ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Τέρμα οι επιδοτήσεις στα καπνά!

Εισήγηση για να μειώνονται κατά 20% ετησίως μέχρι το 2006

Τη δρομολόγηση της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων στα καπνά από την ερχόμενη χρονιά και την οριστική κατάργησή τους μέχρι το 2006, αποφάσισε προχτές κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2002.

Στο Ευρωκοινοβούλιο πέρασε προχτές τροπολογία με 250 ψήφους υπέρ και 190 κατά, η οποία ορίζει ότι πρέπει να μειωθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις καπνού, αρχής γενομένης από το 2002, έως και το 2006, κατά 20% ετησίως. Πράγμα που αν γίνει πράξη, σημαίνει ότι το 2006 δε θα υπάρχει επιδότηση στα καπνά. Επίσης, ψηφίστηκε και μια ακόμα τροπολογία, η οποία ορίζει ότι οι καπνοπαραγωγοί, που θα δηλώσουν ότι θα εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια μέσα σε δύο χρόνια, θα εισπράξουν ολόκληρη την επιδότηση για τα έτη 2002 και 2003. Ο εκβιασμός αυτός αποτελεί καταπώς φαίνεται και τη «φτηνή» αντιστάθμιση στην πολιτική μαζικού ξεκληρίσματος των καπνοπαραγωγών.

Η αρνητικότατη αυτή εξέλιξη για τους Ελληνες καπνοπαραγωγούς λύνει τα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο να υλοποιήσει τις ολέθριες προτάσεις της για τον αφανισμό της καπνοκαλλιέργειας. Παράλληλα, αποτελεί μέγιστο δώρο στα συμφέροντα των πολυεθνικών των ΗΠΑ, ώστε να κατακλύσουν την ευρωπαϊκή και συνεπώς και την ελληνική αγορά με «αμέρικαν μπλεντ», στο όνομα της προστασίας... της δημόσιας υγείας! Εκτός αυτών, όμως, η προχτεσινή εξέλιξη στην ψήφιση του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2002, με πρώτα τα καπνά, ανοίγει το δρόμο για τη μείωση και κατάργηση των επιδοτήσεων σε όλα τα αγροτικά προϊόντα πριν και μετά το 2006, στο όνομα των επιταγών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή για τα καπνά αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, αλλά και τις υποτακτικές διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ- ΣΥΔΑΣΕ. Ολοι τους μέχρι τώρα επιχειρούσαν να εμπαίξουν και να αποπροσανατολίσουν τους καπνοπαραγωγούς, «πιπιλώντας» τις αποφάσεις... του Συμβουλίου Κορυφής στο Γκέτεμποργκ τον περασμένο Ιούνη, μετά την παρέμβαση... του πρωθυπουργού. Η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω της ψήφισης των δύο αυτών σκληρών τροπολογιών, προδιαγράφει τη σίγουρη κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά. Αυτό που επίσης φαίνεται είναι ότι για άλλη μια φορά μπαίνει μπροστά το Ευρωκοινοβούλιο για να δημιουργήσει το ανάλογο κλίμα, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνέχεια να παζαρέψει το πώς και σε πόσα χρόνια θα καταργηθεί τελικώς η επιδότηση. Και φαίνεται επίσης και το εξής: Οταν τα επιτελεία των Βρυξελλών σχεδιάζουν να επιβάλουν σκληρά αντιαγροτικά μέτρα, προτείνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα, για να πετύχουν τον αρχικό σκοπό τους.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ- ΣΥΔΑΣΕ συζητούν τώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την πραγματοποίηση καπνικού συλλαλητηρίου στις 19 του Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η ημερομηνία αυτή θα επιλεχτεί προφανώς επειδή συμπίπτει με την πραγματοποίηση του επομένου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η σημειολογία των αγώνων βλέπετε...

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αρχή νέων αγώνων για τους καπνοπαραγωγούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτώβρη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο Αγρίνιο, απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη φορέων που έγινε με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, όπου το κυρίαρχο θέμα ήταν οι μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στον καπνό, αρχής γενομένης από το 2002. Τώρα όμως, μετά την προχτεσινή εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου δόθηκε «πράσινο φως» στα καταστροφικά σχέδια της ΕΕ για την καπνοκαλλιέργεια, το συλλαλητήριο αυτό αποκτά δραματική επικαιρότητα και γίνεται η φλόγα για τη γιγάντωση του αγώνα των καπνοπαραγωγών. Ηδη, κλιμάκια της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιούν ενημερωτικές συγκεντρώσεις και περιοδείες στα χωριά του νομού, οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, καλούνται οι αγρότες της περιοχής να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, το αγωνιστικό πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τετάρτης, είναι:

  • Να μη γίνουν περικοπές στις επιδοτήσεις των καπνών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών των ορεινών και προβληματικών περιοχών του νομού.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Ασφάλιση σε όλους τους αγρότες και σύνταξη στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.
Κινητοποιήσεις για τις ελλείψεις στα σχολεία

Με πανεκπαιδευτική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα και συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη απαντούν την ερχόμενη βδομάδα εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς στην πολιτική που έχει καταδικάσει σχολεία σε υπολειτουργία, καθώς συνεχίζονται οι ελλείψεις και τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Η κατάσταση πλέον σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις τοποθετήσεις πολλών αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ετσι και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Στην Αθήνα, την Τετάρτη 31 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αιτήματα την κάλυψη όλων των κενών διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, άμεση αποστολή των βιβλίων και αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει για εκείνη τη μέρα τρίωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση των καθηγητών του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, ενώ συμμετέχουν τα ΔΣ των διδασκαλικών συλλόγων.

Την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη φορείς του νομού καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης, με αιχμή αυτό της έλλειψης σχολικής στέγης. Ανάμεσα στους φορείς που έλαβαν την πρωτοβουλία για την εκδήλωση είναι η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Ν. Θεσσαλονίκης, Διδασκαλικοί Σύλλογοι, Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Συκεών, ο Δήμος Ευόσμου και ο Δήμος Αμπελοκήπων.

Νέα ώρα από τα ξημερώματα

Αλλάζει η θερινή ώρα από τα ξημερώματα και καθιερώνεται η χειμερινή. Ετσι στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μια ώρα πίσω και να δείχνουν 3 π.μ.

Σεισμός στον Κορινθιακό

Μνήμες του Σεπτέμβρη του 1999 «ξύπνησε» χτες το απόγευμα ο Εγκέλαδος, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Οι δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στις 4.33' μ.μ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τον Κορινθιακό Κόλπο και συγκεκριμένα ανάμεσα στις Αλκυονίδες και το Αλεποχώρι. Σύμφωνα όμως με το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 Ρίχτερ.

Οι σεισμικές αυτές δονήσεις, καθώς και αρκετοί ακόμη μετασεισμοί που ακολούθησαν, έγιναν αισθητοί, τόσο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και στην Κόρινθο, αλλά και σε άλλες περιοχές γύρω από τον Κορινθιακό, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν κάποιες καταστροφές.

Οι επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ρ» χτες το απόγευμα, δήλωσαν ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα. Πάντως, μελετούν ιδιαίτερα το φαινόμενο, καθώς το επίκεντρο βρίσκεται πολύ κοντά στις Αλκυονίδες, που είχαν δώσει το 1981 σεισμό 6,8 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ