ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες και η οργή

Αν και κατώτερες των προσδοκιών των διοργανωτών, οι χτεσινές διαδηλώσεις των ισλαμιστών ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων βδομάδων

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΡΑΤΣΙ-ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Μικρότερες των προσδοκιών των ισλαμιστικών οργανώσεων, που μιλούσαν για «διαδηλώσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου», ήταν, τελικά, οι χτεσινές συγκεντρώσεις μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά, ήταν οι μαζικότερες διαδηλώσεις όλων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας σε πολλούς αναλυτές τη σκέψη ότι ακόμη και αν δεν απειλείται η εξουσία του Περβέζ Μουσαράφ, σαφώς κάθε ώρα που περνά καθιστά πιο δύσκολο το έργο του. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή μέρα, καθώς σήμερα τα ξημερώματα γνωστοποίησαν ότι θα περάσουν στο Αφγανιστάν οι χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη Σόφι Μοχάμαντ, της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ Μοχαμαντί Μαλακάντ», και έχουν συγκεντρωθεί στη θρησκευτική του σχολή στο Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την 11η του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι, όπου δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί ισλαμιστικών οργανώσεων και κομμάτων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Ταλιμπάν, στον Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και την οργή τους κατά των ΗΠΑ και της πακιστανικής ηγεσίας. Αμερικανικές σημαίες πυρπολήθηκαν, όπως και ομοιώματα του Προέδρου Μπους, ενώ οι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και ο μουλάς Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής του Πακιστανο-Αφγανικού Συμβουλίου Αμυνας, που εκπροσωπεί 35 ισλαμιστικές οργανώσεις, κάλεσε τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ να παραιτηθεί, αλλιώς «ο στρατός και ο λαός θα τον ανατρέψουν».

Παρά τη μαχητικότητα και το πάθος που χαρακτήρισε τη διαδήλωση, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξεπερνούσαν τις 5.000. Ανάλογη διαδήλωση, με τη συμμετοχή επίσης χιλιάδων ισλαμιστών, πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Κουέτα, ενώ μικρής εμβέλειας επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση που έγινε στη Λαχώρη.

Βράζει η επαρχία του Μπαλουχιστάν

Ετοιμοι να περάσουν τα σύνορα του Αφγανιστάν, σήμερα τα ξημερώματα, δήλωναν οι ένοπλοι εθελοντές που συνέχιζαν να καταφτάνουν και χτες στη θρησκευτική σχολή του κληρικού Σόφι Μοχάμαντ, στην πόλη Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πεσαβάρ. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των εθελοντών δεν είναι σαφείς αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμαντ ξεπερνούν τις 10.000 και ήδη έχει προγραμματιστεί να διασχίσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, σήμερα το πρωί. Η πακιστανική ηγεσία, που έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν τα σύνορα με το Αφγανιστάν της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, προειδοποιούσε ότι «θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα όποιους βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα». Εξίσου αποφασισμένοι δηλώνουν, όμως, και οι ένοπλοι εθελοντές, που υπογραμμίζουν ότι «δε θα διστάσουν απέναντι σε οποιονδήποτε τους εμποδίσει να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ».

Στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, και ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα, κυριαρχεί ο πληθυσμός των Παστούνς. Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες από την έναρξη των επιχειρήσεων και τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, του στρατού, της συνοριακής φρουράς και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που πρόσκεινται στον Μουσαράφ, είναι ασφυκτικά.

Εντούτοις, όπως υπογράμμιζαν διπλωμάτες, αναλυτές αλλά και δημοσιογράφοι, η περιοχή είναι ημιαυτόνομη, ο πληθυσμός οπλοφορεί και μάλιστα ο ανταποκριτής της βρετανικής «Guardian», επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριζε ότι είναι μεγάλος, αν και αδιευκρίνιστος, ο αριθμός των μαχητών Ταλιμπάν που έχουν εισέλθει στην επαρχία. Η εφημερίδα τονίζει ότι, τουλάχιστον, 2 νοσοκομεία της επαρχίας νοσηλεύουν δωρεάν τους τραυματίες μαχητές, ότι καθημερινοί είναι οι έρανοι που συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι δεκάδες Πακιστανοί εθελοντές περνούν καθημερινά τα σύνορα. «Το Μπαλουχιστάν είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τους Ταλιμπάν και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται, σχεδόν, υπό τον πλήρη έλεγχό τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, η «Telegraph», επικαλούμενη Αμερικανούς διπλωμάτες και μυστικούς πράκτορες, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την ανικανότητα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών - ISI - να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για διάσπαση στο εσωτερικό των Ταλιμπάν». Η εφημερίδα αναφέρει ως δεδομένες τις συνομιλίες δύο στελεχών των Ταλιμπάν με την ISI, του υπουργού Εξωτερικών Μουατακίλ και του υπουργού Συνοριακών Υποθέσεων Χακανί, οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ISI προς τις ΗΠΑ ότι «είναι θέμα χρόνου το ρήγμα εντός των Ταλιμπάν εξαιτίας των εξαιρετικά στενών δεσμών μαζί τους».

Ανοιξε ο δρόμος της ιαπωνικής βοήθειας

Την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Πακιστάν και της Ινδίας ανακοίνωσε, χτες, και ο Ιάπωνας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιασούο Φουκούντα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή οικονομικής βοήθειας, κατ' αρχάς προς το Πακιστάν. Ο Φουκούντα αναφέρθηκε, κυρίως, στην πακιστανική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της άρσης είναι να ενισχυθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, καθώς είναι πολύ σημαντική η συμβολή του στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί μετά τις πυρηνικές δοκιμές των δύο χωρών, το 1998, και ο Ιάπωνας αξιωματούχος τόνισε ότι θα επανεπιβληθούν σε περίπτωση ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών.

Συνελήφθη αλλά εκτελέστηκε τελικά ο Χακ;

ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΕΡΑΪ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και πολέμαρχο της φυλής Παστούν, τον Αμπντούλ Χακ, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του εντός του Αφγανιστάν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν. «Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον Χακ και δύο άλλους Αφγανούς», δήλωσε ο Αμπντούλ Χέματ Χάναν, επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Μπαχτάρ και πρόσθεσε πως αυτό έγινε «με βάση την ετυμηγορία των Ουλεμάδων ότι όποιος βοηθάει τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει το θάνατο».

Ο Χακ συνελήφθη χτες το πρωί, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει προς το Πακιστάν υπό την κάλυψη αμερικανικών ελικοπτέρων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Χάναν επισήμανε πως ο Χακ είχε μαζί του δορυφορικό τηλέφωνο και δολάρια που σκόπευε να μοιράσει σε Αφγανούς, ενώ στα έγγραφα που βρέθηκαν επάνω του υπάρχουν ονόματα των συνεργατών του. Τέλος, ο υπουργός Πληροφόρησης των Ταλιμπάν, Αμίρ Μουτάκι είπε ότι τα πτώματα του Χακ και των δύο συνεργατών του, των Χάτζι Νταουράν και Ιζατουλάχ, θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Ωστόσο, μέλη της οικογένειάς του σε δηλώσεις τους προς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωναν χτες, ότι ο Χακ δεν έχει εκτελεστεί αλλά αντίθετα ζει και μάλιστα έχει μεταφερθεί σε απόρρητο μέρος στη βορειοδυτική πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Νεκρός ή ζωντανός ο Αμπντούλ Χακ που είχε περάσει κρυφά στο Αφγανιστάν στις 21 Οκτωβρίου, αφήνοντας το Κουβέιτ όπου είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τα σχέδιά του. Ο Χακ, που προέρχεται από φυλή των Παστούν, είναι ήρωας του πολέμου των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον των «σοβιετικών δυνάμεων κατοχής» (1979-1989) και σύμφωνα με τις πληροφορίες εισήλθε στο Αφγανιστάν με δύναμη εκατό ανδρών για να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των φυλών Παστούν και «μετριοπαθή στοιχεία» από τις τάξεις των Ταλιμπάν, αφού ήταν από τις ηγετικές μορφές της προσπάθειας συσπείρωσης των διαφόρων ομάδων της αφγανικής αντιπολίτευσης γύρω από τον έκπτωτο βασιλιά Ζάχερ Σαχ, για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης σε περίπτωση ανατροπής των Ταλιμπάν.

Καταφτάνουν οι Βρετανοί κομάντος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το πρώτο τμήμα των Βρετανών κομάντος «τέθηκε» από χτες «σε θέση μάχης», όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Ανταμ Ινγκραμ, το πρώτο απόσπασμα 200 ανδρών των επίλεκτων δυνάμεων θα είναι «αμέσως διαθέσιμο», για να συμμετάσχει σε χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, ενώ ακόμη 400 θα βρίσκονται «σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής» στη Βρετανία.

Αυτοί οι 200 Πεζοναύτες, που ανήκουν στον 40ό λόχο της 3ης ταξιαρχίας των Πεζοναυτών θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις στην περιοχή του Κόλπου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη βδομάδα και θα παραμείνουν στην περιοχή, αντίθετα με τα αρχικά σχέδια. Θα σταθμεύσουν επί του πλοίου επιμελητειακής υποστήριξης Fearless, το οποίο ανήκει στο στολίσκο του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που παίρνει μέρος σε ασκήσεις με τις δυνάμεις του Ομάν, διευκρίνισε ο Ινγκραμ και πρόσθεσε ότι «το υπόλοιπο του 40ού λόχου, δηλαδή περίπου 400 άνδρες, θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, για να επιστρέψει στο θέατρο των επιχειρήσεων αν οι επιχειρησιακές ανάγκες μας το απαιτήσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ