ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Στα 170 δισ. δραχμές τα «φέσια» στην αγορά

Στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης, χρεοκόπησαν ή προανάγγειλαν τη χρεοκοπία τους συνολικά 1.429 επιχειρήσεις

Με υψηλούς ρυθμούς αυξάνονταν και το 2001 τα «φέσια» (απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές) στην αγορά, που για μια σειρά επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους, αποτελούν προάγγελο χρεοκοπίας. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) που μας πληροφορούν ότι στο εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2001 τα «φέσια» στην αγορά άγγιξαν τα 170 δισ. δραχμές, ενώ στην ίδια περίοδο πτώχευσαν ή κήρυξαν αίτηση πτώχευσης συνολικά 1.429 επιχειρήσεις. Αν και τα επίσημα στοιχεία, καταγράφουν πτώση των ρυθμών αύξησης και στα ποσά που αφορούν τα «φέσια» και στον αριθμό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει οξύ για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς όχι μόνο δεν απολαμβάνουν τα οφέλη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά οδηγούνται σε μαρασμό και αφανισμό.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της ΕΕΤ, προκύπτει ότι στο εννιάμηνο (Γενάρης - Σεπτέμβρης) 2001:

  • οι τράπεζες κατέγραψαν συνολικά 173.366 τεμάχια απλήρωτων συναλλαγματικών (που διαμαρτυρήθηκαν) συνολικής αξίας 46.719 εκατ. δραχμών. Τα αντίστοιχα νούμερα για το εννιάμηνο του 2000, ήταν 210.754 τεμάχια απλήρωτες συναλλαγματικές αξίας 58.105 εκατ. δραχμών.
  • εντοπίστηκαν (σ.σ. και σφραγίστηκαν) 49.486 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών, συνολικής αξίας 123.026 εκατ. δραχμών, έναντι 68.082 τεμαχίων αξίας 166.606 εκατ. δραχμών το εννιάμηνο του 2000.
  • χρεοκόπησαν ή προανήγγειλαν τη χρεοκοπία τους συνολικά 1.429 επιχειρήσεις, αντί 1.609 το εννιάμηνο του 2000. Συγκεκριμένα, στο φετινό εννιάμηνο πτώχευσαν με απόφαση των αρμόδιων ειρηνοδικείων 473 επιχειρήσεις και κατατέθηκαν άλλες 952 αιτήσεις πτώχευσης, ενώ το αντίστοιχο περσινό εννιάμηνο είχαν κηρυχτεί σε πτώχευση 523 επιχειρήσεις και κατατεθεί 1.086 αιτήσεις πτώχευσης.
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Τα νέα επιδόματα εξομάλυνσης των συντάξεων

Στον υπουργό Πολιτισμού η αρμοδιότητα απονομής τιμητικών συντάξεων σε λογοτέχνες -καλλιτέχνες

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού περνά η δυνατότητα για τη χορήγηση των τιμητικών συντάξεων στους λογοτέχνες- καλλιτέχνες. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο «για την προσφορά ή όχι διακεκριμένων υπηρεσιών αποφαίνεται, εννεαμελής Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού». Με τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση καταργεί τις κλαδικές εισηγητικές επιτροπές των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα ορίζει ότι «δικαίωμα σύνταξης από το δημόσιο ταμείο αποκτούν και οι ελληνικής υπηκοότητας ή Ελληνες το γένος λογοτέχνες και καλλιτέχνες, που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού».

Στο ίδιο σ/ν ορίζονται τα ποσά εξομάλυνσης των συνταξιούχων του Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες έπρεπε να είχαν δοθεί στους δικαιούχους από το Μάη. Με τις νέες διατάξεις τα ποσά εξομάλυνσης αυξάνονται από 2 έως 6 χιλιάδες δραχμές το μήνα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1 Γενάρη του 2001 και διαμορφώνονται από 3.000 σε 5.000 δρχ, από 5.000 σε 8.000 δρχ. και από 8.000 σε 14.000 δρχ.

Σε άλλο άρθρο του ν/σ προβλέπεται ότι «στον επιζώντα σύζυγο συνταξιούχο του Δημοσίου που λαμβάνει και σύνταξη από μεταβίβαση από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό τότε περικόπτεται κατά 50% η μία από τις δυο συντάξεις μετά από επιλογή του».

Επίσης οι συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, που χορηγεί το δημόσιο στους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους από 1.1.2002 θα καταβάλλονται σε ευρώ με βάση την ισοτιμία μετατροπής (340,750 δρχ. για 1 ευρώ).

ΑΓΡΙΝΙΟ
Αύριο η σύσκεψη για τον καπνό

Ο υπουργός Γεωργίας συνεχίζει την πολιτική κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών

Οι αρνητικές εξελίξεις για τον καπνό που δρομολογούνται αυτή την εποχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι το κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης που διοργανώνει αύριο Κυριακή στο Αγρίνιο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στη σύσκεψη που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Πάρκου στο Αγρίνιο, εκτός από το θέμα του καπνού, θα γίνει συζήτηση και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα και η κτηνοτροφία, καθώς και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού. Στην πρόσκληση συμμετοχής στη σύσκεψη, που έχει απευθύνει η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας προς τους μαζικούς φορείς και οργανώσεις του νομού επισημαίνεται εκτός των άλλων ότι «πρότασή μας είναι να προχωρήσουμε μαζί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τέλος του μήνα στο Αγρίνιο, στην πλατεία Δημοκρατίας».

Ο δρόμος της αγωνιστικής αντιπαράθεσης στα ολέθρια σχέδια της ΕΕ είναι και ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας των καπνοπαραγωγών, μιας και η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας ακολουθούν μια πολιτική κοροϊδίας και υποτέλειας στις εντολές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων πάλι, ότι του απέστειλε μια επιστολή ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Α. Αλεμάνο στην οποία εκφράζονται οι ευχαριστίες του για τη θέση του Γ. Ανωμερίτη. Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι και ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας έστειλε ανάλογη επιστολή στον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ. Βέβαια ο Γ. Ανωμερίτης δεν έδωσε στη δημοσιότητα το αντίγραφο της επιστολής του Ιταλού ομολόγου του, αλλά αν είναι και αυτή σαν τη δική του επιστολή και δόθηκε η ίδια απάντηση από τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, τότε θα κλάψουν μαζί και οι Ελληνες και οι Ιταλοί καπνοπαραγωγοί.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κυβέρνηση και ΝΔ συνυπεύθυνοι για την κρίση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη σε Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση είναι η ΝΔ για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι καπνοπαραγωγοί, τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης παρεμβαίνοντας σε Επερώτηση της ΝΔ για τον καπνό.

Ο βουλευτής είπε ότι η ΝΔ βοηθάει πλήρως την κυβέρνηση επί της ουσίας και ανέφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία της με τους διεπαγγελματικούς κρατικοδίαιτους οργανισμούς όπως είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ. Εάν σταματήσει, τόνισε, η κρατική επιδότηση σε αυτούς από τον ΕΛΓΑ, τότε θα δείτε τις πραγματικές διαθέσεις των αγροτών απέναντί τους. Επίσης, συνέχισε, η ΝΔ όταν κινητοποιούνται οι αγρότες βγαίνει με τον πρόεδρό της και τους «συμβουλεύει» να σταματήσουν, βοηθώντας έτσι την κυβέρνηση να περνάει την πολιτική της. Οι βουλευτές της ΝΔ, είπε, δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα με τον καπνό δεν άρχισε σήμερα αλλά από το 1992 όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δέχτηκε να μειωθεί η ντόπια παραγωγή από τους 170.000 τόνους στους 126.000. Εκτοτε, τόνισε, η μόνη «επιτυχία» και των δύο κομμάτων είναι να πανηγυρίζουν γιατί κάθε φορά δεν κόβονται πολλές ποσότητες από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Μιλώντας για τον καπνό ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι για το χτύπημα του προϊόντος χρησιμοποιείται ως άλλοθι η αντικαπνιστική εκστρατεία και κατήγγειλε ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η επιδότησή του για τα επόμενα χρόνια, αφού το 2002 στην ΕΕ θα γίνει αναθεώρηση της σχετικής πολιτικής. Κάλεσε δε τα δύο κόμματα να πουν την αλήθεια στους αγρότες ότι δηλαδή θα υπάρξει περικοπή χρημάτων από την αγροτική πολιτική για να φτιαχτούν βόμβες που θα ριχτούν στο Αφγανιστάν.

«Τρομώδης νόσος» στην Κοζάνη

Θα θανατωθούν τα 160 ζώα του κοπαδιού στην Καστανιά Σερβίων Κοζάνης, όπου εντοπίστηκε μετά από ιστολογική έρευνα η τρομώδης νόσος των προβάτων. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χθες ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης Ζ. Γακίδης, προσθέτοντας ότι το κοπάδι όπου παρουσιάστηκε η ζωονόσος έχει περιοριστεί και πως οι έλεγχοι γίνονται τακτικά για τον πιθανό εντοπισμό κλινικών συμπτωμάτων ασθενειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ