ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΤΕΙ
Σήμερα οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Μέρα αντιπολεμικής δράσης σήμερα για τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπου πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, στο ΤΕΙ Αθήνας η αντιπολεμική πρωτοβουλία που έχει συγκροτηθεί διοργανώνει σήμερα αντιπολεμική εκδήλωση, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής, στις 12:30 το μεσημέρι, όπου θα μιλήσουν ο Θ. Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Αθ. Κουζέλης, διευθυντής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ.

Επίσης, στο ΤΕΙ Πειραιά, η αντιπολεμική πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε εκεί διοργανώνει την ίδια ώρα, αντίστοιχη εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου», όπου θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, εκπρόσωπος της Συσπείρωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ενώ θα παρέμβουν με τοποθετήσεις τους καθηγητές και σπουδαστές του ΤΕΙ.

Τέλος, στο κυλικείο του κτιρίου «Σαρακάκη», η Πανσπουδαστική ΚΣ της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), διοργανώνει σήμερα το μεσημέρι, συναυλία με δημιουργία και έκθεση αντιπολεμικού γκράφιτι. Στην εκδήλωση θα παρέμβει και εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Είμαστε και εμείς κομμάτι του αντιπολεμικού κινήματος

Σε συνέντευξη Τύπου κοινοποίησαν την απόφασή τους να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 8 του Νοέμβρη

«Καλούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να συμπορευτούν με τον ελληνικό λαό ενάντια στον πόλεμο, για την ειρήνη, για ένα δίκαιο κόσμο». Αυτό ήταν το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν χτες στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που ζουν στην πατρίδα μας, οι εκπρόσωποι συλλόγων μεταναστών και προσφύγων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσαν στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών. Στη συνέντευξη κοινοποίησαν την απόφασή τους να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 8 του Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κοινότητα εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, την Κοινότητα εργαζομένων από το Σουδάν, το ΚΑΠΑ Τουρκίας και το Σύλλογο Πολιτικών Προσφύγων. Παράλληλα, τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στηρίζουν και συνυπογράφουν - αλλά λόγω υποχρεώσεων δε συμμετείχαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - η Κοινότητα εργαζομένων από την Αλβανία και ο Σύλλογος Φιλιππινέζων ΚΑΣΑΠΙ.

Στη συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των μαζικών φορέων που διοργανώνουν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 8ης του Νοέμβρη, μίλησε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και γγ της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτός ο άδικος επιθετικός ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που έγινε με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, έχει προκαλέσει καταστροφές και μαζικές δολοφονίες αμάχων και ένα προσφυγικό ρεύμα χωρίς προηγούμενο». Ο Θ. Παφίλης, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι αυτός ο πόλεμος «θα επιδεινώσει την κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, αφού ένας ιδιόμορφος ρατσισμός άρχισε ήδη να εμφανίζεται κατά των λαών του Τρίτου Κόσμου». Αυτός ο πόλεμος, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο, θα δώσει άλλοθι σε φασιστικά καθεστώτα, και όχι μόνο, για να χτυπήσουν λαϊκά κινήματα και αγωνιστές, που παλεύουν για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.

«Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα και τις καταστάσεις που διαμορφώνονται, καλούμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, να αγωνιστούν μαζί μας, για να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια», κατέληξε ο Θ. Παφίλης.

Θα αγωνιστούμε δίπλα στον ελληνικό λαό, ενάντια στον πόλεμο

«Αυτός ο πόλεμος είναι ενάντια στους λαούς, όποιο θρήσκευμα κι αν έχουν, σε όποια χώρα και αν ζουν», τόνισε με σπαστά ελληνικά ο Ταϊλάν, εκπρόσωπος των Τούρκων μεταναστών. «Ο Μπιν Λάντεν είναι το "άλλοθι" της αμερικανικής αυτοκρατορίας, των αμερικανικών συμφερόντων. Ο πόλεμος αυτός στρέφεται εναντίον αυτών που αμφισβητούν την αμερικανική κυριαρχία», κατέληξε ο ίδιος.

«Οι λαοί είναι εναντίον του πολέμου, απ' όπου κι αν έρχεται. Τα προβλήματα, όπως κι αυτό της τρομοκρατίας, δε λύνονται με πόλεμο. Αλλα συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση. Πριν μερικά χρόνια και η χώρα μου, το Σουδάν, ήταν στο στόχαστρο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών», επισήμανε ο Χασάς, εκπρόσωπος της κοινότητας των μεταναστών από το Σουδάν.

Ο Αχμέτ, από το Μπαγκλαντές, υπογράμμισε: «Αυτός ο πόλεμος δε γίνεται για την τρομοκρατία. Ο ιμπεριαλισμός θέλει να επιβληθεί και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα. Είμαστε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δηλώνουμε ότι θα συμμετέχουμε σε κάθε αντιπολεμική δραστηριότητα του ελληνικού λαού». Εκφράζοντας, παράλληλα, και τις αγωνίες των ομοεθνών του, ανέφερε: «Ο πόλεμος γεννάει προβλήματα, ανεργία, φτώχεια. Εμείς τα έχουμε γνωρίσει αυτά και δε θέλουμε να τα ξαναζήσουμε»...

Ο Χοτς, από το Σύλλογο πολιτικών προσφύγων, ανέλυσε τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην πατρίδα μας από πολλές χώρες του κόσμου.

Μας αγγίζουν όλα τα προβλήματα

Στην ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των προσφύγων και των μεταναστών, δίνουν το στίγμα και τη σπουδαιότητα της συμμετοχής τους στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις του λαούς μας. Τονίζουν, συγκεκριμένα:

  • Είμαστε - κατά τις επίσημες ανακοινώσεις - κοντά στο 1.000.000 μετανάστες στην Ελλάδα.
  • Θεωρούμε ότι είμαστε τμήμα της εργατικής τάξης στη χώρα σας.
  • Ετσι μας αγγίζουν όλα τα προβλήματα, που είναι προβλήματα για τον ελληνικό λαό, όπως οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, τα ζητήματα της εργατικής κατοικίας, του πολιτισμού, αλλά και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, η πολιτική ενάντια στη μαύρη εργασία που εμάς μας θίγει ιδιαίτερα και όσον αφορά ότι αποφεύγεται να μας ασφαλίσουν και όσον αφορά ότι μας αντιπαραθέτουν με τους Ελληνες εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ξενοφοβία και ρατσισμός.
  • Αυτή τη στιγμή μας αγγίζουν ιδιαίτερα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον άδικο πόλεμο ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν, που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που όχι μόνο δολοφονούν καθημερινά πολλούς ανθρώπους, καταδικάζουν στη φτώχεια, την πείνα, την εξαθλίωση και στις αρρώστιες, αλλά και αναγκάζουν εκατομμύρια Αφγανούς, για να επιβιώσουν, να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.
  • Είμαστε αντίθετοι, γιατί με την πλαστή και ψεύτικη κατηγορία της τρομοκρατίας, ολόκληροι λαοί μπαίνουν στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, ενώ ανασύρονται μεσαιωνικές θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών, για να κρύψουν τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ πλούτου και φτώχειας.
  • Είμαστε αντίθετοι με τον πρωτοφανή αυταρχισμό που προωθείται για να χτυπήσουν τα λαϊκά κινήματα, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των λαών.

Στα πλαίσια αυτά δημιουργούν πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τα εκατομμύρια των μεταναστών και των προσφύγων που γίνονται αντικείμενο πολλαπλής εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας.

Γι' αυτό ενώνουμε τη φωνή μας με το αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύσσεται και συμπαρατασσόμαστε με τις πολλές δεκάδες μαζικές οργανώσεις που αγωνίζονται να σταματήσει ο πόλεμος και η τρομοκρατία των λαών από τους ιμπεριαλιστές.

Συμμετέχουμε στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καιροφυλακτούσαν...

- Εγινε τελικά η σύσκεψη ή αναβλήθηκε για άλλη μέρα;

- Εσείς τι είστε; Γιατί θέλετε να μάθετε;

- Είμαι αστυνομικός...

- Ρωτήστε τους υπεύθυνους.

Οταν δεν πήρε την απάντηση που περίμενε, ακολούθησε σιγή και η γνωστή τακτική των αστυνομικών με πολιτική περιβολή... Κοίταξε αδιάφορα στο κενό και στη συνέχεια έσκυψε (επίσης αδιάφορα) το κεφάλι στο οδόστρωμα, σαν κάτι να του έπεσε...

Ο παραπάνω διάλογος έγινε χτες το μεσημέρι στην οδό Κάνιγγος, ανάμεσα σε δημοσιογράφους και «ανήσυχο» αστυνομικό, ο οποίος ενδιαφερόταν για την εξέλιξη της συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων των μεταναστών και των προσφύγων. Βλέπετε, ο κρατικός μηχανισμός καιροφυλαχτεί!! Ανησυχεί και καταγράφει... επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Οπως αυτή που πήραν οι οικονομικοί μετανάστες που ζουν στην πατρίδα μας, για τη συμμετοχή τους στην αντιπολεμική κινητοποίηση... Εξάλλου, πρέπει να παρουσιάσουν έργο και στην αμερικανική πρεσβεία και να «κερδίσουν» την εύνοια του νέου πρέσβη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ