ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Σε ρόλο οικοδεσπότη

Το ρόλο του οικοδεσπότη έχουν σήμερα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής οι δυο εκπρόσωποί μας στην Ευρωλίγκα, Παναθηναϊκός και Περιστέρι. Οι πρωταθλητές υποδέχονται την Μπούντοσνοστ (ΟΑΚΑ 21.00) και το Περιστέρι την Κίντερ Μπολόνια.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ζήτησε από τους παίκτες του να μην παραπλανηθούν από τις 3 βαριές ήττες της πρωταθλήτριας Γιουγκοσλαβίας και να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι σαν... τελικό. «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε μια ομάδα με τέτοια ποιότητα» τόνισε ο Σέρβος τεχνικός. Μάλιστα το γεγονός ότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν έχουν γευτεί ακόμα τη χαρά της νίκης κάνει τον Ομπράντοβιτς ακόμα πιο επιφυλακτικό. «Για μας είναι πρόβλημα το γεγονός ότι οι αντίπαλοί μας δεν έχουν γευτεί ακόμη τη χαρά της νίκης! Πρόκειται για μία καλή ομάδα, η οποία δεν επιτρέπεται να χάνει συνέχεια και μάλιστα με τόσο μεγάλες διαφορές. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και να παίξουμε πιεστική και επιθετική άμυνα για να πετύχουμε πολλά εύκολα καλάθια. Επίσης οφείλουμε να προσέξουμε τις συνεχείς αλλαγές που κάνουν στην άμυνα και να μην επιτρέψουμε πολλά επιθετικά ριμπάουντ», επισήμανε ο «Ζοτς», που, εκτός των δύο τραυματιών (Καλαϊτζής, Μπαλογιάννης), είναι αμφίβολο εάν θα έχει στη διάθεσή του το γριπωμένο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, που ακόμη δεν έχει προπονηθεί, κάτι που ισχύει και για τον Αλβέρτη που αναμενόταν να επιστρέψει χτες από τη μονάδα του στην Αλεξανδρούπολη.

Με ορόσημο τη νίκη στη Μαδρίτη το Περιστέρι υποδέχεται σήμερα την Κίντερ Μπολόνια, ενώ παράλληλα περιμένει και τη λύση στο πρόβλημα του γκαρντ με τον Μάικ Ιοτζουλίνο να παραμένει το μεγάλο φαβορί. Ο Αργύρης Πεδουλάκης ευελπιστεί η ομάδα του να πραγματοποιήσει ανάλογη εμφάνιση με αυτή της Βαρκελώνης. «Η Κίντερ είναι ίσως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Οταν παίκτες των ικανοτήτων του Μπετσίροβιτς ξεκινούν από τον πάγκο, καταλαβαίνει κανείς για τι σύνολο μιλάμε. Η Κίντερ έκανε ηχηρές μετεγγραφές και πρόσθεσε αρκετά ταλέντα στο έμψυχο δυναμικό της. Μια ομάδα που διέσυρε εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα και επικράτησε με διαφορά 46 πόντων της Ζαλγκίρις Κάουνας, είναι λογικό να εμπνέει σεβασμό», τόνισε ο τεχνικός της ομάδας των δυτικών προαστίων, που θα έχει στη διάθεσή του τον Κώστα Τσαρτσαρή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ 1-1
«Αντιός»... Ευρώπη

Τέλος στις φετινές ευρωπαϊκές του φιλοδοξίες, έβαλε χτες ο Ολυμπιακός, ο οποίος στο πιο κρίσιμο του αγώνα στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λίγκ, δεν κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη νίκη, καθώς αναδείχτηκε ισόπαλος με την Λα Κορούνια στο ΟΑΚΑ, με 1-1. Ετσι, η Λίλ, η οποία στην αναμέτρηση της Γαλλίας απέσπασε τον βαθμό της ισοπαλίας (1-1) απο την Μάντσεστερ, ήταν τελικά η ομάδα που απο τον 7ο όμιλο , πήρε την τρίτη θέση και προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οσον αφορά στο παιχνίδι που στέρησε απο τους «ερυθρόλευκους» το ευρωπαϊκό...όνειρο, οι δύο αντίπαλοι κατάφεραν να προσφέρουν θέαμα, όμως στην ουσία η «αποδεκατισμένη» λόγω των πολλών απουσιών Ντεπορτίβο και ο αγχωμένος Ολυμπιακός, δεν μπόρεσαν να δείξουν τα...δόντια τους. Στο πρώτο ημίχρονο, μάλιστα, την εικόνα των δύο ομάδων χαρακτήρισε η διστακτικότητα, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι καλές επιθετικές ενέργειες. Στην επανάληψη οι δύο ομάδες και ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός μπήκαν πιο δυναμικά, με αποτέλεσμα στο 51' οι γηπεδούχοι να βρούν τον δρόμο πρός τα δίχτυα, όταν ο Τζόρτζεβιτς πάσαρε στον Αλεξανδρή, που πέρασε την μπάλα κάτω απο τα πόδια του Νούνο και σημείωσε το 1-0. Ο πρωταγωνιστής πάντως μέχρι εκείνη την ώρα ήταν ο Γεωργίου ο οποίος αρκετές φορές κατά την διάρκεια της αναμέτρησης πραγματοποίησε εντυπωσιακές επεμβάσεις, αποσοβώντας την παραβίαση. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη και στο 84' όταν δηλαδή η Ντεπορτίβο ισοφάρισε σε 1-1. Ο νεαρός τερματοφύλακας πραγματοποίησε άστοχη έξοδο με αποτέλεσμα ο Καπντεβίλα να βρεί με κεφαλιά τα «ερυθρόλευκα» δίχτυα και να διαμορφώσει το τελικό σκορ. Αξίζει να σημειωθεί οτι μετά τη λήξη της αναμέτρησης οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποδοκίμασαν έντονα τον Τάκη Λεμονή και τον διατητή Μάρκους Μέρκ, ενώ εκτόξευσαν και μπουκάλια. Τις κίτρινες κάρτες του Γερμανού αντίκρυσαν οι Τζόρτζεβιτς (80'), Πουρσανίδης (75'), Σκαλόνι (79`).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης (Κωστούλας 22'), Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Μαυρογενίδης (Νινιάδης 46'), Οφορίκουε (Πουρσανίδης 66'), Κόντης, Αλεξανδρής, Ανατολάκης.

ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Νούνο, Θέσαρ (Ντονάτο 40'), Μάουρο Σίλβα (Παντιάνι 63'), Μακάϊ, Ντζαλμίνια, Σκαλόνι, Εμερσον, Καπντεβίλα, Ελντερ, Εκτορ (Αμαβίσκα 54'), Χοσέ Μανουέλ.


Π. Αναστασιάδης

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Δραμινός Γιάννης Ευθυμιάδης κληρώθηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής για την Α' Εθνική ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Στα υπόλοιπα παιχνίδια θα σφυρίξουν: Πανιώνιος - Ακράτητος (Τσικίνης), Ιωνικός - ΠΑΟΚ (Ζωγράφος), Παναχαϊκή - ΟΦΗ (Μποροβήλος), Αιγάλεω - Ολυμπιακός (Τρικάλης), Ξάνθη - Ηρακλής (Φινοκαλιώτης), Αρης - Εθνικός Αστέρας (Παπαδάκος).

ΠΑΟΚ
«Βόλτα» στην Τσεχία

Την προσοχή των παικτών του στο σημερινό παιχνίδι απέναντι στην Πρίμπραμ (15.15 ΑΛΦΑ), που γίνεται στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, θέλησε να εστιάσει ο τεχνικός του «Δικεφάλου», Ντούσαν Μπάγεβιτς. Αν και το 6-1 υπέρ της ομάδας του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους Τσέχους να ελπίζουν για πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, ο Σερβοέλληνας τεχνικός, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, τόνισε: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι η μπάλα είναι στρογγυλή και όσο δύσκολα σε ανεβάζει, τόσο δύσκολα σε κατεβάζει. Αν εμείς μείνουμε στο 6-1 του πρώτου αγώνα, τότε τίποτα δεν αποκλείεται».

Στόχος της ομάδας του Μπάγεβιτς, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν είναι απλά η νίκη που θα ανεβάσει την ψυχολογία των παικτών, αλλά και η βαθμολογική ενίσχυση τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της χώρας μας στην Ευρώπη.

ΠΑΟ
Αύριο κληρώνει

Δυο σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό των παιχτών και του προπονητή του Παναθηναϊκού, μετά την ολοκλήρωση του αγώνα με τη Μαγιόρκα, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Η μια αφορά στην αυριανή κλήρωση της ΟΥΕΦΑ, η οποία θα αναδείξει τον επόμενο αντίπαλο του «τριφυλλιού» στο Τσάμπιονς Λιγκ, στη φάση των «16». Ο Γιάννης Κυράστας τόνισε: «Με το παιχνίδι στη Μαγιόρκα έκλεισε ο πρώτος κύκλος μας στην Ευρώπη. Τώρα περιμένουμε την κλήρωση και στη δεύτερη φάση τα πράγματα ίσως να είναι πιο δύσκολα για εμάς. Δεν μπορώ να πω με ποιες ομάδες θέλω να κληρωθούμε», όμως δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι παίχτες του δε θα επηρεαστούν ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ, από το αποτέλεσμα της κληρωτίδας. «Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο», ανέφερε. Η δεύτερη σημαντική σκέψη, λοιπόν, της «πράσινης» αποστολής δεν είναι άλλη από το κυριακάτικο ντέρμπι με την «Ενωση» στη Φιλαδέλφεια. Οι «πράσινοι» άρχισαν ήδη να προετοιμάζονται τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά, ενώ ο Ελληνας τεχνικός των περσινών δευτεραθλητών, θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας πως «η λέξη ντέρμπι τα λέει όλα. Θα είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι και εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος».

ΕΠΟ
Ρεχάγκελ και με... συμβόλαιο

Αίσιο τέλος είχε το «σίριαλ Ρεχάγκελ». Μετά την περίπου τρίμηνη... άτυπη παρουσία του στην Εθνική Ανδρών, από χτες θα ηγείται και με τη... βούλα των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων. Υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2+1 χρόνων, έναντι περίπου 140 εκατ. δρχ. ετησίως. Πιο συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας, ο Ρεχάγκελ θα έχει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ομάδας Ανδρών έως τον Ιούλη του 2004, εφόσον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προκριθεί στην τελική φάση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στην αντίθετη περίπτωση το συμβόλαιο λήγει το Δεκέμβριο του 2003.

Χτες επίσης, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Ελπίδων, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ανακοίνωσε τις επιλογές του για τους αγώνες μπαράζ με την Τουρκία στις 9/11 (Ιωάννινα, 21:00) και 13/11 (Κοτσαέλι, 20:30), στο πλαίσιο της ενδιάμεσης φάσης του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2002. Την αποστολή απαρτίζουν οι Κοτσόλης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Λουμπούτης, Χαριστέας, Θεοδωρίδης, Ταυλαρίδης, Κυριαζής, Πατσατζόγλου, Αναστασόπουλος, Βάλλας, Πέτρου, Νάστος, Πίτσος, Αμανατίδης, Βακουφτσής, Παπαδόπουλος, Γήττας, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Κάππος, Βαγγελής.

ΑΕΚ
Βαρύ κλίμα

Παρά την πρόκριση αλλά και το επικείμενο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το κλίμα στην ΑΕΚ είναι κάθε άλλο εκτός από ευχάριστο και ήρεμο. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και όλα... κρέμονται από μια κλωστή. Χτες είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις (Ψωμιάδη - Σάντος - παιχτών, ο καθένας με τον άλλον) και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει η «έκρηξη»...

Η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση αποφάσισε τρίμηνη διακοπή συμβολαίων για τους Μιελκάρσκι, Ραμπεσαντρατανά. Για τον πρώτο συμφώνησε ο Σάντος, για τον δεύτερο διαφωνεί κάθετα... Από την άλλη, η αναφορά του προπονητή «στο πρώτο ήμασταν καρικατούρα ομάδας», μετά το πέρας του παιχνιδιού με την Οσιγεκ, και οι αποδοκιμασίες φιλάθλων, δεν ήταν η μόνη αντίδραση στην κακή εικόνα. Ο Μ. Ψωμιάδης επισκέφτηκε τους παίχτες και... συζήτησαν την κατάσταση, με τον πρώτο εμφατικά να τους... ενημερώνει πως δε θα δεχτεί πολλά ακόμα... Παρά λοιπόν το γεγονός ότι τα περισσότερα στόματα παραμένουν κλειστά, οι εξελίξεις (τουλάχιστον παρασκηνιακά) «τρέχουν» και η ΑΕΚ (με πολλές αφορμές και αιτίες) μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Θρίαμβος στο Πέζαρο

Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη και μάλιστα την πρώτη της έκτός έδρας φέτος στην Ευρωλίγκα πέτυχε χθες στο Πέζαρο η ΑΕΚ που επικράτησε άνετα της Σκαβολίνι με 89-68. Η Ενωση έπαιξε πολυ καλό μπάσκετ και βασιζόμενη κυρίως στον πλουραλισμό στην επίθεση πήρε αυτό που ήθελε. Για δεύτερη συνεχόμεη φορά ο Κόμαζετς (18π) ήταν απο τους καλύτερος παίκτες τς ελληνικής ομάδας δείχνοντας οτι βρίσκετι την φόρμα του.Εξίσου καλός ήταν και ο Κακιούζης (17π).Απο τους Ιταλούς ξεχώρισε ο Μπούκερ (26π).Μετά το ματς Τα δεκάλεπτα: 20-23, 31-47, 53-70,68-89

Αντίθετα για την ίδια διοργάνωση ο Ολυμπιακός στην Μάλαγα υπέστει την πρώτη του ήττα απο την Ουνικάχα με 86-79 πάρα τους 34 ποντους που πέτυχε ο εκπληκτικός χθες Φορντ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ