ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προς αποφασιστικές μάχες της εργατικής τάξης

Συνέντευξη του συμπροέδρου του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας-Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών Ανατόλι Κριουτσκόφ

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση

Associated Press

Από παλιότερη εργατική κινητοποίηση
Οπως είναι γνωστό, στις 28 Οκτώβρη 2001 πραγματοποιήθηκε το ενοποιητικό Συνέδριο του ΚΕΚΡ και του Επαναστατικού Κόμματος Κομμουνιστών, το οποίο πήρε την ονομασία ΚΕΚΡ-ΕΚΚ. Ζητήσαμε από τον Ανατόλι Κριουτσκόφ, ο οποίος μαζί με τον Βίκτορ Τιούλκιν ηγούνται σ' αυτό το κόμμα, να μας διατυπώσει τις σκέψεις του για τη σημερινή κατάσταση και τους δρόμους ανάπτυξης του εργατικού κινήματος της Ρωσίας.

- Ανατόλι Βίκτοροβιτς! Πώς εκτιμάτε σήμερα το εργατικό κίνημα στη Ρωσία;

«Η κατάσταση του εργατικού κινήματος, κατά την άποψή μου, χειροτέρευσε σοβαρά. Εχω υπόψη μου το βαθμό δραστηριότητας, πολιτικοποίησης, οργανωτικότητας και διάρθρωσης του εργατικού κινήματος. Το αποκορύφωμά του ήταν το 1998. Επειτα, για διάφορους λόγους επήλθε πτώση, πράγμα που επηρέασε και την πολιτική δραστηριότητα, και τη διαδικασία δημιουργίας νέων δομών. Στο εργοστάσιο τρακτέρ του Τσελιάμπινσκ και στο εργοστάσιο κινητήρων στο Τουτάγεβ δρούσαν οι οργανώσεις μας βάσης - τα Σοβιέτ Εργατών και Μηχανικών-Τεχνικών Εργαζομένων. Ετσι, ακόμα και σ' αυτές τις δομές μας βάσης άρχισαν να εκδηλώνονται οι ίδιες ελλείψεις που χαρακτηρίζουν όλο το εργατικό κίνημα. Αντί να αναπτυχθούν παραπέρα και να δημιουργήσουν ανάλογους πυρήνες σε άλλες επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές, ελάττωσαν τη δραστηριότητά τους σε σύγκριση με το 1998, τη χρονιά της γέννησής τους. Είμαι πεπεισμένος ότι στην άμεση προοπτική, τουλάχιστον, στα επόμενα δυο-τρία χρόνια, η κατάσταση στους βασικούς δείκτες δε θα καλυτερεύσει.

- Είπατε ότι το αποκορύφωμα της πάλης της εργατικής τάξης για τα συμφέροντά της ήταν το 1998. Πράγματι, έτσι είναι. Διεξήχθη ο «πόλεμος των σιδηροτροχιών», με πικετοφορίες ανθρακωρύχοι χτυπούσαν τις κάσκες στη γέφυρα Γκορμπάτι μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης στη Μόσχα και λοιπά. Γιατί, ωστόσο, προήλθε πτώση;

«Πολλές είναι οι αιτίες. Μεταξύ των βασικών αιτιών συγκαταλέγω το γεγονός ότι η αντιπολίτευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων δεν πρότεινε στην εργατική τάξη και γενικά στο κίνημα διαμαρτυρίας άλλες μορφές πάλης, εκτός από εκείνες που είναι πλέον επεξεργασμένες, δοκιμασμένες. Πρόκειται για τις παραδοσιακές πορείες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, απεργίες, απεργίες πείνας. Και το περισσότερο που πρότεινε η αντιπολίτευση ήταν το κλείσιμο των σιδηροδρομικών και αυτοκινητιστικών αρτηριών. Κατά την άποψή μου, οι εκπρόσωποι του κινήματος διαμαρτυρίας - εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια κ.λπ.-, πείστηκαν με την πρακτική τους ότι αυτές οι μορφές δεν επιφέρουν το αποτέλεσμα που αναμένουν οι απεργοί. Αφού δεν άκουσαν από την αντιπολίτευση εκκλήσεις για πιο αποφασιστικές ενέργειες, αφού δεν είχαν μεθοδική και οργανωτική υποστήριξη, το ίδιο το εργατικό κίνημα και το κίνημα διαμαρτυρίας στάθηκε ανίκανο να ανέβει σε ανώτερο επίπεδο δράσης. Από το κλείσιμο των αρτηριών θα έπρεπε να περάσουν στο μπλοκάρισμα των κτιρίων των εξουσιαστικών δομών - των επικεφαλής των διοικήσεων, των δημαρχιών, της κυβέρνησης. Υπήρχαν τέτοιες προσπάθειες σε ορισμένες περιοχές, αλλά δεν πήραν μαζική έκταση».

- Γιατί όμως; Ποια η αιτία;

«Το 1998 ήμουνα μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου, που είχε συσταθεί σε σχέση με την πικετοφορία των ανθρακωρύχων στη γέφυρα Γκορμπάτι, και θυμάμαι πως τότε είχε ριχτεί η ιδέα να προχωρήσουμε σε νέο επίπεδο διαμαρτυρίας. Για το φθινόπωρο σχεδιαζόταν μια κινητοποίηση, όμοια προς την Πανρωσική πολιτική απεργία. Δυστυχώς, όμως, το συντονισμό όλων των ενεργειών διαμαρτυρίες τον είχε τότε αναλάβει το επιτελείο που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία των ηγετών του ΚΚΡΟ, και αυτοί έπαιζαν το συνήθη ρόλο τους - κλείνοντας στον εαυτό τους το κύμα διαμαρτυρίας, το οδήγησαν στην ...άμμο. Αν τότε η δική μας αριστερή ή η ζιουγκανοφική πτέρυγα κατόρθωνε να προτείνει έναν πιο αποφασιστικό τρόπο ενεργειών και αν οι ανθρακωρύχοι και οι εκπρόσωποι πολλών εργατικών κολεκτίβων που είχαν προσχωρήσει σ' αυτούς, τις υποστήριζαν, τότε το καθεστώς θα κλονιζόταν και θα έκανε παραχωρήσεις. Και εφόσον αντί των αποφασιστικών ενεργειών έκαναν κατάληψη των σιδηροτροχιών ή στη γέφυρα Γκορμπάτι, αυτό δε φόβισε το καθεστώς, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στην εργατική τάξη να εκδηλώσει την ενέργεια διαμαρτυρίας σε άκαρπες κινητοποιήσεις και ήταν ικανοποιημένο. Η εργατική τάξη, όμως, βλέποντας το μηδενικό αποτέλεσμα, απογοητεύτηκε, έπεσε σε απάθεια και μάλιστα σε κατάθλιψη και το κίνημα άρχισε να πέφτει. Κατά την άποψή μου, αυτή είναι η κύρια αιτία».

- Λέτε ότι η άνοδος θα αρχίσει ύστερα από δυο-τρία χρόνια. Γιατί θα συμβεί αυτό; Σαν αποτέλεσμα της συνένωσης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος ή της ενίσχυσης του πρωτοπόρου ρόλου των Κομμουνιστικών Κόμματων;

«Νομίζω ότι, πριν απ' όλα, σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης της γενικής οικονομικής και γενικής πολιτικής κατάστασης. Αυτή τη χρονιά η Κρατική Δούμα υιοθέτησε πολλούς εκρηκτικά επικίνδυνους κώδικες. Ετοιμάζονται οι στεγαστικές - δημοτικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις - τα αντίστοιχα νομοσχέδια εξετάζονται στην Κρατική Δούμα. Το αρνητικό φορτίο όλων αυτών των νόμων δε θα λειτουργήσει αμέσως. Η κοινωνική συνείδηση εκλαμβάνει πολύ αργά τις αρνητικές συνέπειες και για τη συνειδητοποίηση και την κατανόησή τους θα χρειαστούν δυο-τρία χρόνια. Υπολογίζω στο ότι οι κομμουνιστές θα βγάλουν τα διδάγματα μέσα σ' αυτή την περίοδο. Σ' αυτό το ιστορικό διάστημα απαιτείται να αναλυθεί η περασμένη δεκαετής περίοδος της πάλης και να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Θα πρέπει να ενταθεί η προσοχή απέναντι στο εργατικό κίνημα, να δοθεί μόνιμα μεθοδική βοήθεια σ' αυτό. Και ελπίζω ότι η αντιπολίτευση θα συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της ριζοσπαστικοποίησης του εργατικού κινήματος. Προσωπικά υποστηρίζω αυτή την άποψη και θεωρώ ότι ένα από τα χονδροειδέστατα λάθη του κομμουνιστικού κινήματος είναι ότι δε θέλουμε να ριζοσπαστικοποιήσουμε του κίνημα διαμαρτυρίας. Εννοείται ότι θα μας κολλήσουν την ετικέτα των εξτρεμιστών, των τρομοκρατών. Δεν πρέπει να φοβούμαστε για τέτοιες κατηγορίες. Αν καταλάβουμε ότι χωρίς αποφασιστικές ενέργειες στον αγώνα με το καθεστώς δε θα πετύχουμε τους στόχους μας και αν θα ριζοσπαστικοποιήσουμε το κίνημα διαμαρτυρίας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό απ' ό,τι το 1998. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως χωρίς την πολιτική πρωτοπορία το κίνημα διαμαρτυρίας είναι σε θέση να προχωρήσει σε ανόητες και άκαρπες εξεγέρσεις. Και μιας είναι έτσι, οφείλουμε να παίξουμε το ρόλο της πολιτικής πρωτοπορίας με την πλήρη έννοια αυτής της λέξης. Να είμαστε εμείς που θα οδηγήσουμε τις λαϊκές μάζες σε αποφασιστικές δυναμικές μάχες. Υποστηρίζω μια τέτοια άποψη».


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Σκέψεις για τις διεθνείς εξελίξεις

Στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής για τον ευρωστρατό κατέληγα με την πιθανή πρόβλεψη ότι «η ήττα της παγκοσμιοποιημένης νέας τάξης στην Ευρώπη θα κλονίσει τους άλλους δύο πυλώνες της, ΗΠΑ και Ιαπωνία, και θα σημάνει την αρχή της ήττας του καπιταλισμού στον πλανήτη». Πόσο, όμως, δυνατή είναι αυτή η εξέλιξη; Πολλά λέγονται για την αρνητική επίδραση που άσκησε η τρομοκρατική ενέργεια στις 11-9-01 πάνω στο διεθνές προοδευτικό, ριζοσπαστικό κι επαναστατικό κίνημα.

Είναι νωρίς ακόμη για να γίνουν πιστευτά και να βγουν ανάλογα συμπεράσματα. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με τις πραγματικές συνθήκες του κινήματος μέχρι την παραμονή εκείνης της πρωτοφανούς ενέργειας. Το διεθνές κίνημα σε μια συνέχει εκδηλώσεων και ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες αποκτούσε συνεχώς περισσότερο αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Φάνηκε να έχει ως συνειδητό στόχο το ανεξέλεγκτο υπερεθνικό ιερατείο του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού της Νέας Τάξης. Ακολουθούσε κατά πόδας τις συνεδριάσεις του ιερατείου γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του αφορούσαν την πορεία του πλανήτη. Στην κορυφαία του εκδήλωση στην ιταλική Γένοβα φάνηκαν οι αναπτυξιακές του πλευρές που σημάδευαν τη μελλοντική του εξέλιξη. Κάθε πολιτική κι ιδεολογική του πλευρά, αν και προερχόταν από το μωσαϊκό της Αριστεράς, καταλάβαινε λίγο - πολύ την ανάγκη συγκεκριμενοποίησής της για να σταθεί στο πολιτικό παιχνίδι εντάσεων που ανοιγόταν.

Είναι το σύνηθες πολιτικό παιχνίδι που, μέσα από τις συμπληγάδες των πολιτικών συγκρούσεων όμορων δυνάμεων, δένεται το σπασμένο επαναστατικό νήμα της Ιστορίας. Με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, το μόλις υπό διαμόρφωση νέο επαναστατικό κύμα, φάνηκε να σπάει στα βράχια της ιμπεριαλιστικής αντίδρασης και του ανατολίτικου μεσσιανισμού με έναν ανορθόδοξο τρόπο. Την πρώτη θέση της ανερχόμενης αμφισβήτησης του καπιταλισμού αντικατέστησε μια κίβδηλη ιμπεριαλιστική αμφισβήτηση ενός εξίσου κίβδηλου θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης έπαψε να βλέπει στο κέντρο των αρνητικών εξελίξεων τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό. Το φάντασμα των ξεχασμένων και χιλιοχρησιμοποιημένων μουλάδων από τον ιμπεριαλισμό στρέβλωσε την πραγματικότητα σαν σε κοίλο καθρέφτη. Ο διεθνής αλοιθωρισμός περιόρισε τα στεγανά τού υπό διαμόρφωση νέου διεθνούς επαναστατικού κινήματος από το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα.

Εδώ διαπιστώνεται για πολλοστή φορά το αποφασιστικό βάρος που ασκεί η άνοδος του κοινωνικού συντηρητισμού πάνω στις κοινωνικές πτέρυγες της επαναστατικής αμφισβήτησης στο επαναστατικό προλεταριάτο και στη ριζοσπαστική διανόηση. Η άμπωτις αυτή είναι πολύ προσωρινή. Η κοινωνική ανάκαμψη χρειάστηκε μόνο μια δεκαετία για να αρχίσει ξανά την πορεία της. Ομως, όπως συμβαίνει κάθε φορά, ή έστω και προσωρινή στάση αφήνει περιθώριο δημιουργίας επιπλέον αντιδραστικών μορφών και θεσμών στο καθεστώς. Μια άκρως αντιδραστική μορφή θεσμός είναι ο ευρωστρατός ως το ακραίο μιλιταριστικό δηλαδή στρατοκρατικό όργανο πολεμικής επιβολής του διεθνούς καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Η πρόθεση της δημιουργίας του προϋπήρχε στα κεφάλια και στα συρτάρια των εταίρων της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίσημη και συγκεκριμένη απόφαση του αρχικού τρόπου δημιουργίας πάρθηκε πριν λίγες μέρες σε ένα διεθνές καθεστώς ζόφου που εξακολουθεί να συντηρείται από τη συνεχιζόμενη δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Το διεθνές αντι-ιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα δείχνει να αναπτύσσεται ξανά. Οπως πάντα, ανασυντάσσεται και διδάσκεται μέσα από τις προσωρινές του ήττες. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι που συσπειρωμένο, ρωμαλέο, με πολύτιμη εμπειρία των αποτυχιών του, με επαναστατική θέληση κι αποφασιστικότητα, φωνάζει στους δυνάστες: Κι όμως, είμαι εδώ!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ