Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Πρωτοβουλία ενάντια στον πόλεμο

Αποφάσισε χτες τη διοργάνωση σύσκεψης, στην οποία θα καλέσει τη ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, για το σταμάτημα του πολέμου, την απεμπλοκή της χώρας, την προστασία δικαιωμάτων

Στη βάση της απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο, το σταμάτημα του πολέμου και την αποφυγή κάθε περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε χτες να πάρει την πρωτοβουλία διοργάνωσης συνδικαλιστικής σύσκεψης, όπου θα εξεταστεί η συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων στη σημερινή κατάσταση. Αποφάσισε, επίσης, να στείλει εκπρόσωπό της στη σημερινή εκδήλωση - συζήτηση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», στα Προπύλαια.

Την ανάγκη να πάρει η ΑΔΕΔΥ πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, είχε επισημάνει προς το προεδρείο της οργάνωσης, με πρόσφατη επιστολή της, η ΕΣΑΚ Δημοσίου. Αίτημα για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με ανάλογο σκεπτικό κατά του πολέμου, έχει καταθέσει η ΔΑΣ στο προεδρείο της Συνομοσπονδίας. Η ΑΔΕΔΥ θα καλέσει στη σύσκεψη την ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί αργότερα.

Στην επιστολή που είχαν αποστείλει στην ΑΔΕΔΥ τα στελέχη της ΕΣΑΚ - Δημοσίου, υπογραμμιζόταν πως η οργάνωση πρέπει να πάρει θέση και να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων στο δημόσιο εναντίον του πολέμου, της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται - ανέφερε η επιστολή - μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Ν. Υόρκη και με τις επεμβάσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και στρέφεται σε βάρος όλων των λαών. Οι ιμπεριαλιστές χτυπούν στο Αφγανιστάν, κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στους λαούς. Στόχος τους δεν είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οποία εξέθρεψαν και αξιοποιούν, αλλά η επέκταση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, η κατάκτηση περιοχών στρατηγικής σημασίας, ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, των πετρελαϊκών δρόμων, η καθυπόταξη των λαϊκών κινημάτων και η περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συντάσσεται με τις ΗΠΑ, συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, οργανώνει σφοδρή επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Η επιστολή συνέχιζε: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, διαθέτει τον ελληνικό εναέριο χώρο, τα αεροδρόμια, ενεργοποιεί τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, προσαρμόζει το "στρατιωτικό δόγμα" στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Προσανατολίζει τις ένοπλες δυνάμεις ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό", το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Ανοίγει για τη χώρα μας και το λαό μας μεγάλες περιπέτειες».

Τα στελέχη της ΕΣΑΚ - Δημοσίου τόνιζαν στην επιστολή τους, θέτοντας το πλαίσιο δράσης, πως πρέπει «να δώσουμε τώρα μαζική, ενωτική, αγωνιστική απάντηση» και τα συνδικάτα να ξεσηκωθούν, για:

  • «Να πάρει η αντιπολεμική πάλη χαρακτηριστικά παλλαϊκά. Η ΑΔΕΔΥ να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού σ' αυτή την κατεύθυνση.
  • Να καταδικάσουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να απαιτήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.
  • Να απαιτήσουμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
  • Να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ