ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Στους ιδιώτες σημαντικές δραστηριότητες

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Στους ιδιώτες παραδίδει η κυβέρνηση σημαντικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, όπως η κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας στη θέση Τέμενος για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Νέστος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης επιβεβαίωσε την τάση αυτή, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θέλει «ο ιδιώτης επενδυτής, ο υγιής επενδυτής του ιδιωτικού τομέα να έρθει να επενδύσει στον τομέα της ενέργειας».

Για να δικαιολογήσει την παραίτηση της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο έργο, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν οικονομικά ασύμφορο και η επένδυση δε θα ήταν ωφέλιμη για τη ΔΕΗ, αφού δε θα ήταν δυνατή η ύπαρξη κερδοφορίας σε οποιαδήποτε φάση της οικονομικής ζωής του έργου.

Επιβεβαίωσε όμως την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί το έργο στους ιδιώτες, λέγοντας ότι «εάν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές είτε αυτοί είναι χρήστες τοπικοί, είτε είναι επενδυτές με γενικότερο ενδιαφέρον, το ΔΣ της ΔΕΗ θα είναι στη διάθεση τέτοιων πρωτοβουλιών για να προχωρήσει στη συγχρηματοδότηση αυτού του σημαντικού έργου».

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι παλιότερα η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κρίνει συμφέρουσα την κατασκευή του έργου, αλλά η απόφαση δεν εκτελέστηκε και αυτό εντάσσεται «στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την παράδοση συνολικά της ενέργειας στους ιδιώτες». Ο βουλευτής είπε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρίες η ΤΕΡΝΑ και η ΑΕΓΕΚ, οι οποίες διεκδικούν την κατασκευή του έργου και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των δύο αυτών εταιριών. Εξάλλου όπως ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι το έργο θα γίνει από ιδιώτες.

Ο Α. Τζέκης εκτίμησε ότι «συντελείται ακόμα μία πολιτική που είναι σε αντίθεση όχι μόνο με τη ΔΕΗ, αλλά και με τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας και το όλο σχέδιο εντάσσεται στο ότι η ΔΕΗ εισέρχεται στο Χρηματιστήριο. Προχωράτε και στην ιδιωτικοποίηση μιας μεγάλης κερδοφόρας επιχείρησης προκειμένου μέσα στα νέα δεδομένα να παραδώσετε και αυτήν επιχείρηση στα χέρια ιδιωτών». Το έργο, κατέληξε, πρέπει να κατασκευαστεί από την ίδια τη ΔΕΗ για να μη φτάσουμε στην κατάντια της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στους ιδιώτες, αλλά οι καταναλωτές έφτασαν στο σημείο να μην έχουν ούτε ρεύμα και όταν έχουν, να το ακριβοπληρώνουν.

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Επικίνδυνες κατολισθήσεις τοιχωμάτων

Μετά από παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, σταμάτησαν όλες οι εργασίες στα ορυχεία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες μάρτυρες ενός ασυνήθιστου, αλλά και επικίνδυνου φαινομένου. Σε κάποιο σημείο του ορυχείου παρατηρείται μετατόπιση εδαφών, με αποτέλεσμα να έχουμε κατολισθήσεις των τοιχωμάτων εκσκαφής του ορυχείου, που στο σημείο αυτό έχουν βάθος 100 μέτρων.

Ηδη ένα τμήμα των τοιχωμάτων έχει κατολισθήσει, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων στο ορυχείο και απειλώντας με καταστροφή τον μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει κοντά στο σημείο αυτό. Είναι ευτύχημα που με την άμεση παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σταμάτησαν όλες οι εργασίες, απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή οι εργαζόμενοι και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της επιχείρησης απαιτεί και την απομάκρυνση όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο. Χτες αναμενόταν να καταφθάσει επιτόπου εδαφολόγος από τη διεύθυνση της ΔΕΗ στην Αθήνα, για να μελετήσει το φαινόμενο και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Το φαινόμενο πάντως έχει ανησυχήσει σοβαρά τους μηχανικούς της εταιρίας στην Πτολεμαΐδα που εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που η αντιμετώπισή του παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Εκφράστηκε ήδη η άποψη από υπεύθυνο μηχανικό ότι η μία τουλάχιστον πλευρά του ορυχείου δεν είναι πια δυνατό να συγκρατηθεί με αντιστηρίγματα, γιατί αυτό θα εξέθετε σε θανάσιμο κίνδυνο τα συνεργεία εργασίας.

Τεχνικοί του ορυχείου εκφράζουν την άποψη ότι οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η μετατόπιση εδαφών οφείλεται σε διάβρωση των τοιχωμάτων και τμημάτων του ορυχείου από τη διείσδυση σ' αυτό των υδάτων παρακείμενου ρέματος, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται εντελώς αποξηραμένο. Πολλοί εργαζόμενοι στο ορυχείο υποστηρίζουν ότι αν γινόταν κανονικά η άντληση των υδάτων και δεν περικοπτόταν η λειτουργία των αντλιών το τελευταίο διάστημα, ίσως να μη δημιουργούνταν το πρόβλημα.

Το αίτημα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να μην επαναρχίσει καμία εργασία εξόρυξης αν προηγουμένως δεν εντοπιστούν οι αιτίες του προβλήματος και δεν παρθούν τα απαραίτητα δομικά και τεχνικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

ΕΥΡΩΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ
Η Ελλάδα στην 3η χειρότερη θέση μεταξύ των «15» της ΕΕ

Το πρόβλημα του πληθωρισμού για τη χώρα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat

Σταθερά στην πρώτη τριάδα των χωρών - μελών της ΕΕ με τον υψηλότερο πληθωρισμό, βρισκόταν η Ελλάδα τον περασμένο μήνα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία της Eurostat, που καταγράφουν τις εξελίξεις στον ευρωτιμάριθμο σε κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ χωριστά και όλες μαζί (μέσος κοινοτικός όρος) μας πληροφορούν ότι ο πληθωρισμός το Σεπτέμβρη 2001 (συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2000):

  • Παρέμεινε στην Ελλάδα αμετάβλητος στο 4% (όσο και τον Αύγουστο) και ήταν ένας από τους τρεις υψηλότερους πληθωρισμούς μεταξύ των 15 χωρών - μελών της ΕΕ.
  • Στην ΕΕ των «12» ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,5% (από 2,7% τον Αύγουστο).
  • Στην ΕΕ των «15», ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% (από 2,6% τον Αύγουστο).

Στην πρώτη τριάδα των χωρών - μελών της ΕΕ των «15» με τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού ήταν η Ολλανδία (5,4%), η Πορτογαλία (4,1%) και η Ελλάδα (4%). Αντίθετα, στην τριάδα των χωρών - μελών της ΕΕ με τα χαμηλότερα ποσοστά ετήσιας αύξησης του πληθωρισμού ήταν η Μεγάλη Βρετανία (1,3%), η Γαλλία (1,6%) και το Βέλγιο - Λουξεμβούργο (1,9%).

Αν συγκρίνουμε τον φετινό ετήσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού (ευρωτιμάριθμου) με τον περσινό (Σεπτέμβρη 2000) διαπιστώνουμε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν:

  • Στη Σουηδία από 1,3% πέρσι σε 3,3% φέτος.
  • Στην Ολλανδία από 2,9% πέρσι σε 5,4% φέτος.
  • Στην Ελλάδα από 3% πέρσι σε 4% φέτος.

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (από 4,2% σε 1,9%), το Βέλγιο (από 3,9% σε 1,9%) και την Ιρλανδία (από 5,5% σε 3,8%).

ΠΑΜΕ
Κοινός αγώνας για τον καπνό

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με βάση την αντιλαϊκή κοινή αγροτική πολιτική της καταργείται σταδιακά η επιδότηση της καπνοκαλλιέργειας.

Σε Σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τονίζονται τα παρακάτω: «Οι συνέπειες αυτής της κατάργησης θα είναι οδυνηρές για χιλιάδες καλλιεργητές αλλά και καπνεργάτες που θα πεταχτούν στον "Καιάδα" της ανεργίας. Οι επιδοτήσεις δεν είναι καμιά παροχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι χρήματα που με πολλούς και ποικίλους τρόπους η Ευρωπαϊκή Ενωση απομυζά στο πολλαπλάσιο από τους εργαζομένους της χώρας μας και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΠΑΜΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την επικείμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση της επιδότησης καπνού από το 2002. Πάνω από όλα όμως, το ΠΑΜΕ καλεί τους καπνοκαλλιεργητές, τους καπνεργάτες και όλους τους εργαζόμενους σε μέτωπο αγώνων αντίστασης και απειθαρχίας στις αντιλαϊκές επιλογές Κεφαλαίου - Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ