ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγουν οι πύλες των στρατοπέδων για τα «φαστφουντάδικα»

Απάντηση - επιβεβαίωση του υπουργείου Αμυνας σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, στην οποία γίνεται παραδεκτό ότι «εξετάζεται» η σκοπιμότητα ανάθεσης σε ιδιωτικό φορέα των ΚΨΜ των Κέντρων Νεοσυλλέκτων

Ανοίγουν διάπλατα οι πύλες των στρατοπέδων για την ιδιωτικοποίηση της τροφοδοσίας, με πρώτο βήμα την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες των ΚΨΜ (Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδας) των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Η επιβεβαίωση έρχεται από την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που φέρει την υπογραφή του απελθόντος υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου, σε σχετική Ερώτηση, την οποία είχαν καταθέσει τον Αύγουστο στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

Στην εν λόγω απάντηση σημειώνεται: «Αναφορικά με την εκμετάλλευση των κυλικείων των μονάδων διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ανατέθηκε η εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτες ούτε και έχουν εγκατασταθεί σε στρατιωτικούς χώρους πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξετάζει ωστόσο, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών και εν όψει του μεγάλου αριθμού των εξυπηρετουμένων οπλιτών, αλλά και των επισκεπτών στα τακτά επισκεπτήρια, τη σκοπιμότητα αναθέσεως σε ιδιωτικό φορέα της λειτουργίας και της τροφοδοσίας των ΚΨΜ μόνο των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Για τις λοιπές Μονάδες του Στρατού Ξηράς δεν υφίσταται θέμα. Ομοια είναι η θέση και στους άλλους δύο Κλάδους στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό».

Επισημαίνεται ακόμα, στην απάντηση του υπουργείου Αμυνας ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΓΕΕΘΑ». Επίσης, σημειώνεται ότι για την κάλυψη της τροφοδοσίας του Στρατού Ξηράς διατέθηκε κατά το έτος 2000 το ποσόν των 22 δισεκατομμυρίων δραχμών που «κρίνεται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας των οπλιτών», μαζί με το ποσόν του χρηματικού εφοδίου κατά άνδρα ημερησίως που ανέρχεται στις 970 δραχμές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνονταν: «Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των ΚΨΜ οι κυβερνητικές ευθύνες αυξάνουν απότομα, επειδή δεν πρέπει να καταργηθεί η δομή της αίτησης στα στρατόπεδα, δηλαδή, να καταργηθεί η δυνατότητα αυτονομίας για παρασκευή συσσιτίου, κάτι που επηρεάζει επιχειρησιακά το σημαντικότερο μέρος της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου, αφού η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο στις πολυεθνικές πακτωλούς δισ. δρχ. να τα διαθέσει για τη βελτίωση της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, αν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε η τοπική αγορά θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα, γιατί καταργούνται οι προμήθειες των στρατοπέδων από τις πόλεις όπου εδρεύουν».

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν:

  • Αμεση πρόσληψη και με διαφανείς διαδικασίες επιστημονικού τεχνικού προσωπικού (όπως ιατρών διαιτολόγων, τεχνολόγων τροφίμων και μαγείρων) προκειμένου να στελεχωθεί η Διοικητική Μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.
  • Αναμόρφωση του ΠΔ 284/89 «περί προμηθειών των ΕΔ» στην κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών εκείνων, που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα και την υγιεινή τροφίμων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Εκπόνηση νέων διατάξεων και αλλαγή της υπάρχουσας μορφής του Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σωστά και επιστημονικά επεξεργασμένου, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια λειτουργεί πέρα από κάθε πραγματικότητα.
  • Τερματισμό της αναπτυσσόμενης, από κάποιους, εμπορευματοποίησης των κυλικείων των μονάδων, δεδομένου ότι τα κυλικεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε επιτρέπεται η διάθεση στρατιωτικών χώρων, για να εγκαθίστανται οι όποιες πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες και να κερδοσκοπούν.
  • Διάθεση πιστώσεων, που να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες της τροφοδοσίας, διότι η μέχρι σήμερα πολιτική έχει συρρικνώσει το χρηματικό εφόδιο βελτίωσης τροφής κατά άνδρα στις 600 δραχμές περίπου ημερησίως.
  • Αμεση προτεραιότητα στον εξοπλισμό των μαγειρείων των στρατιωτικών μονάδων (σταθερών και μετακινούμενων), όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει στις Ενοπλες
  • Δυνάμεις και άλλων χωρών.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Υπερφαλαγγίζεται» από τον Ν. Χριστοδουλάκη

Την απειλή του... ιδεολογικοπολιτικού «αφοπλισμού» της αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ, καθώς οι εξαγγελίες αλλά και η εφαρμογή άγριων νεοφιλελεύθερων μέτρων από τον Ν. Χριστοδουλάκη την υπερφαλαγγίζει και της αφαιρεί «το έδαφος κάτω από τα πόδια».

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που διακατέχει τη Ρηγίλλης, μπροστά στην αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης Σημίτη, είναι ότι δεν έχει σχολιαστεί επίσημα, δύο εικοσιτετράωρα μετά, το «νέο μείγμα» οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ οι αρμόδιοι τομεάρχες και ο εκπρόσωπος Τύπου είναι συνήθως λαλίστατοι. Το βέβαιο είναι ότι η ηγεσία της διαπιστώνει έντρομη πως η λεγόμενη θεωρία του «ώριμου φρούτου» δεν έχει καμία τύχη, γιατί το «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ δεν έχει πει την «τελευταία λέξη» του και δοκιμάζεται εκ νέου ως ο πιο κατάλληλος διαχειριστής της εξουσίας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Αλογοσκούφης, κληθείς χτες (από την ΕΡΑ) να σχολιάσει τα κυβερνητικά μέτρα, περιορίστηκε να επισημάνει ότι «περιμένει πράξεις και όχι εξαγγελίες». Το πρώτο δείγμα γραφής από τον Ν. Χριστοδουλάκη πρέπει να δοθεί με τον προϋπολογισμό, ανέφερε, και συνεχίζοντας τις εποικοδομητικές προτάσεις υπέδειξε στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως είπε, δεν πρέπει να εξαγγελθεί την προεκλογική περίοδο.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πολιτικός λόγος της ΝΔ έχει «εξασθενίσει» σημαντικά, ενώ ο ρόλος που της απομένει είναι να τρέχει πίσω από την κυβέρνηση ζητώντας να εφαρμοστούν άμεσα τα αντιλαϊκά μέτρα. Ο Κ. Καραμανλής σε όλες τις ομιλίες του, τελευταία ήταν στην ΚΕ του κόμματός του πριν από δέκα μέρες, είχε αναδείξει σε «μείζονος σημασίας θέμα για το επόμενο διάστημα την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, την απελευθέρωση των αγορών, την υλοποίηση επιβεβλημένων αποκρατικοποιήσεων». Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και να είναι ουσιαστικές, τόνιζε. Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης Σημίτη ασφαλώς τη «δικαιώνουν», αλλά ταυτόχρονα την υποχρεώνουν να βρει νέους λόγους να δικαιολογήσει το ρόλο της ως «υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Σημίτης - Λαλιώτης επί τρίωρο...

Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η χτεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΕΓ, που θα συνέλθει για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Κ. Λαλιώτης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το τετ-α-τετ με τον Κ. Σημίτη. Νωρίτερα είχε αρνηθεί να δώσει πληροφορίες για το αντικείμενο της συνάντησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Χρ. Πρωτόπαπας, κληθείς να απαντήσει αν η συνάντηση Σημίτη - Λαλιώτη, πέραν των εσωκομματικών θεμάτων του ΠΑΣΟΚ, θα στρεφόταν και γύρω από ζητήματα όπως η δικαστική διένεξη του τέως υπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη ή οι αιτιάσεις για καθυστερήσεις έργων που αφορούν στην Ολυμπιάδα εκ μέρους της Β. Παπανδρέου, παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ