ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζικές συλλήψεις Αφγανών προσφύγων

Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στο έγκλημα του ΝΑΤΟ σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, ταυτόχρονα, κάνει ό,τι μπορεί για να δυσχεραίνει τη ζωή των Αφγανών προσφύγων που ζουν - υπό άθλιες συνθήκες η πλειοψηφία τους - στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η χτεσινή «επιχείρηση - σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στο Πεδίον του Αρεως, όπου διαμένουν άστεγοι Αφγανοί πρόσφυγες, συλλαμβάνοντας 98 από αυτούς, ενώ συνέλαβαν και ένα μέλος της επιτροπής «Πρωτοβουλία Γένοβα», που είχε επισκεφτεί τους πρόσφυγες με άλλα μέλη της επιτροπής σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γ. Ευσταθιάδη, ζητώντας να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Ανάλογο διάβημα διαμαρτυρίας έκανε και η πρώην βουλευτής του Συνασπισμού, Στ. Αλφιέρη. Τελικά, έπειτα από τρεις περίπου ώρες, οι Αφγανοί πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει την κυβέρνηση «για την επιχείρηση - σκούπα της Αστυνομίας, που οδήγησε στη σύλληψη και την ταλαιπωρία των δεκάδων Αφγανών προσφύγων, καθώς και ατόμων που βρίσκονταν εκεί για συμπαράσταση στους συλληφθέντες».

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα «λευκά κελιά»

Εκδήλωση αλληλεγγύης σήμερα το βράδυ στα Προπύλαια

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε στις 20 του Οκτώβρη, από την έναρξη του αγώνα των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας ενάντια στα φυλακές «τύπου F», τα γνωστά σε όλους «λευκά κελιά», στα οποία οι στρατοκράτες της Αγκυρας με τη συμπαράσταση των ΗΠΑ και της ΕΕ προσπαθούν να καταστείλουν τη γενναία αντίσταση των αριστερών και άλλων αγωνιστών της χώρας.

Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της απεργίας πείνας μέχρι θανάτου έχουν θυσιαστεί 73 μάρτυρες, ενώ δεκάδες άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως απώλεια μνήμης, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά δεν έχουν χάσει την αποφασιστικότητά τους. Αντίθετα, και έβδομη ομάδα κρατουμένων ξεκίνησε τον αγώνα.

Με αφορμή αυτήν τη μέρα η «Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν» πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου Αθήνας, θέλοντας να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που δείχνει απέναντι στους Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, αλλά και να καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να συμπαραταχτεί με το κοινό αίσθημα της χώρας. «Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να συμπαραταχτεί με τον δίκαιο αγώνα των λαών της Τουρκίας για ειρήνη, ανεξαρτησία, δημοκρατία, γιατί αυτό ταιριάζει στην ελληνική ιστορία που ο λαός της πάντα αγωνιζόταν για τα ίδια ιδανικά», τόνισαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής. Ακόμη υπογράμμισαν ότι, «ο αρχιτέκτονας των λευκών κελιών είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός, ο οποίος με τις σφαγές, τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις και την απομόνωση στα λευκά κελιά προσπαθεί να πατάξει όσους αντιστέκονται στην τυραννία του».

Επίσης, στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου καταγγέλθηκε η στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε πολιτικούς πρόσφυγες από την Τουρκία, οι οποίοι πολλές φορές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης, που γι' αυτούς σημαίνει θάνατος. Σήμερα, στα κρατητήρια της Χίου βρίσκονται τρεις Τούρκοι με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας - κατηγορία την οποία οι εκπρόσωποι της Επιτροπής καταγγέλλουν ως παντελώς ανυπόστατη και αναληθή - ένας ακόμη Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας ο Σεφτέκ Γκιουλντάζ βρίσκεται στα κρατητήρια της Μυτιλήνης με τον κίνδυνο της απέλασης, ενώ καταγγέλθηκε και η δολοφονία Κούρδου αγωνιστή το περασμένο καλοκαίρι, ενώ νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας.

Σήμερα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια με σύνθημα «Οχι στα Λευκά Κελιά - Οχι στον πόλεμο» καλώντας όλους τους εργαζόμενους και τους δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά.

Αρνήθηκε το κατηγορητήριο ο Λεσπέρογλου

«Εχω αρνηθεί από την αρχή τις κατηγορίες. Είναι κατασκεύασμα, σκευωρία, με πολιτικούς στόχους να χτυπηθούν συγκεκριμένοι χώροι και τακτικές. Τακτική των διωκτικών αρχών είναι η ποινικοποίηση πολιτικών αγώνων και έκφρασης. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ο Σερίφης κατηγορήθηκε σαν συμμέτοχος σε δολοφονίες αστυνομικών, δικάστηκε και αθωώθηκε, αλλά το σωματείο στο οποίο συμμετείχε διαλύθηκε. Εμένα με χρησιμοποιούν στη διαδικασία ποινικοποίησης πολιτικών χώρων. Χρησιμοποιώντας ένοπλη δράση, ενοχοποιούσαν ανθρώπους για να ξεμπερδεύουν πολιτικά». Τα παραπάνω ανέφερε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου στη σύντομη απολογία του χτες ενώπιον του πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου της Αθήνας, που εκδικάζει τις υποθέσεις της λεγόμενης «Αντικρατικής Πάλης».

«Ημουν - συνέχισε - φυγόδικος από το 1982. Δεν μπορούσα να παρουσιαστώ, να απολογηθώ. Στο εξωτερικό πληροφορήθηκα αυτές τις κατηγορίες. Δεν ήξερα καν τον Τσουτσουβή. Δε με αφορά και δε με ενδιαφέρει τίποτα από τη δικογραφία. Είναι δικό σας θέμα να ψάξετε για την "Αντικρατική Πάλη". Αν υπερασπιζόμουν τον εαυτό μου, θα σπιλωνόταν ολόκληρος ο χώρος των Παλαιστινίων και θα έμπαιναν άνθρωποι στη φυλακή. Προτίμησα τη φυγοδικία, που ήταν για μένα μια οδυνηρή περίοδος. Δεν μπορούσα να εργάζομαι, να έχω σπίτι και κοινωνική ζωή. Το καλοκαίρι του 1983 είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι και αποφάσισα να φύγω. Επέστρεψα το φθινόπωρο του 1984 για να παραδοθώ, αλλά στάθηκε αδύνατο. Δεν μπορούσα πια να μείνω εδώ και να κρύβομαι. Από ένα σημείο και μετά, φοβόμουν για τη ζωή μου. Από τον Οχτώβρη του 1983 ήμουν στην Πορτογαλία. Το 1983-1984 είχα αλλάξει πολλά σπίτια. Το 1999 γύρισα από την Ολλανδία γιατί ήταν άρρωστη η μάνα μου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, «στημένη από την Ασφάλεια» την προανακριτική κατάθεση κάποιας Αικ. Λουλουδάκη, σύμφωνα με την οποία την άνοιξη του 1985 είχε μαζί της ερωτικό δεσμό στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι όλες οι πράξεις, που αποδίδονται στον Α. Λεσπέρογλου, έγιναν τον Απρίλη και Μάη του 1985.

Νωρίτερα χτες το πρωί ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Κατέθεσαν οι Φ. Κουβέλης, Γ. Καραμπελιάς, Ι. Μακρυγιάννης, Χρ. Μπίστης, Γερ. Μπουκουβάλας, Π. Νικολούδης, Αλ. Φλαμπουράρης, Απ. Παπαδόπουλος, Μ. Σέρβος, Επ. Σκυφτούλης, Ι. Φελέκης, Αλ. Βερναρδάκης και Γρ. Καλομοίρης. Η δίκη συνεχίζεται αύριο Τετάρτη με την αγόρευση της εισαγγελέα Αικ. Πιστόλη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδρομή

  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 27-28/10/01 στην Πελοπόννησο(περιοχή Πάρνωνα), που είναι αφιερωμένη στα 55 χρόνια του ΔΣΕ. Αναχώρηση το Σάββατο 27/10 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 π.μ. Περισσότερες πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 52.30.526 - 52.30.534 και 60.05.769(απόγευμα).

Αποκαλυπτήρια μνημείου

  • Ο Δήμος Πετρούπολης και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ανακοινώνουν ότι την Κυριακή 28/10/01 στις 12 το μεσημέρι, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης στην Πετρούπολη, στην πλατεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ανατολικής Ρωμιλίας και Ρήγα Φεραίου.
ΚΚΕ
Κοντά στους ανάπηρους πολιτικούς πρόσφυγες

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το βουλευτή Σταύρο Σκοπελίτη, τον Χρήστο Τσιντζιλώνη στέλεχος του Κόμματος και τον Γρηγόρη Φώτου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), επισκέφτηκε πριν λίγο καιρό στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα τους 60 ανάπηρους του ΔΣΕ που εξακολουθούν να ζουν στην Ουγγαρία ως πολιτικοί πρόσφυγες.

Η άφιξή τους στην Ελλάδα, όπως πληροφορήθηκε η αντιπροσωπεία, έγινε κατά παράδοξο τρόπο, χωρίς να δοθεί καμία δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο και φρόντισε για τη φιλοξενία τους, όπως για να περάσουν από υγειονομικές επιτροπές, για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας τους, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση (έστω και τμηματικά) σ' ένα δίκαιο αίτημα που βασανίζει πολλές δεκαετίες τώρα τόσο αυτούς, όσο και εκατοντάδες άλλους ανάπηρους πολιτικούς πρόσφυγες του ΔΣΕ.

Η αντιπροσωπεία αφού άκουσε με προσοχή τους ανάπηρους αγωνιστές για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους ευχήθηκε να έχει αίσιο τέλος η πολύχρονη περιπέτειά τους και ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ, όπως και στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, θα παρακολουθήσει από κοντά την πορεία λύσης της συνταξιοδότησής τους και πως θα παρέμβει, όποτε και όταν χρειαστεί, για τη σωστή επίλυση του δίκαιου αιτήματος αυτών και των εκατοντάδων άλλων προσφύγων.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Καταδικάζει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Στη Διεθνή Ενωση Εισαγγελέων και τις αντίστοιχες Ενώσεις των εισαγγελέων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα θέσει η Ενωση Εισαγγελέων το θέμα που δημιουργήθηκε τον τελευταίο καιρό με τις επιθέσεις που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη.

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Ενωση Εισαγγελέων με ομόφωνο ψήφισμα και με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση της ΔΕΚΑ - ΧΑΑ και του Εθνικού Κτηματολογίου, καταδικάζει τα φαινόμενα που «πολιτικοί παράγοντες αποδίδουν μέσω των ΜΜΕ αβασανίστως και ατεκμηρίωτα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων, πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών». Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων να κοινοποιήσει το παραπάνω ψήφισμα και στις ευρωπαϊκές εισαγγελικές ενώσεις. Επίσης, χαρακτηρίζει τις ενέργειες των πολιτικών παραγόντων ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης εισαγγελικής αρχής, ενώ προτρέπει τους εισαγγελείς να αδιαφορούν για τις εναντίον τους αδικαιολόγητες επιθέσεις και να ασκούν με ψυχραιμία τα καθήκοντά τους.

Εκλογές στον «Ποσειδώνα»

Η προσωρινή διοίκηση του Μορφωτικού, Λαογραφικού - Πολιτιστικού, Εξωραϊστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας και Σουνίου ανακοινώνει ότι οι αρχαιρεσίες για το 9μελές ΔΣ του Συλλόγου και για την 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή θα γίνουν στις 22 Νοέμβρη 2001, μέρα Πέμπτη και ώρα 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Εσπερία» (Αιόλου και Εδουάρδου Λο).

Στη συνέλευση αυτή θα γίνουν και σοβαρές αποκαλύψεις για τις καταπατήσεις του Δρυμού Σουνίου και για τα σχέδια εγκατάστασης αποθηκών υγρών καυσίμων στο λιμάνι του Λαυρίου.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένο μας αδελφή και θεία

ΞΕΝΗ χήρα ΣΠ. ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

το γένος Δημητρίου Λουκάτου

Ετών 103

που απεβίωσε στην Αθήνα, κηδεύουμε αύριο Τετάρτη 24-10-2001 και ώρα 10.30 π.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Αργοστολίου Κεφαλληνίας.

Τα αδέλφια: Διονύσης και Λουίζα Λουκάτου, Σπύρος και Ρένα Λουκάτου, Σοφία Λουκάτου. Τα ανίψια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ