ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σημαντική επιτυχία του ΚΟΔΗΣΟ

Από τους πανηγυρισμούς μελών του ΚΟΔΗΣΟ

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς μελών του ΚΟΔΗΣΟ
Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Βερολίνου, το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ) σημείωσε σημαντική επιτυχία, ενώ το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) υπέστη σοβαρή ήττα, τη μεγαλύτερη στην ιστορία του. Πάντως πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD), που κερδίζει το αξίωμα του κυβερνώντος δημάρχου της πρωτεύουσας, (αντιστοιχεί στην πρωθυπουργική θέση του κρατιδίου) και θα σχηματίσει μαζί με άλλα κόμματα το «Σενάτ», δηλαδή την τοπική κυβέρνηση της γερμανικής πρωτεύουσας. Τέταρτο και πέμπτο κόμμα αναδείχτηκαν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και οι Πράσινοι. Διάφορα άλλα κόμματα πήραν μαζί 5,2%. Ταυτόχρονα με τις τοπικές βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν και οι εκλογές για τις συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια των συνοικιών της πόλης.

Τα αποτελέσματα για τη Βουλή έχουν ως εξής:

Το SPD συγκέντρωσε 29,7% των ψήφων (διαφορά από το 1999 +7,3%). CDU 23,7% (διαφορά από το 1999 -17,1%). PDS (ΚΟΔΗΣΟ) 22,6% (διαφορά από το 1999 +4,9%). Φιλελεύθεροι 9,9% (διαφορά από το 1999 +7,7%). Πράσινοι 9,1% (διαφορά από το 1999 -0,8%).

Ετσι δήμαρχος (τοπικός πρωθυπουργός) εκλέγεται ο σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ, που στις προσεχείς μέρες θα αρχίσει συνομιλίες με τα άλλα κόμματα για τη συγκρότηση της τοπικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχει τη δυνατότητα -για να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή- να σχηματίσει ή κυβέρνηση συνασπισμού με τα άλλα δύο αστικά κόμματα, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) ή με το ΚΟΔΗΣΟ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του SPD με διάφορα προσχήματα αποκλίνει προς τη λύση σχηματισμού κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Κατά της κυβερνητικής συμμετοχής του ΚΟΔΗΣΟ εκδηλώθηκαν ανοιχτά με ανακοίνωσή τους προ ημερών και οι ηγετικοί οικονομικοί σύνδεσμοι του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου με το επιχείρημα ότι έχει «εχθρική οικονομική ιδεολογία» και απομακρύνει, αντί να προσελκύει επενδυτές.

Αν γινόταν σεβαστή η εκφρασθείσα θέληση της πλειοψηφίας των εκλογέων του Βερολίνου και εφαρμόζονταν σωστά οι κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το SPD θα 'πρεπε να σχηματίσει δικομματική κυβέρνηση με το ΚΟΔΗΣΟ. Αν αντίθετα καταλήξει στην τρικομματική κυβέρνηση -μαζί με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους- τότε ουσιαστικά επανέρχεται στη συγκρότηση του ίδιου συντηρητικού σχήματος, αφού οι Φιλελεύθεροι ακολουθούν βασικά πολιτική της CDU και απ' αυτή πήραν τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων.

Ως προς τους λόγους της επιτυχίας του ΚΟΔΗΣΟ, οι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στην άποψη ότι οφείλονται στην παρουσίαση ενός φιλολαϊκού οικονομικού προγράμματος και ότι τάχθηκε κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και κατά της συμμετοχής της Γερμανίας σ' αυτόν. Είναι πράγματι γεγονός ότι οι κομμουνιστές και οι αντιφασίστες - αγωνιστές της ειρήνης και στα δυο τμήματα της πόλης έδωσαν γι' αυτό το λόγο την ψήφο τους στο ΚΟΔΗΣΟ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΚΟΔΗΣΟ στο ανατολικό πρώην σοσιαλιστικό τμήμα της πόλης, συγκέντρωσε κοντά 48% των ψήφων, ενώ το SPD 24%, η CDU 11,8%, οι Πράσινοι 5,8% και οι Φιλελεύθεροι 4,7%.

Στις εκλογές των συνοικιών πήραν μέρος και 61.000 ξένοι από χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και οι Ελληνες εκλογείς του Βερολίνου.

Τα προβλήματα

Ανεξάρτητα πάντως από τους πανηγυρισμούς της σοσιαλδημοκρατίας και τις εξηγήσεις που δίνουν στα αποτελέσματα των εκλογών υπέρ του κόμματός τους και κατά της ηττημένης χριστιανοδημοκρατίας, παραμένει γεγονός ότι το κρατίδιο του Βερολίνου αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως της ανεργίας, της άθλιας κατάστασης των σχολείων, των πολιτιστικών ιδρυμάτων, των νοσοκομείων και του δημόσιου χρέους των 78 δισεκατομμυρίων μάρκων. Να σκεφτεί κανείς, γράφει η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (20/21 Οκτ.) ότι «όλο και περισσότερα σχολεία παρακαλούν τους γονείς των μαθητών να βοηθήσουν στην ανακαίνιση των αιθουσών». (Φυσικά λόγω της μη διάθεσης των κονδυλίων από το αντίστοιχο υπουργείο).

Οι έδρες στη Βουλή του κρατιδίου του Βερολίνου κατανέμονται ως εξής: SPD 44 (το 1999 είχε 42), CDU 35 (76), ΚΟΔΗΣΟ 33 (33), Πράσινοι 14 (18), Φιλελεύθεροι 15 (0).


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση στο κλείσιμο των βάσεων στην Κούβα

ΜΟΣΧΑ.--

Με αφορμή την απόφαση του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το κλείσιμο του κέντρου ραντάρ στην Κούβα και της στρατιωτικής βάσης στο Βιετνάμ, η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας με ανακοίνωσή της που υπογράφει ο Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν καταδικάζει αυτή την απόφαση:

«Η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητή και Προέδρου της Ρωσίας Πούτιν για το κλείσιμο των βάσεων στην Κούβα και στο Βιετνάμ αποτελεί λογική συνέχιση της πολιτικής παράδοσης των θέσεων που άρχισαν οι προκάτοχοι του Γιέλτσιν και Γκορμπατσόφ. Είναι συνέχιση της υποταγής στις ΗΠΑ, προς όφελος των οποίων ο Πούτιν θυσίασε νωρίτερα τα συμφέροντα της Ρωσίας με το Σύμφωνο ΣΤΑΡΤ-2, πρόδωσε ουσιαστικά τον αδελφό λαό της Γιουγκοσλαβίας, έκλεισε τα μάτια στους βάρβαρους βομβαρδισμούς του Ιράκ, της Σερβίας, του Αφγανιστάν. Ο Πούτιν εξηγεί την απόφασή του ότι επιδιώκει να "αποκλείσει τις αναποτελεσματικές δαπάνες" και αναμένοντας ανταλλάγματα από μέρους των ΗΠΑ. Είναι, ωστόσο, γνωστό ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επεκτείνουν την παρουσία τους στον κόσμο, διατηρούν αναιδώς τη βάση του Γκουαντανάμο χωρίς οποιασδήποτε ενοίκια και πληρωμές. Κάτι περισσότερο, ακριβώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ προσπάθησε πέρσι να ασκήσει οικονομική πίεση στη Ρωσία, θέτοντας ως όρο την επανεξέταση του ρωσικού εξωτερικού χρέους με το κλείσιμο της βάσης μας στο Λούρντες (Κούβα). Ο Πούτιν, όπως λέει, δεν έχει χρήματα για τη διατήρηση των στρατηγικά σημαντικών βάσεων, αν και η βάση στον κόλπο Καμ Ραν του Βιετνάμ έχει μεταβιβαστεί στην ΕΣΣΔ δωρεάν μέχρι το 2004 και η κυβέρνηση της Κούβας είναι πρόθυμη για κάθε συμμαχικούς όρους. Ωστόσο, έχει χρήματα για νέες προεδρικές κατοικίες και για την κατασκευή προεδρικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων. Αν η αποχώρηση από το Βιετνάμ φαίνεται απλώς σαν συνθηκολόγηση, τότε η αποχώρηση από την Κούβα είναι επιπλέον προδοσία των φίλων. Είναι ντροπή για τη Ρωσία. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ δηλώνει ότι δεν προδίνει ο ρωσικός λαός τους φίλους, αλλά η κυβέρνησή του. Ο ρωσικός λαός ντρέπεται για τη σημερινή εξουσία».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμάκωση του βρώμικου πολέμου

Ο Νέλσον Τοβάρ, πρώην δήμαρχος και στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην περιοχή Τολίμα και υπουργός Γεωργίας στην τοπική κυβέρνηση, συνελήφθη από πράκτορες του DAS (Διοικητική Διεύθυνση Ασφαλείας) με την κατηγορία της συνωμοσίας.

Αυτή η αυθαίρετη σύλληψη πραγματοποιείται μόλις οκτώ μέρες μετά τη δολοφονία, στην ίδια περιοχή, των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας Καμίλο Σουλουάγα και Χεσούς Αρίας, στο πλαίσιο μιας βίαιης παραστρατιωτικής αντεπίθεσης σε ολόκληρη την περιοχή Τολίμα.

Το ΚΚ Κολομβίας σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι στην περιοχή Τολίμα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, παρατηρείται μία επανέκδοση του φασιστικού πειράματος στο Ουραμπού, όπου με βάση το «Σχέδιο Επιστροφή» το Κομμουνιστικό Κόμμα καταδικάστηκε σε διωγμούς, εξορία, θάνατο και φυλάκιση. Χιλιάδες κομμουνιστές δολοφονήθηκαν, εκατοντάδες φυλακίστηκαν μετά από στημένες δίκες και πολλές εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κολομβίας κάνει επείγουσα έκκληση ώστε να καταγγελθεί το νέο κύμα απειλών, δολοφονιών και στημένων δικών ενάντια σε στελέχη και μέλη του κόμματος, γεγονός που αποδεικνύει την ολοκληρωτική έλλειψη βούλησης για ειρήνη του βίαιου κολομβιανού πολιτικού καθεστώτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ