Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοίγουν οι πύλες των στρατοπέδων για τα «φαστφουντάδικα»

Απάντηση - επιβεβαίωση του υπουργείου Αμυνας σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, στην οποία γίνεται παραδεκτό ότι «εξετάζεται» η σκοπιμότητα ανάθεσης σε ιδιωτικό φορέα των ΚΨΜ των Κέντρων Νεοσυλλέκτων

Ανοίγουν διάπλατα οι πύλες των στρατοπέδων για την ιδιωτικοποίηση της τροφοδοσίας, με πρώτο βήμα την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρίες των ΚΨΜ (Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδας) των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Η επιβεβαίωση έρχεται από την απάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που φέρει την υπογραφή του απελθόντος υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου, σε σχετική Ερώτηση, την οποία είχαν καταθέσει τον Αύγουστο στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

Στην εν λόγω απάντηση σημειώνεται: «Αναφορικά με την εκμετάλλευση των κυλικείων των μονάδων διευκρινίζεται ότι ουδέποτε ανατέθηκε η εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτες ούτε και έχουν εγκατασταθεί σε στρατιωτικούς χώρους πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξετάζει ωστόσο, στα πλαίσια της προσπάθειάς του για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών και εν όψει του μεγάλου αριθμού των εξυπηρετουμένων οπλιτών, αλλά και των επισκεπτών στα τακτά επισκεπτήρια, τη σκοπιμότητα αναθέσεως σε ιδιωτικό φορέα της λειτουργίας και της τροφοδοσίας των ΚΨΜ μόνο των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). Για τις λοιπές Μονάδες του Στρατού Ξηράς δεν υφίσταται θέμα. Ομοια είναι η θέση και στους άλλους δύο Κλάδους στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό».

Επισημαίνεται ακόμα, στην απάντηση του υπουργείου Αμυνας ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης του Γενικού Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από ειδική επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΓΕΕΘΑ». Επίσης, σημειώνεται ότι για την κάλυψη της τροφοδοσίας του Στρατού Ξηράς διατέθηκε κατά το έτος 2000 το ποσόν των 22 δισεκατομμυρίων δραχμών που «κρίνεται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας των οπλιτών», μαζί με το ποσόν του χρηματικού εφοδίου κατά άνδρα ημερησίως που ανέρχεται στις 970 δραχμές.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ερώτηση του ΚΚΕ σημειώνονταν: «Σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της λειτουργίας των ΚΨΜ οι κυβερνητικές ευθύνες αυξάνουν απότομα, επειδή δεν πρέπει να καταργηθεί η δομή της αίτησης στα στρατόπεδα, δηλαδή, να καταργηθεί η δυνατότητα αυτονομίας για παρασκευή συσσιτίου, κάτι που επηρεάζει επιχειρησιακά το σημαντικότερο μέρος της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου, αφού η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλλει κάθε χρόνο στις πολυεθνικές πακτωλούς δισ. δρχ. να τα διαθέσει για τη βελτίωση της Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, αν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε η τοπική αγορά θα δεχτεί σοβαρό πλήγμα, γιατί καταργούνται οι προμήθειες των στρατοπέδων από τις πόλεις όπου εδρεύουν».

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούσαν:

  • Αμεση πρόσληψη και με διαφανείς διαδικασίες επιστημονικού τεχνικού προσωπικού (όπως ιατρών διαιτολόγων, τεχνολόγων τροφίμων και μαγείρων) προκειμένου να στελεχωθεί η Διοικητική Μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα.
  • Αναμόρφωση του ΠΔ 284/89 «περί προμηθειών των ΕΔ» στην κατεύθυνση δημιουργίας των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών εκείνων, που θα εξασφαλίζουν την ποιότητα και την υγιεινή τροφίμων των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Εκπόνηση νέων διατάξεων και αλλαγή της υπάρχουσας μορφής του Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σωστά και επιστημονικά επεξεργασμένου, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια λειτουργεί πέρα από κάθε πραγματικότητα.
  • Τερματισμό της αναπτυσσόμενης, από κάποιους, εμπορευματοποίησης των κυλικείων των μονάδων, δεδομένου ότι τα κυλικεία δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα ούτε επιτρέπεται η διάθεση στρατιωτικών χώρων, για να εγκαθίστανται οι όποιες πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρίες και να κερδοσκοπούν.
  • Διάθεση πιστώσεων, που να καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες της τροφοδοσίας, διότι η μέχρι σήμερα πολιτική έχει συρρικνώσει το χρηματικό εφόδιο βελτίωσης τροφής κατά άνδρα στις 600 δραχμές περίπου ημερησίως.
  • Αμεση προτεραιότητα στον εξοπλισμό των μαγειρείων των στρατιωτικών μονάδων (σταθερών και μετακινούμενων), όπως άλλωστε αυτό συμβαίνει στις Ενοπλες
  • Δυνάμεις και άλλων χωρών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ