ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονικά (και) νέα σχέδια συμφωνίας

Ενας μικρός Παλαιστίνιος κοιτά από την καρότσα ενός φορτηγού τα ισραηλινά άρματα μάχης να εισβάλλουν στο χωριό του...

Associated Press

Ενας μικρός Παλαιστίνιος κοιτά από την καρότσα ενός φορτηγού τα ισραηλινά άρματα μάχης να εισβάλλουν στο χωριό του...
ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Η νέα «στοχευμένη δολοφονία» ενός κορυφαίου μέλους της Χαμάς, του Τζαμίλ Τζαντάλα - με τη χρήση ενός ελικοπτέρου «Απάτσι» του ισραηλινού στρατού - μια νέα εισβολή και κατοχή για πολλές ώρες μιας ακόμη στα χαρτιά αυτόνομης παλαιστινιακής περιοχής, του χωριού Αράμπε, οι θάνατοι επιπλέον τριών Παλαιστινίων, του Αμπντάλα Τζαρουσί, επίσης μέλους της Χαμάς και δύο μελών της Φατάχ: ο απολογισμός μιας ακόμη ημέρας στα βαμμένα με αίμα εδάφη της Μέσης Ανατολής - την ώρα που εντείνονταν οι φήμες για το «νέο ειρηνευτικό σχέδιο» που φέρεται να έχει ετοιμάσει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, την ώρα που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, δήλωνε «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους», χωρίς όμως να δίνει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ο ισραηλινοπαλαιστινιακός «διάλογος» που υποτίθεται πως θα ξαναρχίσει την Παρασκευή, όταν ο Πέρες και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ συναντηθούν στην Ισπανία, παρέμενε στο επίπεδο της διακηρυγμένης πρόθεσης, ωστόσο τις πράξεις τις έκαναν τα οπλικά συστήματα των Ισραηλινών. Αναλυτές ανέφεραν πως, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και άλλων παραγόντων που πασχίζουν να διατηρήσουν τη συμμετοχή αραβικών χωρών στην «αντιτρομοκρατική συμμαχία», η κυβέρνηση Σαρόν φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει αδιαλείπτως τις βίαιες εισβολές των στρατευμάτων της και, φυσικά, την πολιτική των «επιλεγμένων φόνων». Μια πολιτική που η Χαμάς χαρακτηρίζει αποκορύφωμα της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας: «Αυτό που συνέβη σήμερα αποτελεί συνέχιση της σιωνιστικής τρομοκρατικής πολιτικής. Επιβεβαιώνει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη. Θα συνεχίσουμε τη μάχη και την αντίσταση μέχρι (οι Ισραηλινοί) να σταματήσουν την πολιτική των δολοφονιών και να εγκαταλείψουν τη γη μας και τους Αγίους Τόπους», δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγια, ηγετικό της στέλεχος.

Μένει να φανεί το αν και κατά πόσον το νέο «σχέδιο»Πέρες -το οποίο σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο περιλαμβάνει την αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας και την αποχώρηση των ισραηλινών εποίκων - θα τύχει της έγκρισης του Σαρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χα' αρέτζ», μεταξύ των Σαρόν και Πέρες υπάρχει «σημαντικό χάσμα απόψεων», το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει και στη διάλυση της «κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας» του Ισραήλ.

Σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ για συνομιλίες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος επίσης έχει να παρουσιάσει μια εκδοχή «ειρηνευτικού σχεδίου».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτο συνέδριο του SIP

ΑΓΚΥΡΑ.-

Στις 11 του Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Σοσιαλιστικής Εξουσίας (SIP) - KK Τουρκίας, αναφέρει ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χτες.

Το SIP τοποθετεί στο επίκεντρο του συνεδρίου του τις παγκόσμιες εξελίξεις, τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», δηλαδή τη νέα ιμπεριαλιστική εφόρμηση, αλλά και το ζήτημα της διατήρησης του όρου Κομμουνιστικό στον τίτλο του, καθώς η τουρκική Δικαιοσύνη έχει απειλήσει πως θα το απαγορεύσει αν δεν τον αφαιρέσει.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο

ΤΟΚΙΟ.-

Οι ιαπωνικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας από αντιδραστήρα εργοστασίου, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά χθες, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η φωτιά ξέσπασε στο πυρηνικό εργοστάσιο Τζόγιο, στην επαρχία Ιμπαράκι, βορειοανατολικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπου λειτουργεί ένας πειραματικός αντιδραστήρας ταχέων ηλεκτρονίων, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το πρακτορείο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο, επικαλούμενο την αστυνομία, ανέφερε πως η φωτιά ξέσπασε στον πρώτο όροφο του κτιρίου του εργοστασίου, όπου στεγάζεται η υπηρεσία συντήρησης, μακριά από τον πειραματικό αντιδραστήρα. Οι αρχές απέκλεισαν την πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας ή επέκτασης της φωτιάς και σε άλλα τμήματα του εργοστασίου.

ΠΓΔΜ
Ηχούν και πάλι τα όπλα...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Σωρεία παραβιάσεων της «ειρηνευτικής συμφωνίας» αναφέρουν από μέρους των μελών του (αυτοδιαλυμένου και αφοπλισμένου, υποτίθεται) Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της ΠΓΔΜ, καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης Αλβανοί εξτρεμιστές χτες μετά τα μεσάνυχτα απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Τέτοβο -Γκόστιβαρ, κοντά στη διασταύρωση για το Νεγκότινο. Οι ένοπλοι άνδρες της οργάνωσης που «διαδέχτηκε» τον «UCK» άνοιξαν πυρ εναντίον δύο διερχόμενων αυτοκινήτων. Οι αρχές έκλεισαν το δρόμο αυτό και διεξάγονται έρευνες.

Ριπές από βαριά αυτόματα όπλα ακούγονταν προχτές και χτες στο Τέτοβο, αλλά και τα περίχωρα του Τετόβου, καθώς και από τα χωριά της οροσειράς Σαρ Πλάνινα.

Μέσα Νοέμβρη οι Τροποποιήσεις;

Αρχισε στο μεταξύ χτες η διαδικασία της συζήτησης στο Κοινοβούλιο της χώρας των 15 Συνταγματικών Τροποποιήσεων που είχαν συμφωνηθεί στην Οχρίδα τον Αύγουστο. Η συνεδρίαση άρχισε με απαρτία, αλλά σε κλίμα έντασης. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Στόγιαν Αντοφ, εκτιμά πως η ψηφοφορία θα γίνει στις 8 Νοέμβρη και το νέο Σύνταγμα της χώρας θα είναι έτοιμο στις 12 Νοέμβρη.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μια απόφαση έκδοσης με επικίνδυνη... «ουρά»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Η έκδοση ενός εμπόρου ναρκωτικών, του Αλεχάντρο Μπερνάλ -γνωστού με το παρατσούκλι Γιουβενάλ - από την Κολομβία στις ΗΠΑ, για να δικαστεί, ανοίγει ενδεχομένως ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πλευρών: όπως παρατηρεί συνεργάτης του BBC, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι θα ήθελαν πέραν από την έκδοση εμπόρων ναρκωτικών η κυβέρνηση του Αντρες Παστράνα να αρχίσει να εκδίδει στις ΗΠΑ και «ηγέτες των ανταρτών, ειδικά των FARC και του ELN». Η «επιθυμία» αυτή εκφράστηκε με την παράλληλη υπόσχεση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Κολομβία, που ήδη αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο αποδέκτη στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ παγκοσμίως.

Στελέχη του FARC σχολιάζουν ότι οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν» τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου για να ξεκαθαρίσουν «παλιούς λογαριασμούς», επισημαίνοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος η Κολομβία να μετατραπεί σε ένα ακόμη μέτωπο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

ΔΑΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών προχώρησε ο Πάουλ Νάιρουπ Ράσμουσεν, ο Δανός πρωθυπουργός, προσπαθώντας να «κεφαλαιοποιήσει» πολιτικά την ευνοϊκή εικόνα των δημοσκοπήσεων για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τους κυβερνητικούς συμμάχους του στις δημοσκοπήσεις. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 20 Νοέμβρη - η κανονική διεξαγωγή των εκλογών δεν ήταν προγραμματισμένη πριν την άνοιξη του 2002. Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι «δοθείσης της διεθνούς κατάστασης... σε καιρούς αβεβαιότητας μετά την 11η Σεπτέμβρη και με σημαντικές αποφάσεις να εκκρεμούν για την ασφάλεια, τέσσερις μήνες προεκλογικής περιόδου θα ήσαν πολλοί για τη Δανία... ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος».

Δανοί πολιτικοί επιστήμονες βλέπουν στην κίνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού μια προσπάθεια να επωφεληθεί της θετικής εικόνας του μετά την αντίδρασή του στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Υπ' αυτήν την έννοια, υπάρχει μια απευθείας αναλογία με τις εκλογές στην Αυστραλία - όπου επίσης ο πρωθυπουργός Χάουαρντ προκήρυξε πρόωρες εκλογές για να επωφεληθεί της θετικής εικόνας του στην κοινή γνώμη, λόγω της (πολεμοκάπηλης, επιεικώς...) στάσης του μετά την 11η Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ