Σάββατο 20 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Τα νέα επιδόματα εξομάλυνσης των συντάξεων

Στον υπουργό Πολιτισμού η αρμοδιότητα απονομής τιμητικών συντάξεων σε λογοτέχνες -καλλιτέχνες

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού περνά η δυνατότητα για τη χορήγηση των τιμητικών συντάξεων στους λογοτέχνες- καλλιτέχνες. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το οποίο «για την προσφορά ή όχι διακεκριμένων υπηρεσιών αποφαίνεται, εννεαμελής Επιτροπή, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού». Με τις προωθούμενες διατάξεις η κυβέρνηση καταργεί τις κλαδικές εισηγητικές επιτροπές των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα ορίζει ότι «δικαίωμα σύνταξης από το δημόσιο ταμείο αποκτούν και οι ελληνικής υπηκοότητας ή Ελληνες το γένος λογοτέχνες και καλλιτέχνες, που έχουν προσφέρει διακεκριμένες υπηρεσίες στην ανύψωση του πολιτιστικού επιπέδου του Ελληνικού Λαού».

Στο ίδιο σ/ν ορίζονται τα ποσά εξομάλυνσης των συνταξιούχων του Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες έπρεπε να είχαν δοθεί στους δικαιούχους από το Μάη. Με τις νέες διατάξεις τα ποσά εξομάλυνσης αυξάνονται από 2 έως 6 χιλιάδες δραχμές το μήνα, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1 Γενάρη του 2001 και διαμορφώνονται από 3.000 σε 5.000 δρχ, από 5.000 σε 8.000 δρχ. και από 8.000 σε 14.000 δρχ.

Σε άλλο άρθρο του ν/σ προβλέπεται ότι «στον επιζώντα σύζυγο συνταξιούχο του Δημοσίου που λαμβάνει και σύνταξη από μεταβίβαση από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό τότε περικόπτεται κατά 50% η μία από τις δυο συντάξεις μετά από επιλογή του».

Επίσης οι συντάξεις, τα βοηθήματα και τα επιδόματα, που χορηγεί το δημόσιο στους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους από 1.1.2002 θα καταβάλλονται σε ευρώ με βάση την ισοτιμία μετατροπής (340,750 δρχ. για 1 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ