Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Επικίνδυνες κατολισθήσεις τοιχωμάτων

Μετά από παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, σταμάτησαν όλες οι εργασίες στα ορυχεία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες μάρτυρες ενός ασυνήθιστου, αλλά και επικίνδυνου φαινομένου. Σε κάποιο σημείο του ορυχείου παρατηρείται μετατόπιση εδαφών, με αποτέλεσμα να έχουμε κατολισθήσεις των τοιχωμάτων εκσκαφής του ορυχείου, που στο σημείο αυτό έχουν βάθος 100 μέτρων.

Ηδη ένα τμήμα των τοιχωμάτων έχει κατολισθήσει, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των εργαζόμενων στο ορυχείο και απειλώντας με καταστροφή τον μηχανολογικό εξοπλισμό που υπάρχει κοντά στο σημείο αυτό. Είναι ευτύχημα που με την άμεση παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σταμάτησαν όλες οι εργασίες, απομακρύνθηκαν από τη συγκεκριμένη περιοχή οι εργαζόμενοι και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για ανθρώπινα θύματα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα της επιχείρησης απαιτεί και την απομάκρυνση όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια που βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο. Χτες αναμενόταν να καταφθάσει επιτόπου εδαφολόγος από τη διεύθυνση της ΔΕΗ στην Αθήνα, για να μελετήσει το φαινόμενο και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Το φαινόμενο πάντως έχει ανησυχήσει σοβαρά τους μηχανικούς της εταιρίας στην Πτολεμαΐδα που εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που η αντιμετώπισή του παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Εκφράστηκε ήδη η άποψη από υπεύθυνο μηχανικό ότι η μία τουλάχιστον πλευρά του ορυχείου δεν είναι πια δυνατό να συγκρατηθεί με αντιστηρίγματα, γιατί αυτό θα εξέθετε σε θανάσιμο κίνδυνο τα συνεργεία εργασίας.

Τεχνικοί του ορυχείου εκφράζουν την άποψη ότι οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η μετατόπιση εδαφών οφείλεται σε διάβρωση των τοιχωμάτων και τμημάτων του ορυχείου από τη διείσδυση σ' αυτό των υδάτων παρακείμενου ρέματος, που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται εντελώς αποξηραμένο. Πολλοί εργαζόμενοι στο ορυχείο υποστηρίζουν ότι αν γινόταν κανονικά η άντληση των υδάτων και δεν περικοπτόταν η λειτουργία των αντλιών το τελευταίο διάστημα, ίσως να μη δημιουργούνταν το πρόβλημα.

Το αίτημα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος είναι να μην επαναρχίσει καμία εργασία εξόρυξης αν προηγουμένως δεν εντοπιστούν οι αιτίες του προβλήματος και δεν παρθούν τα απαραίτητα δομικά και τεχνικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ