Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΒΟΛΟΣ
Προσπάθεια «στρατολόγησης» Ελλήνων πεζοναυτών για το Αφγανιστάν
  • Καταγγελίες ότι διακινείται μυστικά σχετικό «χαρτί» στο στρατόπεδο «Γεωργούλα»
  • Ν. Γκατζής: ΝΑΤΟικό παράρτημα οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσπάθεια να συγκροτηθεί εκστρατευτικό Σώμα από εθελοντές Ελληνες πεζοναύτες - μόνιμους αλλά και κληρωτούς, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, βρίσκεται εν εξελίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Στρατόπεδο «Γεωργούλα» του Βόλου, όπου εδρεύουν τα 505 και 521 Τάγματα Πεζοναυτών.

Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε στο χτεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων το θεσσαλικό τηλεοπτικό κανάλι «Αστρα», στο οποίο μίλησαν, ανωνύμως, γονείς πεζοναυτών που υπηρετούν στο στρατόπεδο «Γεωργούλα».

Μιλώντας στο κανάλι ένας πατέρας στρατευμένου επιβεβαίωσε ότι στο στρατόπεδο «κυκλοφορεί», ανεπισήμως και μυστικά, κάποιο χαρτί στο οποίο καλούνται να υπογράφουν όσοι οπλίτες θέλουν να συμμετάσχουν στο εκστρατευτικό Σώμα. Ο γονιός είπε ότι ο ίδιος απαγόρευσε στο γιο του να υπογράψει αυτό το χαρτί και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει πως αν επιμείνει στην απόφασή της να στείλει Ελληνες στρατευμένους στον πόλεμο του Αφγανιστάν, θα ξεσηκώσει τις σφοδρές αντιδράσεις του ελληνικού λαού.

Την έντονη αντίθεσή του σε μια τέτοια κυβερνητική απόφαση εξέφρασε και άλλος γονιός που μίλησε στο κανάλι, τονίζοντας ότι ο στρατευμένος γιος του θα αρνηθεί να συμμετάσχει στο υπό συγκρότηση εκστρατευτικό Σώμα και δε θα είναι ο μόνος.

Δραματική έκκληση να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται και τι κάνει ο γιος της αυτό το διάστημα εξέφρασε μια μάνα στρατευμένου από τα Τρίκαλα. Ανέφερε ότι από τις αρχές Οκτώβρη, ο γιος της έφυγε από το στρατόπεδο «Γεωργούλα», για να πάρει μέρος σε ΝΑΤΟική άσκηση στην Αίγυπτο, ενώ από την περασμένη Κυριακή δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του, επειδή έχει κλειστό το τηλέφωνό του. «Τρέμω - είπε - στη σκέψη ότι μπορεί αυτή τη στιγμή να πάει για τον πόλεμο».

Η δημοσιογράφος του καναλιού που βρισκόταν έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» ανέφερε ότι σε συζητήσεις που είχε εκεί με στρατευμένους - οι οποίοι βεβαίως αρνήθηκαν να μιλήσουν στην κάμερα - της επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλη αναταραχή μέσα στο στρατόπεδο, καθώς μαθαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια συγκρότησης του εκστρατευτικού Σώματος.

Μιλώντας στο κανάλι για το μέγα θέμα που ανακύπτει, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, ο Νίκος Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι «το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει ότι η κυβέρνηση προχωρά συνειδητά στη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε ΝΑΤΟικό παράρτημα». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρέπει να φύγει έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Τα Ελληνόπουλα - συνέχισε - δεν έχουν καμιά υποχρέωση και καμιά δουλιά να πάνε να πολεμήσουν για ξένα, για ιμπεριαλιστικά συμφέροντα». Και ο Νίκος Γκατζής υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεσηκωθούν οι πάντες, οι γονείς των στρατευμένων, οι εργαζόμενοι, οι μαζικοί φορείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλος ο ελληνικός λαός για να εμποδίσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ