Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΛΕΪΔΑ ΓΚΕΒΑΡΑ
Ο πόλεμος βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η κόρη του «Τσε» στην πρεσβεία της Κούβας

Στο ζεστό και φιλικό περιβάλλον της πρεσβείας της Κούβας, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρη του θρυλικού «Τσε», που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Παρευρισκόταν, επίσης, και ο νέος επιτετραμμένος της πρεσβείας της Κούβας, Π. Φερνάντες.

Η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς ξεκίνησε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, αναφέροντας πως είναι παιδίατρος, ειδικευμένη σε αλλεργικά νοσήματα και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Υπήρξε διεθνίστρια γιατρός, όπου δούλεψε εθελοντικά για ένα χρόνο στη Νικαράγουα και δύο χρόνια στην Αγκόλα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και τον πόλεμο ενάντια στο Αφγανιστάν, η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς τόνισε ότι όποτε συμβαίνει κάποιο σοβαρό γεγονός στις ΗΠΑ η πρώτη που δέχεται τις αλλαγές αυτές είναι η Κούβα. «Αναφέρομαι, φυσικά, σε αλλαγές της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτές οι αλλαγές ποτέ δεν είναι προς το καλύτερο. Πάντα προσπαθούν να βρουν κάτι να μας αναγκάσουν να υποκύψουμε. Γι' αυτούς υποτίθεται ότι είμαστε ένας μεγάλος κίνδυνος. Φυσικά, στο στρατιωτικό τομέα δεν προκαλούμε κανέναν κίνδυνο. Πολιτικά, όμως, όντως είμαστε επικίνδυνοι για τις ΗΠΑ, γιατί εμείς δείξαμε ότι μπορεί ένας λαός να ζήσει με διαφορετικό τρόπο. Στην πραγματικότητα, δείξαμε στον Τρίτο Κόσμο ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να ζήσει κανείς με αξιοπρέπεια. Αυτό, φυσικά, ποτέ δε μας το συγχώρεσαν».

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ ενάντια στο Αφγανιστάν, η Κούβα δεν μπορεί φυσικά να συμφωνήσει. Πρώτα απ' όλα, γιατί αυτός ο πόλεμος πραγματοποιείται και βασίζεται σε οικονομικά συμφέροντα. «Είναι παράξενο πώς ένας οργανισμός που έχει τα πλοκάμια του παντού, όπως είναι η ΣΙΑ, να μην μπορεί να συλλάβει έναν άνθρωπο. Αφού δεν μπορούν να τον βρουν, αποφασίζουν να βομβαρδίσουν ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε. «Εκείνο που μου κινεί την προσοχή είναι ο τρόπος που ο Δυτικός Κόσμος, ο αναπτυγμένος, τρέχει σαν το σκυλάκι πίσω από τις ΗΠΑ κάθε φορά που λένε: Πάμε να επιτεθούμε. Και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Πρώτα πρώτα, γιατί η Μέση Ανατολή βρίσκεται εδώ, μερικά χιλιόμετρα από την Ευρώπη, και όχι κοντά στην αμερικανική ήπειρο. Μέσα σε λίγα χρόνια, εσείς είχατε σε αυτήν την πλευρά του ημισφαιρίου 2 πολέμους, μιλάμε για τα Βαλκάνια και τώρα τη Μέση Ανατολή. Τι μπορούν να αποζητούν οι ΗΠΑ;

Ενα σημαντικό ζήτημα είναι η αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού συστήματος. Επίσης, θεωρώ σημαντικό ζήτημα και το από πού θα περάσουν οι αγωγοί πετρελαίου. Πιστεύω ότι χειραγωγούν τη διεθνή κοινή γνώμη, προκειμένου να ευνοηθεί οικονομικά μια υπερδύναμη, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατόν να παίζουμε με τη ζωή ενός ολόκληρου λαού και είναι ντροπή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σ' αυτό τους το εγχείρημα υποστηρίζονται και βοηθούνται από τους Εγγλέζους, από τους Γερμανούς και όλη την Ευρώπη.

Η θέση της Κούβας είναι ενάντια στην τρομοκρατία, κάνοντας, όμως, κάτι χρήσιμο για να εμποδίσουμε αυτήν την τρομοκρατία. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής αυτής της περιοχής του πλανήτη. Οχι στον πόλεμο και τους πολέμους, ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη για να αναπτυχθεί και η ειρηνική συνύπαρξη είναι κάτι το πολύ σημαντικό».

Οσον αφορά τον βιολογικό πόλεμο, η Κουβανή παιδίατρος επισήμανε πως πραγματικά είναι επικίνδυνος. «Υπάρχουν την τελευταία δεκαετία κάποιες ασθένειες που όλοι οι επιστήμονες και γιατροί έχουν αμφιβολίες για το από πού εμφανίστηκαν. Εκείνο που γνωρίζει όλος ο κόσμος είναι ότι οι ΗΠΑ, για πολλά χρόνια, είχαν προσπαθήσει να ερευνήσουν και να χειραγωγήσουν ασθένειες. Εφεύραν αρρώστιες για το ζαχαροκάλαμο, για τα καπνά, μετέφεραν από μια περιοχή στην άλλη βακτήρια, προκειμένου να πλήξουν με ασθένειες διάφορες καλλιέργειες. Ολα αυτά έχουν αποδειχθεί. Είναι παράξενο, δηλαδή, να αναρωτηθούμε, αν πρόκειται για μια ακόμα χειραγώγηση που βγήκε από κάποιο εργαστήριο των ΗΠΑ; Αναγκαστικά, τα γεγονότα σ' αυτήν τη σκέψη μας οδηγούν. Είναι πιθανό να τους ξέφυγε κάποια πληροφορία προς τα έξω, ή κάποιος να θέλησε να τους δώσει ένα μικρό μάθημα, αλλά δεν αποκλείεται και οι ίδιοι να αποφάσισαν με κάποιο τρόπο να χειραγωγήσουν την κατάσταση, ώστε όλη η προσοχή να πέσει στο βιολογικό πόλεμο».

Αναφερόμενη στο λαό των ΗΠΑ, η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς τόνισε πως «ο λαός των ΗΠΑ χρειάζεται να ξυπνήσει τη συνείδησή του», υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τον αγώνα του αμερικανικού λαού ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. «Γι' αυτό πιστεύουμε ότι αυτός ο λαός πρέπει να εκφράσει τη θέλησή του να σταματήσει αυτός ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια μιας μάνας, που έχασε το παιδί της από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11/9: Το αίμα δεν καθαρίζεται με αίμα», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για το υγειονομικό σύστημα της Κούβας (2001-10-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Αλέιδα Γκεβάρα - Ν. Κωνσταντόπουλου (1997-05-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Αλέιδα Γκεβάρα - Ν. Κωνσταντόπουλου (1997-05-22 00:00:00.0)
Διήμερο για τον ΤΣΕ (1997-05-22 00:00:00.0)
Διήμερο για τον ΤΣΕ (1997-05-22 00:00:00.0)
Στην Αθήνα η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς (1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ