Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Στους ιδιώτες σημαντικές δραστηριότητες

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Στους ιδιώτες παραδίδει η κυβέρνηση σημαντικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, όπως η κατασκευή υδροηλεκτρικής μονάδας στη θέση Τέμενος για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του ποταμού Νέστος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Καλαφάτης επιβεβαίωσε την τάση αυτή, με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση θέλει «ο ιδιώτης επενδυτής, ο υγιής επενδυτής του ιδιωτικού τομέα να έρθει να επενδύσει στον τομέα της ενέργειας».

Για να δικαιολογήσει την παραίτηση της ΔΕΗ από το συγκεκριμένο έργο, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν οικονομικά ασύμφορο και η επένδυση δε θα ήταν ωφέλιμη για τη ΔΕΗ, αφού δε θα ήταν δυνατή η ύπαρξη κερδοφορίας σε οποιαδήποτε φάση της οικονομικής ζωής του έργου.

Επιβεβαίωσε όμως την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί το έργο στους ιδιώτες, λέγοντας ότι «εάν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές είτε αυτοί είναι χρήστες τοπικοί, είτε είναι επενδυτές με γενικότερο ενδιαφέρον, το ΔΣ της ΔΕΗ θα είναι στη διάθεση τέτοιων πρωτοβουλιών για να προχωρήσει στη συγχρηματοδότηση αυτού του σημαντικού έργου».

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι παλιότερα η διοίκηση της ΔΕΗ είχε κρίνει συμφέρουσα την κατασκευή του έργου, αλλά η απόφαση δεν εκτελέστηκε και αυτό εντάσσεται «στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την παράδοση συνολικά της ενέργειας στους ιδιώτες». Ο βουλευτής είπε ότι είναι γνωστό πως υπάρχουν δύο ιδιωτικές εταιρίες η ΤΕΡΝΑ και η ΑΕΓΕΚ, οι οποίες διεκδικούν την κατασκευή του έργου και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των δύο αυτών εταιριών. Εξάλλου όπως ανέφερε και ο ίδιος ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι το έργο θα γίνει από ιδιώτες.

Ο Α. Τζέκης εκτίμησε ότι «συντελείται ακόμα μία πολιτική που είναι σε αντίθεση όχι μόνο με τη ΔΕΗ, αλλά και με τα γενικότερα συμφέροντα της χώρας και το όλο σχέδιο εντάσσεται στο ότι η ΔΕΗ εισέρχεται στο Χρηματιστήριο. Προχωράτε και στην ιδιωτικοποίηση μιας μεγάλης κερδοφόρας επιχείρησης προκειμένου μέσα στα νέα δεδομένα να παραδώσετε και αυτήν επιχείρηση στα χέρια ιδιωτών». Το έργο, κατέληξε, πρέπει να κατασκευαστεί από την ίδια τη ΔΕΗ για να μη φτάσουμε στην κατάντια της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στους ιδιώτες, αλλά οι καταναλωτές έφτασαν στο σημείο να μην έχουν ούτε ρεύμα και όταν έχουν, να το ακριβοπληρώνουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ