Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός στα Ηνωμένα Εθνη

Πιθανή ματαίωση της επίσκεψης του Αλβάρο ντε Σότο στη Λευκωσία

Προβληματισμός επικρατεί στη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, λόγω της σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης, γεγονός που φαίνεται να ματαιώνει την κάθοδο του Αλβάρο ντε Σότο στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός αξιωματούχος Τόμας Γουέστον ενημέρωσε τη Λευκωσία για επίσκεψη του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού στην περιοχή αυτή τη βδομάδα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της περιοδείας του απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ανατρέψει τους σχεδιασμούς του κ. ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε προχτές με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν και συζήτησαν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, παρ' όλο που ενημερωνόταν συνεχώς από τον κ. Γουέστον για το περιεχόμενο των συζητήσεών του στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα, ωστόσο θα αναμένει μια πληρέστερη αποτίμηση, ώστε από κοινού με τους Βρετανούς να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Ο Αλβάρο ντε Σότο φαίνεται να μην επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια νέα επίσκεψη που εκ προοιμίου θα αποτύχει, γι' αυτό και τηρεί στάση αναμονής. Η κάθοδός του στην περιοχή θα αποφασιστεί μόλις υπάρξουν ενδείξεις ότι διαφοροποιείται το σημερινό σκηνικό του αδιέξοδου.

Η κυπριακή κυβέρνηση, που είναι ενήμερη για τους προβληματισμούς του κ. ντε Σότο, διαβίβασε διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, το μήνυμα ότι είναι μεν έτοιμη για επαφές με τα Ηνωμένα Εθνη, ωστόσο το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην τουρκική πλευρά, η οποία δε φαίνεται διατεθειμένη να διαφοροποιηθεί καθόλου. Η Αγκυρα, πάντως, συζήτησε προχτές, στο επίπεδο του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το Κυπριακό και όπως μεταδίδεται από την τουρκική πρωτεύουσα αναμενόταν να ληφθούν αποφάσεις σε θέματα τακτικής. Η τουρκική κυβέρνηση, όπως και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επιμένουν σε νέα διαδικασία στο Κυπριακό και συνομιλίες στη βάση δύο κρατών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αγκυρα θεωρεί πως η επαναφορά της δήλωσης του γενικού γραμματέα της 12ης Σεπτεμβρίου 2000 για πλήρη ισότητα και τη δημιουργία νέου συνεταιρισμού, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για επάνοδο σε μια διαδικασία συνομιλιών.

Ενόψει της μετάβασης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, το σκηνικό των ζυμώσεων και των διεργασιών θα μεταφερθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Εκπρόσωποι των κύριων μεσολαβητών, Ηνωμένων Πολιτειών - Βρετανίας και Ηνωμένων Εθνών θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον πρόεδρο, ο οποίος θα δει επίσης τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημαντική θεωρείται η συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον γγ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και ο προθέσεις του Κόφι Ανάν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 8 Νοέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει στο Λονδίνο την πρώτη του συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, κ. Στρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ