, οι Αμερικανοί ήδη φαίνεται ότι προχώρησαν στη δεύτερη φάση, δηλαδή στην έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων...

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της 11ης μέρας συνεχών βομβαρδισμών, αμερικανικά αεροπλάνα έπληξαν φορτηγό γεμάτο με Αφγανούς που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη Τσουνάι κοντά στο Κανταχάρ για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, δήλωσε χτες ο Αμπντούλ Χανάν Χιμάτ, αξιωματούχος του υπουργείου Πληροφόρησης των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον Χιμάτ, 8 πολίτες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Ταντζόα του Κανταχάρ και άλλοι 12 στην Τσουνάι, όταν αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν φορτηγό που μετέφερε αμάχους Αφγανούς, οι οποίοι απελπισμένοι και έντρομοι εγκατέλειπαν την Τσουνάι για να γλιτώσουν. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τσουνάι και ένας απροσδιόριστος αριθμός πολιτών τραυματίστηκαν στην Ταντζόα, ενώ σύμφωνα με το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΙΡ, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Κανταχάρ, χτυπήθηκαν και δύο κλινικές.

Ελικόπτερα που λέγεται πως συμμετέχουν πλέον στις επιχειρήσεις

Associated Press

Ελικόπτερα που λέγεται πως συμμετέχουν πλέον στις επιχειρήσεις
Τουλάχιστον έξι βόμβες έπληξαν και την πρωτεύουσα, Καμπούλ, ενώ ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προς το επίσημο πρακτορείο «Bakhtar», από τις επιθέσεις στην Καμπούλ σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων AIP μετέδωσε ότι πολλές αποθήκες υδρογονανθράκων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της αφγανικής πρωτεύουσας από αμερικανικά αεροπλάνα.

Σε νοσοκομεία της Καμπούλ γιατροί ανέφεραν ότι εισήχθησαν δέκα άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατά τους πρωινούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών. Ομως, αμερικανική βόμβα έπεσε και σε σχολείο στην Καμπούλ, χωρίς όμως να εκραγεί, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Ισλαμαμπάντ, Χασάν Φερντούς. «Πρόκειται για απευθείας χτύπημα, αλλά η βόμβα δεν εξερράγη», ανέφερε, ενώ κλήθηκαν πυροτεχνουργοί για να εξουδετερώσουν τη βόμβα, αφού «μπορεί να εκραγεί», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στην Καμπούλ, οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες που έριξε ένα αμερικανικό AC-130. Δύο παρόμοια αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν ήδη στις επιθέσεις εναντίον της πόλης Κανταχάρ, στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

Εκκληση ανθρωπιστικών οργανώσεων

Ομως εκτός από το θάνατο που ξερνούν τα βομβαρδιστικά ή πιθανόν φέρουν μαζί τους οι ειδικές ομάδες που δρουν ήδη (;), το φάσμα της πείνας είναι ακόμη πιο τρομακτικό. Εξι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις - «Oxfam International», «Islamic Relief», «Christian Aid», «CAFOD», «Tear Fund» και «Action Aid» - απηύθυναν χτες έκκληση για τη διακοπή των αμερικανικών βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, ώστε να επιτραπεί η μεταφορά προμηθειών πριν από την έλευση του χειμώνα.

«Σήμερα είναι φανερό ότι δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε, υπό συνθήκες στοιχειώδους ασφάλειας, τρόφιμα σε ανθρώπους που λιμοκτονούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της «Oxfam International», Μπάρμπαρα Στόκινγκ, ενώ μόλις τη Δευτέρα η UNICEF σε επείγουσα έκκλησή της είχε ζητήσει επίσης τον τερματισμό των βομβαρδισμών, καθώς - όπως εκτιμούσε - οι 50.000 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας πρέπει να φθάσουν στο Αφγανιστάν σε διάστημα ενός μήνα ώστε να αποτραπεί ο λιμός κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εντός τεσσάρων βδομάδων, μισό εκατομμύριο Αφγανοί θα απομονωθούν εξαιτίας των χιονοπτώσεων, προειδοποιούν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ενώ η UNICEF είχε τονίσει ότι εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί, πάνω από 100.000 παιδιά θα πεθάνουν κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα.

Εναρξη της δεύτερης φάσης;

Βέβαια, αυτές οι εκκλήσεις ελάχιστα συγκινούν, εάν γίνουν ποτέ αντιληπτές. Οι αριθμοί μπορούν κάλλιστα να απαντήσουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Συνολικά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπήρξαν τέσσερα κύματα επιθέσεων που εξαπέλυσε η αμερικανική αεροπορία, βομβαρδίζοντας εκτός από την Καμπούλ και την Κανταχάρ, το Τζαλαλαμπάντ, το Μαζάρ ελ Σαρίφ και για πρώτη φορά στο στόχαστρο ήταν και η γραμμή του μετώπου ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, βόρεια της Καμπούλ. Εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, δήλωσε ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν τις θέσεις των Ταλιμπάν στην περιοχή Νιζράμπ, 65 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ, όπως επίσης και κοντά στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ, 25 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης. Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν μεγάλη αντεπίθεση ανατολικά της στρατηγικής σημασίας πόλης Μαζάρ ελ Σαρίφ, όπου οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν φτάσει σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την πόλη και οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Αμυνας Τζεφ Χουν, από τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν έχουν πληγεί 60 στόχοι και έχουν προκληθεί «σοβαρές καταστροφές» στις θέσεις των Ταλιμπάν, ενώ ο Αμερικανός αντιστράτηγος Γκρέγκορι Νιούμπολντ δήλωσε ότι από τις 7 Οκτώβρη, που άρχισε η αμερικανική επίθεση, έχουν πέσει στο Αφγανιστάν πάνω από 2.000 βόμβες και πύραυλοι. Πάντως, χτες το Πεντάγωνο παραδέχτηκε ότι ένα μαχητικό F/Α-18 «λανθασμένα» έριξε μία βόμβα περίπου 500 κιλών στις αποθήκες του «Ερυθρού Σταυρού».

Ωστόσο, η πιο σοβαρή εξέλιξη είναι αυτή που μεταφέρει ιρανικός ραδιοσταθμός, που μετέδωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα χτες κοντά στην Κανταχάρ, όπου και φέρεται να είναι το οχυρό του Μουλά Ομάρ και του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Είναι το δεύτερο τμήμα της αμερικανικής επιχείρησης στο έδαφος του Αφγανιστάν που άρχισε σήμερα το πρωί», πρόσθεσε το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο χωρίς να δίνει όμως καμία διευκρίνιση για τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που αποβιβάστηκαν, ούτε για τον αριθμό των ελικοπτέρων που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση αυτή.

Αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, η ιρανική τηλεόραση, και πάλι επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι γίνονται «ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και τους Αμερικανούς κοντά στην Κανταχάρ». Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε το Λονδίνο θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή που δεν έγινε δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ