Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Βιβλίο» με μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ενωση υιοθετεί κατάλογο με 62 μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Γάνδη την προσεχή Παρασκευή, προετοίμασαν οι υπουργοί Εξωτερικών χτες σε σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Το ζήτημα της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι «15», σκιαγραφώντας το δρόμο που προτίθενται να ακολουθήσουν όσον αφορά το ζήτημα της τρομοκρατίας, κατάρτισαν χτες έναν «οδικό χάρτη», στον οποίο εκτίθενται το σύνολο των (62) μέτρων και πρωτοβουλιών - που θα μπει για έγκριση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής - που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της ΕΕ, που υιοθετήθηκε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, ανέφερε ότι οι «15» αποφάσισαν να εντείνουν τις επαφές τους με τις αραβικές χώρες και να συντονίσουν τις επισκέψεις τους σε αυτές, με βασικό στόχο τη διατήρηση αρραγούς της συμμαχίας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προγραμματίζει να επισκεφθεί το Ιράν.

Ταυτόχρονα, οι «15» αποφάσισαν να θεσπίσουν ένα σύστημα αξιολόγησης (βάσει συγκεκριμένων δεικτών) των τρίτων (εκτός ΕΕ) χωρών, σε σχέση με τη συμμετοχή τους και τη γενικότερη συμπεριφορά τους στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι οι «15» θεωρούν πρωταρχικό το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, κυρίως δε σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας στη «μετά Ταλιμπάν» εποχή, προκειμένου να μην υπάρξει κενό εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής τους οι «14» ενημερώθηκαν από το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι τόσο η χώρα του, όσο και οι ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν τα πλήγματα εις βάρος αμάχων στο Αφγανιστάν. Σημειώνεται ότι οι «15» -όπως εξήγησε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Βέλγος ΥΠΕΞ Λουί Μισέλ, δε θεωρούν ότι πρέπει στην παρούσα φάση να υπάρξει παύση των βομβαρδισμών κατά του Αφγανιστάν, κάτι που ζήτησαν πρόσφατα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή.

Οι υπουργοί της ΕΕ ενημερώθηκαν, επίσης, για τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις στο Μεσανατολικό, τις οποίες καταδίκασαν απερίφραστα σημειώνοντας ότι η εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην περιοχή επείγει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, τους έχει διαβιβάσει ένα σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης, σημειώνοντας ότι αν συμβεί αυτό, τότε τα περιθώρια δράσης για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας θα διευρυνθούν σημαντικά.

Ο Δ. Ρέππας

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση από την ασάφεια που χαρακτηρίζει τον ορισμό που δίδεται στην τρομοκρατία, είπε:

«Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει, πράγματι, να ωριμάσει η συζήτηση αυτή. Πάντως, η κάθε προσέγγιση πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Η όποια ανησυχία εκδηλώνεται, από διάφορες πλευρές και από τη δική μας, σχετίζεται ακριβώς με την παραπομπή σε χαρακτηρισμούς ως τρομοκρατικών ενεργειών, δραστηριοτήτων που δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες με το δημοκρατικό δικαίωμά τους να προβάλλουν τις απόψεις τους, με νόμιμο και συνταγματικά ορθό τρόπο».

Ο υπουργός Τύπου ρωτήθηκε και για το θέμα της ύπαρξης τραπεζικών λογαριασμών των Ταλιμπάν στην Αθήνα. «Με βάση κανονισμό της ΕΕ, είπε ο Δ. Ρέππας και άλλα στοιχεία που έχουν περιέλθει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, πράγματι διενεργείται έλεγχος όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς. Εχει διαπιστωθεί, μετά από τον πρώτο έλεγχο, ότι υπάρχουν λογαριασμοί σε ονόματα ξένων πολιτών, ονόματα τα οποία φαίνεται ότι έχουν μια ομοιότητα με τα ονόματα πολιτών που περιέχονται σε καταλόγους ως ενεχόμενοι σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Πάντως, οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι σημαντικού χρηματικού αντικρίσματος και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της χώρας μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, αντιμετωπίζονται με ανάλογο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο, συζητώντας δημοσίως το θέμα αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ