Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Σκέψεις για τις διεθνείς εξελίξεις

Στο άρθρο μου της περασμένης Κυριακής για τον ευρωστρατό κατέληγα με την πιθανή πρόβλεψη ότι «η ήττα της παγκοσμιοποιημένης νέας τάξης στην Ευρώπη θα κλονίσει τους άλλους δύο πυλώνες της, ΗΠΑ και Ιαπωνία, και θα σημάνει την αρχή της ήττας του καπιταλισμού στον πλανήτη». Πόσο, όμως, δυνατή είναι αυτή η εξέλιξη; Πολλά λέγονται για την αρνητική επίδραση που άσκησε η τρομοκρατική ενέργεια στις 11-9-01 πάνω στο διεθνές προοδευτικό, ριζοσπαστικό κι επαναστατικό κίνημα.

Είναι νωρίς ακόμη για να γίνουν πιστευτά και να βγουν ανάλογα συμπεράσματα. Ωστόσο, δεν είναι το ίδιο με τις πραγματικές συνθήκες του κινήματος μέχρι την παραμονή εκείνης της πρωτοφανούς ενέργειας. Το διεθνές κίνημα σε μια συνέχει εκδηλώσεων και ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες αποκτούσε συνεχώς περισσότερο αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Φάνηκε να έχει ως συνειδητό στόχο το ανεξέλεγκτο υπερεθνικό ιερατείο του ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού της Νέας Τάξης. Ακολουθούσε κατά πόδας τις συνεδριάσεις του ιερατείου γνωρίζοντας ότι οι αποφάσεις του αφορούσαν την πορεία του πλανήτη. Στην κορυφαία του εκδήλωση στην ιταλική Γένοβα φάνηκαν οι αναπτυξιακές του πλευρές που σημάδευαν τη μελλοντική του εξέλιξη. Κάθε πολιτική κι ιδεολογική του πλευρά, αν και προερχόταν από το μωσαϊκό της Αριστεράς, καταλάβαινε λίγο - πολύ την ανάγκη συγκεκριμενοποίησής της για να σταθεί στο πολιτικό παιχνίδι εντάσεων που ανοιγόταν.

Είναι το σύνηθες πολιτικό παιχνίδι που, μέσα από τις συμπληγάδες των πολιτικών συγκρούσεων όμορων δυνάμεων, δένεται το σπασμένο επαναστατικό νήμα της Ιστορίας. Με το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, το μόλις υπό διαμόρφωση νέο επαναστατικό κύμα, φάνηκε να σπάει στα βράχια της ιμπεριαλιστικής αντίδρασης και του ανατολίτικου μεσσιανισμού με έναν ανορθόδοξο τρόπο. Την πρώτη θέση της ανερχόμενης αμφισβήτησης του καπιταλισμού αντικατέστησε μια κίβδηλη ιμπεριαλιστική αμφισβήτηση ενός εξίσου κίβδηλου θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Μεγάλη μερίδα της διεθνούς κοινής γνώμης έπαψε να βλέπει στο κέντρο των αρνητικών εξελίξεων τον καπιταλιστικό ιμπεριαλισμό. Το φάντασμα των ξεχασμένων και χιλιοχρησιμοποιημένων μουλάδων από τον ιμπεριαλισμό στρέβλωσε την πραγματικότητα σαν σε κοίλο καθρέφτη. Ο διεθνής αλοιθωρισμός περιόρισε τα στεγανά τού υπό διαμόρφωση νέου διεθνούς επαναστατικού κινήματος από το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα.

Εδώ διαπιστώνεται για πολλοστή φορά το αποφασιστικό βάρος που ασκεί η άνοδος του κοινωνικού συντηρητισμού πάνω στις κοινωνικές πτέρυγες της επαναστατικής αμφισβήτησης στο επαναστατικό προλεταριάτο και στη ριζοσπαστική διανόηση. Η άμπωτις αυτή είναι πολύ προσωρινή. Η κοινωνική ανάκαμψη χρειάστηκε μόνο μια δεκαετία για να αρχίσει ξανά την πορεία της. Ομως, όπως συμβαίνει κάθε φορά, ή έστω και προσωρινή στάση αφήνει περιθώριο δημιουργίας επιπλέον αντιδραστικών μορφών και θεσμών στο καθεστώς. Μια άκρως αντιδραστική μορφή θεσμός είναι ο ευρωστρατός ως το ακραίο μιλιταριστικό δηλαδή στρατοκρατικό όργανο πολεμικής επιβολής του διεθνούς καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού. Η πρόθεση της δημιουργίας του προϋπήρχε στα κεφάλια και στα συρτάρια των εταίρων της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επίσημη και συγκεκριμένη απόφαση του αρχικού τρόπου δημιουργίας πάρθηκε πριν λίγες μέρες σε ένα διεθνές καθεστώς ζόφου που εξακολουθεί να συντηρείται από τη συνεχιζόμενη δολοφονική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Το διεθνές αντι-ιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, αντικαπιταλιστικό κίνημα δείχνει να αναπτύσσεται ξανά. Οπως πάντα, ανασυντάσσεται και διδάσκεται μέσα από τις προσωρινές του ήττες. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι που συσπειρωμένο, ρωμαλέο, με πολύτιμη εμπειρία των αποτυχιών του, με επαναστατική θέληση κι αποφασιστικότητα, φωνάζει στους δυνάστες: Κι όμως, είμαι εδώ!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ