Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Η ιδιωτικοποίησή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε στο Ευρωκοινοβούλιο, πως οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας- που στηρίζει η ΕΕ- είναι επικίνδυνη όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ασφάλεια και ανεξαρτησία των λαών της

Η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των λαών της, τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης: «Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στην Ευρώπη», με την οποία προωθείται η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ταχυδρομείων και ύδρευσης, ο Γ. Πατάκης τόνισε τα εξής:

«Επειδή ο περιορισμένος χρόνος δε μου επιτρέπει να αναφέρω όσα ήθελα, θα περιοριστώ σε μερικά σημεία, ξεκινώντας από το ερώτημα, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας από ποιον και για ποιον. Σε αυτό το ερώτημα, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ανακοίνωσή της, όσο και η έκθεση με τις τροπολογίες του ΕΚ απαντούν ξεκάθαρα: υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στα πλαίσια της ελεγχόμενης οικονομίας της ελεύθερης αγοράς στα χέρια των κερδοσκόπων ιδιωτών επιχειρηματιών που θα εμπορεύονται τα κοινωνικά αγαθά με κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος; Λυπάμαι που και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων είναι προσανατολισμένες σε αυτή την κατεύθυνση.

Η δικαιολογία για αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές είναι η "αναγκαιότητα" της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στο όνομα αυτής της περιβόητης ανταγωνιστικότητας οι δημόσιες επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσει και να γίνει πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με το αμερικανικό και το ιαπωνικό.

Θα πρέπει να θυμίσω στην Επιτροπή μας ότι οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας είναι εκείνες που διαχειρίζονται και παρέχουν πάσης φύσεως κοινωνικά αγαθά, επικοινωνίες νερό ενέργεια ενημέρωση - πληροφόρηση, Πολιτισμό, Υγεία, Παιδεί, Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατά τη γνώμη μας, όλα αυτά αποτελούν δικαιώματα της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, διότι η εργατική τάξη με τη συλλογική διαχρονική εργασία της δημιούργησε και δημιουργεί την τεχνολογική υποδομή για βελτίωση και παροχή αυτών των αγαθών, αλλά και διότι η εργατική τάξη σαν η μόνη δημιουργική τάξη χρειάζεται όλα αυτά τα αγαθά, για να συνεχίσει απερίσπαστα και με γρηγορότερους ρυθμούς το δημιουργικό εξελικτικό ρόλο της στην κοινωνία. Οι επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας, θα πρέπει να είναι δημόσιες - κρατικές και να παρέχουν σε όλους αυτά τα κοινωνικά αγαθά στην όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα και σε τιμές ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Εξάλλου, τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι αρνητικά. Από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας προέκυψε ο υπερδεκαπλασιασμός των τιμών των αστικών και υπεραστικών μονάδων και εκατονταπλασιασμός των κερδών των ιδιωτών επιχειρηματιών. Από την ιδιωτικοποίηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, αντί για πολιτιστική ανάταση που αναμενόταν προέκυψαν φορείς υποκουλτούρας, διαστρέβλωσης, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης.

Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα θα στερήσει από τις ακριτικές νησιωτικές και άγονες περιοχές το δικαίωμα τακτικής συγκοινωνίας, ενώ θα εκτιναχτούν στα ύψη τα τιμολόγια των άλλων υπηρεσιών που απελευθερώνονται, όπως ηλεκτρικής ενέργειας, ταχυδρομικών υπηρεσιών, οδικών και θαλάσσιων μεταφορών. Οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους θα είναι δυσμενείς, γιατί θα προκύψουν χιλιάδες απολύσεις, και αντικατάσταση του εργασιακού καθεστώτος, με το καθεστώς των ευέλικτων αντιργατικών εργασιακών σχέσεων.

Υπάρχει και άλλη μια διάσταση ευρύτερης σημασίας που σχετίζεται με το στρατηγικό ρόλο που παίζουν αυτές οι επιχειρήσεις για την οικονομία, ασφάλεια και ανεξαρτησία της κάθε χώρας. Η απελευθέρωση στρατηγικών τομέων εγκυμονεί ευρύτερους κινδύνους για τους λαούς, αφού σε περιόδους κρίσης οι ιδιώτες - ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων θα ανεβάσουν τις τιμές των υπηρεσιών στα ύψη, αλλά το χειρότερο είναι ότι θα πωλούν, κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας, υπηρεσίες στον αντίπαλο όταν πληρώσει περισσότερα. Το παράδειγμα αυτό δεν είναι θεωρητικό ιδιαίτερα σήμερα που οι ΗΠΑ, με αφορμή το πρόσφατο πλήγμα που δέχτηκαν, έχουν ξεκινήσει έναν ανθρωποκτόνο πόλεμο για τα πολιτικοοικονομικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντά τους.

Γι' αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι με κάθε ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και υποστηρίζουμε ότι πρέπει και οι μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις να επανέλθουν στο δημόσιο με την προοπτική να υπαχθούν στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και να γίνουν μοχλός μιας λαϊκής οικονομίας, να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν και να έχουν φθηνές και καλής ποιότητας υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ