ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίον κάλλος «αιχμάλωτο» στο Λούβρο

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης αγνοεί το βαθμό λεηλασίας αρχαιοτήτων μας, σε διάφορες περιόδους της ιστορίας μας, από Γάλλους κατακτητές, «περιηγητές» πράκτορες και διπλωμάτες, «αρχαιολάτρες» αριστοκράτες και αδίστακτους αρχαιοκάπηλους. Αρκετοί Ελληνες έχουν δει στο Λούβρο διάσημα αρχαία ελληνικά αγάλματα (λ.χ. «Αφροδίτη της Μήλου», «Νίκη της Σαμοθράκης») και άλλες αρχαιότητές μας, για τις οποίες ο ποιητής Αριστομένης Προβελέγγιος έγραφε: «Αγάλματα ελληνικά, ελληνικά μνημεία του αιωνίου κάλλους των, αιχμάλωτα εδρεύουν ενταύθα εν ενότητι και παντοδυναμία, του ελληνικού φωτός αυγήν περί αυτά τοξεύουν». Και βέβαια κανείς, ίσως, δεν έχει δει τα -φημολογούμενα- αμέτρητα, κρυμμένα κειμήλιά μας στο Λούβρο.

Τώρα, μια αχτίδα «φωτός» για το πόσο σπουδαίες αρχαιότητές μας κατέχει το Λούβρο, ρίχνει η μελέτη - λεύκωμα της αρχαιολόγου Αλίκης Σαμαρά - Κάουφμαν «Ελληνικές Αρχαιότητες στο Μουσείο του Λούβρου», που κυκλοφόρησαν οι πάντα υψηλής αισθητικής εκδόσεις «ΑΔΑΜ» (και η υποδειγματική εκτυπωτική τους εταιρία «Πέργαμος»). Το βιβλίο (το πρώτο στην ελληνική γλώσσα που αφορά στις ελληνικές αρχαιότητες του Λούβρου) παρουσιάστηκε χτες στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Αλέν Πασκιέ (διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών - Ρωμαϊκών - Ετρουσκικών Αρχαιοτήτων του Λούβρου), τον Αγγελο Δεληβοριά (διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη), τον Κώστα Αδάμ (εκδότης) και τη συγγραφέα (ειδική συνεργάτρια του προαναφερόμενου Τμήματος στο Λούβρο).

Στο βιβλίο (380 σελ.) έγχρωμα εικονογραφημένο με 250 έργα, περιγράφει και τεκμηριώνει επιστημονικά 150 παραδείγματα διαφόρων τομέων της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Η συγγραφέας, μετά από μακρόχρονη μελέτη αναδεικνύει τα προβλήματα συγκρότησης της συλλογής ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λούβρο, ιστορεί πώς και πότε έφτασαν στις όχθες του Σηκουάνα πολλά από τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας και «οδηγεί» στη συναρπαστική διαδρομή της ιστορίας του παγκοσμίου φήμης και μνημειακού κτιριακά Μουσείου του Λούβρου (υπήρξε το παλάτι των βασιλέων, Κρατικό Μουσείο Τεχνών, Μουσείο Ναπολέοντα, Βασιλικό Μουσείο).

Νέες αυλαίες
«Ο θαυματοποιός» στο «Απλό Θέατρο»
«Ο θαυματοποιός» στο «Απλό Θέατρο»
  • Το έργο του Ντέιβιντ Μπέρι «Οι φάλαινες του Αυγούστου» ανεβάζει αύριο η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, σκηνικά-κοστούμια Νίκου Σαριδάκη, μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και μετάφραση-διασκευή Λευτέρη Γιοβανίδη. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Νέλλη Αγγελίδου, Ντίνος Δουλγεράκης, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Δημήτρης Μπικιρόπουλος κ.ά. Πρόκειται για μια τρυφερή ματιά στην τρίτη ηλικία, στις σκέψεις, σχέσεις, αναζητήσεις και στην «αθωότητά» της.
  • Το έργο «Η σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ ανεβαίνει αύριο στο «Βρετάνια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνικά- κοστούμια Δαμιανού Ζαρείφη, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Το σπάσιμο μιας στάμνας οδηγεί σε μια δίκη γεμάτη απρόοπτα, που θ' αποκαλύψει τον ένοχο. Θεωρείται από τις καλύτερες σύντομες γερμανόφωνες κωμωδίες. Ο Αδάμ, ένας όχι πολύ αδέκαστος δικαστής, δέχεται την απρόβλεπτη επίσκεψη του επιθεωρητή Βάλτερ. Η Μάρθα ζητά από τη Δικαιοσύνη το δίκιο της, κατηγορώντας τον νεαρό Ρούπρεχτ ότι της έσπασε τη στάμνα. Ο νεαρός όμως βρισκόταν στο δωμάτιο της κόρης της, όταν έσπασε «την πιο όμορφη στάμνα του κόσμου». Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Χρύσα Ρώπα, Γιώργος Γαλίτης, Α. Κουτσαφτίκη, Μάνος Ζαχαράκος, Στάθης Βούτος, Χριστίνα Τσάφου, Α. Αλεξίου, Σ. Παυλίδου, Γ. Στόλλας.
  • «Το μπαρ των αγγέλων» του Τ. Ουίλιαμς ανεβάζει αύριο το θέατρο «Βικτώρια», σε μετάφραση-σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, φωτισμούς Ανδρέα Μπελλή. Παίζουν: Παναγιώτα Βλαντή, Μανώλης Δεστούνης, Βασίλης Καΐλας, Ερση Μαλικένζου, Αντώνης Μαργαρίτης, Νίκος Νίκας, Ανδρέας Ντούζος, Νίκος Τριπόδης. Το μπαρ βρίσκεται σε παραλία του Ειρηνικού. Θαμώνες του, περιθωριακοί τύποι, κλεισμένοι στον κρυφό ιδιωτικό τους κόσμο, πλέοντας, όπως λέει ο Ουίλιαμς, σαν ένα λουλούδι ή ένας σπόρος στην επιφάνεια. Εκεί ο συγγραφέας συναντά τους θεατρικούς του ήρωες και συνομιλεί μαζί τους.
  • Στο «Απλό Θέατρο» επαναλαμβάνεται «Ο θαυματοποιός» του Μπράιαν Φρίελ, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Οικονόμου. Ενας περιπλανώμενος Ιρλανδός «θαυματοποιός», που θεραπεύει ασθενείς μέσω της πίστης, περιδιαβαίνει αυτοεξόριστος μικρά απομακρυσμένα χωριά της Ουαλίας και Σκοτίας μαζί με την ερωμένη του και τον μάνατζέρ του, μέχρι που επιστρέφει στην Ιρλανδία.
  • «Ο Βασιλιάς κι εγώ», το μιούζικαλ των Ρότζερς-Χάμερστιν, ανεβαίνει αύριο, στο «Ιλίσια Ντενίση», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Δάνης Κατρανίδης, Πάνος Μιχαλόπουλος, Τζέσυ Παπουτσή, Ελευθερία Ρήγου κ.ά. Σε ρόλο-έκπληξη η τραγουδίστρια Ευρυδίκη.
Πλούσιος προγραμματισμός

Κατωπόδης Σπύρος

Σαράντα μία εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη νέα περίοδο, όλες στο Μέγαρο Μουσικής, καθώς έκλεισε το «Παλλάς» και η ορχήστρα στερείται δικής της αίθουσας. Είκοσι δύο εκδηλώσεις είναι δικές της παραγωγές, ενώ οι υπόλοιπες (μπαλέτο, όπερα, συναυλίες) είναι συμπαραγωγές με τον ΟΜΜΑ. Στο πρόγραμμα ξεχωριστή θέση κατέχει η συναυλία - αφιέρωμα στον κορυφαίο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη (10/4) και η παρουσίαση 10 έργων Ελλήνων συνθετών (Αντωνίου, Δραγατάκη, Ευαγγελάτου, Θεοδωράκη, Καλομοίρη, Κούκου, Λαμπελέτ, Σισιλιάνου και Χρήστου), τρία από τα οποία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση: «Χορικού σχόλιον» για ορχήστρα δωματίου, «Κοντσέρτο για σαξόφωνο και ορχήστρα» του Δ. Δραγατάκη και «Canciones popolares», σουίτα κοντσέρτου για κιθάρα και ορχήστρα του Π. Κούκου.

Μαζί με το νέο προγραμματισμό ο διευθυντής της ΚΟΑ, Αρ. Γαρουφαλής, παρουσίασε τον απολογισμό της δραστηριότητας της ορχήστρας τα τελευταία έξι χρόνια (έδωσε 238 συναυλίες και 34 εκπαιδευτικές, με 541 έργα). Τα τελευταία τρία χρόνια αύξησε το κοινό και τις εισπράξεις της, ενώ μετά από διαγωνισμό προσλήφθηκαν 35 μόνιμοι μουσικοί. Σημειώθηκε, επίσης, η πρόθεση δημιουργίας μικρών συνόλων από μουσικούς της ΚΟΑ, που θα εμφανίζονται στην Αθήνα και επαρχία. Ακόμη τονίστηκε η αναγκαιότητα αποπεράτωσης των χώρων στο Ωδείο Αθηνών, ώστε η ΚΟΑ ν' αποκτήσει και την αίθουσα (700 ατόμων) για τις συναυλίες της.

Μελωδική Τετάρτη
  • Η Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης δίνει δύο συναυλίες, σήμερα (8.30 μ.μ.) και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής, με μαέστρο τον Μισέλ Πλασόν και σολίστ τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη. Ερμηνεύουν έργα Ντεμπισί, Σεν - Σανς και Σοσόν.
  • Σήμερα, στην αίθουσα Μητρόπουλου του Μεγάρου Μουσικής, θα δώσει συναυλία ο συνθέτης - σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης, με συνθέσεις από τον πρόσφατο δίσκο του «Daedalus Project - Labyrinth».
  • Με ερμηνευτή τον Κώστα Μάντζιο, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων θα δώσει συναυλία, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο (Τιμοκρέοντος 6α, Αγ. Σώστης). Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Χαλκιάς. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο Αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εμφανίζονται σήμερα (1.30 μ.μ.), οι «Μάτζικ ντε Σπελ».
  • Συναυλία ιταλικής μουσικής διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου Β` 17-19 & Ρηγίλλης). Ο σαξοφωνίστας Ευστάθιος Μαυρομμάτης και η πιανίστα Ελενα Χούντα θα παρουσιάσουν έργα Platti, Albinoni, Vinci, Monti, Grisoni κ.ά.

Την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Βασίλη Παπαβασιλείου φιλοξενεί από σήμερα (και για δέκα παραστάσεις στο «Μύλο», 9μμ) το «Θεσσαλικό Θέατρο». Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Μεταλλινού, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Ερμηνευτικά συμμετέχει και ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Νίκος Σακαλίδης. Εισιτήρια προπωλούνται στο θέατρο «Μύλος».

Τα έσοδα της σημερινής παράστασης (7.15 μ.μ.) του έργου «Σίρλεϊ Βάλενταϊν», στο θέατρο «Μουσούρη» θα προσφερθούν στον «Ομιλο Εθελοντών κατά του καρκίνου» για το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των μελών του «Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού». Ερμηνεύει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ