ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Βγαίνουν... μαχαίρια για την επόμενη μέρα

Associated Press

Η προέλαση της «Βόρειας Συμμαχίας» στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα δημιούργησε νέα δεδομένα, φέρνοντας προς συζήτηση το θέμα της «επόμενης μέρας». Η κατάληψη της Καμπούλ και άλλων πόλεων στρατηγικής σημασίας έγινε δυνατή μετά τους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς από τα αμερικανικά αεροπλάνα, με θύματα εκατοντάδες αμάχους.

Ωστόσο, η συζήτηση που διεξάγεται στο παρασκήνιο για τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης προσκρούει σε σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν και υποστηρίζουν τις διάφορες εθνότητες και φυλές, απορρίπτοντας άλλες. Προφανώς το θέμα είναι ο έλεγχος των εξελίξεων και κυρίως το ποιος θα καθίσει δίπλα στους Αμερικανούς, τους Βρετανούς και τους άλλους συμμάχους στο τραπέζι της «μοιρασιάς».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας η κατάργηση των δημοκρατικών και των ατομικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σ' αυτή την υπόθεση είναι το διάταγμα που υπέγραψε την περασμένη Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος για τη σύσταση στρατοδικείων εντός και εκτός των ΗΠΑ για να δικάζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία. Τα στρατοδικεία αυτά θα λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών και το ποιος θα παραπέμπεται σ' αυτά θα το αποφασίζει αποκλειστικά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να χρειάζεται να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του.

Στις παρενέργειες της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» θα πρέπει να περιλάβουμε και τους κραδασμούς που απείλησαν τη γερμανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Καγκελαρίου Σρέντερ για την αποστολή 3.900 Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. Τελικά ο Σρέντερ πήρε την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από τη γερμανική Βουλή και η κυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Περίληψη των μέτρων που έχουν επιβάλει οι Ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές μετά τις 11 Σεπτέμβρη δεν είναι μακριά από ένα διεθνή στρατιωτικό νόμο που μετατρέπει ολόκληρο τον κόσμο σε ένα απέραντο «λευκό κελί» (σελίδα 5)

Αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενα γεγονός που έχει ευρύτερη σημασία, αναπτύσσεται ανάλογα με την ωρίμανση των ταξικών δυνάμεων, διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή από την αρχή ως το τέλος της διαδρομής του κινήματος (σελίδες 6-7)

Συνηθισμένη τακτική της κυβέρνησης είναι να αξιοποιεί υπαρκτά προβλήματα του λαού, για να πάρει αντιδραστικά μέτρα, που φυσικά τα παρουσιάζει ως δήθεν φιλολαϊκές λύσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση η λειτουργία το απόγευμα των τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων (σελίδες 6-7)

«Αδιαπραγμάτευτη η υγεία του λαού. Είναι ένα δικαίωμα που το έχουμε από τη γέννησή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αλέιδα Γκεβάρα. Αυτό είναι το θεμέλιο της οργάνωσης του συστήματος υγείας στην Κούβα (σελίδες 12-13)

Μόνο ένας κρατικός φορέας της λαϊκής εξουσίας μπορεί να αξιοποιήσει την αιολική ενέργεια με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ, όπως αναπτύχθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε στην Κάρυστο η ΝΕ Εύβοιας του Κόμματος (σελίδες 14-15)

Αποφασισμένοι είναι οι αγρότες να κλιμακώσουν τον αγώνα τους σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σελίδες 16-17)

Εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται σε συνθήκες ιδιαίτερης επιθετικότητας του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, σε βάρος της εργατικής τάξης, όλων των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων και κινημάτων (σελίδες 18-19)

Μετά την επαναφορά στη δεκαετία του 1990 της αντίληψης περί «ολοκληρωτισμού» στη σύγχρονη κίνηση των ιδεών, ήρθε τώρα τελευταία και η έννοια της «Ανοιχτής Κοινωνίας» να αποτελέσει κοινό τόπο στο πολιτικό λεξιλόγιο των πιο πολλών από τους πιο «εκσυγχρονισμένους» και «μέσα στα πράγματα» αστούς πολιτικούς (σελίδες 26-27)

Η κυβέρνηση δηλώνει συμμετοχή στο Αφγανιστάν

Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, αποφάσισε τελικά τη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η συμμετοχή αυτή θα γίνει με την αποστολή ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα συμμετέχει σε δύναμη του ΝΑΤΟ και δύο μεταγωγικών αεροσκαφών, τα οποία δεν είναι γνωστό αν θα είναι υπό ΝΑΤΟική ή αμερικανική διοίκηση.

Επίσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει 300 επιπλέον Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο για να καλύψει ένα μέρος του κενού που θα αφήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις που θα μεταφερθούν από το Κοσσυφοπέδιο στο Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κόσσοβο, όπου θα μεταβούν οι Ελληνες στρατιώτες, αρχίζει η διαδικασία της απόσχισης από τη Γιουγκοσλαβία, μετά τα αποτελέσματα των χτεσινών εκλογών. Στις εκλογές αυτές τα αλβανικά κόμματα, που μετά τις εκκαθαρίσεις κατά των Σέρβων έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσαν στην προεκλογική τους εκστρατεία ότι στόχος τους είναι η μελλοντική ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και αυτό παρά τις δεσμεύσεις των ΝΑΤΟικών κατακτητών ότι το Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει μέρος της Γιουγκοσλαβίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε μια περιοχή όπου θα γίνει, κατά τα φαινόμενα, η πρώτη επίσημη - και με τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών εισβολέων - αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

«Φοροελαφρύνσεις» με ψίχουλα για τους εργαζόμενους

Οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, παρουσιάστηκαν ως απάντηση στα προβλήματα από την οικονομική επιβράδυνση στη διεθνή οικονομία και ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Ωστόσο, πρόκειται για μέτρο ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ στην καλύτερη περίπτωση οι μισθωτοί θα πάρουν μερικά ψίχουλα, τα οποία όμως θα επιστρέψουν μέσω της εισοδηματικής πολιτικής και των άλλων κυβερνητικών επιλογών (ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, μείωση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα).

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο προϋπολογισμός για το 2002 που κατατίθεται θα συνταχθεί με το χειρότερο, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σενάριο. Αυτό αναμένεται να βρει αντανάκλαση τόσο στα ποσοστά αυξήσεων στην εισοδηματική πολιτική όσο και στην επιτάχυνση των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών». Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα. Το οικονομικό επιτελείο προκρίνει την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», παρά τα προβλήματα που ανακύπτουν, όχι μόνο εξαιτίας των προσφορών που έχουν κατατεθεί, αλλά και εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας στον κλάδο των αερομεταφορών. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν κατά 100 δισεκατομμύρια δραχμές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ