ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Πληθαίνουν οι πάσης φύσεως «τρομο-λίστες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη συνδρομή της αμερικανικής διπλωματίας και του ιδίου του Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία λίστας με 46 οργανώσεις, οι οποίες θα χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ και τόνισε ότι όλες οι οργανώσεις, τις οποίες προτίθεται να συμπεριλάβει στη λίστα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικά μεταξύ αυτών βρίσκεται και η «Αλ Κάιντα».

Ο Ασκροφτ κατά τις χτεσινές του δηλώσεις επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους που θεωρούν καθήκον τους να σκοτώνουν Αμερικανούς» και συνεπώς η δημιουργία της λίστας αυτής θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όσους συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ θα διευκολύνει τη διαδικασία απέλασης όσων τις χρηματοδοτούν ή συνεργάζονται με αυτές.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί διευθυντές των χωρών - μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν κατ' αρχήν σε έναν κοινό κατάλογο που θα περιλαμβάνει γνωστούς τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά πρόσθεσαν ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα πάρουν την ευαίσθητη τελική απόφαση για το ποιες οργανώσεις και άτομα θα περιληφθούν στον κατάλογο αυτό. Η πρόταση αποτελεί μέρος της οδηγίας που εγκαινιάζει την αστυνομική και δικαστική συνεργασία στην ΕΕ, με αφορμή και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Αλλα μέτρα που προετοιμάζονται περιλαμβάνουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για να υπερκεραστούν μακρόχρονες διαδικασίες έκδοσης και ο κοινός ορισμός της τρομοκρατίας. Τέλος, συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να δημιουργήσουν ένα «Κέντρο συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων σχετικά με βομβιστικές υποθέσεις» υπό την αιγίδα της Europol.

Και Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης

Εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης (GAFI), που είναι ανεξάρτητο Σώμα που λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, συγκάλεσε ειδική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συμφωνήθηκε η λήψη μίας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη διακοπή της διοχέτευσης χρημάτων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι προτάσεις της GAFI περιλαμβάνουν την άμεση εφαρμογή των εντολών του ΟΗΕ εναντίον της τρομοκρατίας, την κατάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στον κατάλογο των εγκληματικών ενεργειών, την κατάσχεση κεφαλαίων τρομοκρατών, την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και την παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες άλλων κρατών που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης ζήτησε επίσης τη σύνταξη νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών δικτύων, την ενίσχυση των μέτρων για την εξακρίβωση της ταυτότητας ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη διασφάλιση ότι φιλανθρωπικές ή άλλες ανεξάρτητες οργανώσεις δε χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για την υποστήριξη τρομοκρατών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν 29 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γερμανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Ανεπισήμως» συμφώνησαν μείωση των πυρηνικών κεφαλών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Με άγνωστο έως τώρα το ακριβές «αντίτιμο», οι ρωσικές ενστάσεις για την «αντιπυραυλική ομπρέλα» που σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπους φαίνεται πως κάμπτονται... Σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρμεντ, κατά τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ και Ιγκόρ Ιβανόφ, στην Ουάσιγκτον, συμφωνήθηκε η μείωση του αριθμού των πυρηνικών πυραυλικών κεφαλών κατά δύο τρίτα, μολονότι δεν έχει καταληχθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους. Αυτό αναμένεται πως θα καθοριστεί κατά την προγραμματισμένη για τις 13-15 Νοέμβρη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουάσιγκτον...

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πάουελ διαβεβαίωσε το Ρώσο ομόλογό του πως οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση για κατάργηση της αντιβαλλιστικής συνθήκης του '72, ενώ η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, επαναλάμβανε πως η Ουάσιγκτον το μόνο που θέλει είναι η τροποποίηση της συνθήκης σε τέτοιο βαθμό ώστε να επιτραπεί στις ΗΠΑ να προχωρήσουν στο «κτίσιμο» της αντιπυραυλικής ομπρέλας...

Προ της συνάντησης Πάουελ - Ιβανόφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για οπλικά συστήματα, Τζον Μπόλτον, είχε πάντως συστήσει «αυτοσυγκράτηση», δηλώνοντας πως είναι επί του παρόντος «πρώιμο να είναι κανείς αισιόδοξος ή απαισιόδοξος» και πως οι αμερικανο-ρωσικές επαφές θα συνεχιστούν και κατά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο...

Τέλος, χτες, μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Γιάτσεσλαφ Τρουμπνικόφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, δήλωσε σιβυλλικά ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι Ταλιμπάν ως κίνημα δε θα έχουν καμία θέση σε μελλοντικά σώματα κρατικής εξουσίας στο Αφγανιστάν».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Χαμόγελα μεν, ουδέν νεότερο δε

Χωρίς «καρπούς» φαίνεται ότι ολοκλήρωσε τη «συλλογή υποστήριξης από αραβικές χώρες» ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο Τ. Μπλερ με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ με τον βασιλιά της Ιορδανίας
ΑΜΜΑΝ - ΡΙΑΝΤ.-

Μάλλον με αδειανά χέρια επιστρέφει στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αν και δήλωνε ότι «η πραγματική φωνή του Ισλάμ δεν είναι εξτρεμιστική». Ο εκπρόσωπός του απέφυγε να απαντήσει στο αν «κέρδισε ο Βρετανός πρωθυπουργός την υποστήριξη του Ριάντ και της Δαμασκού» και παραδέχτηκε ότι ο Τόνι Μπλερ αρκέστηκε να «ξανακούσει την καταδίκη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τη γενική διαπίστωση ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία».

Αφού ολοκλήρωσε τις συζητήσεις του με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, ο Τόνι Μπλερ πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή στην Ιορδανία, όπου είχε συνομιλίες με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία και το Μεσανατολικό». Εξίσου λακωνική ήταν και η ενημέρωση για τις συνομιλίες στο Ριάντ. Η, προ ημερών, δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Εσωτερικών, πρίγκιπα Ναγιέφ, ότι «η στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να συνεχιστεί» φαίνεται να ισχύει.

Μάλιστα, μετά την αναχώρηση Μπλερ, ανώνυμος αξιωματούχος της σαουδαραβικής Νομισματικής Επιτροπής δήλωνε ότι οι ανακρίσεις των σαουδαραβικών αρχών για τους «ύποπτους λογαριασμούς που ζήτησαν οι ΗΠΑ να παγώσουν» ολοκληρώνονται την Κυριακή, και όπως φαίνεται αρκετοί από αυτούς θα «ξεπαγώσουν», καθώς δε βρέθηκαν διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις». Το κλίμα «βάρυνε» περισσότερο από την πληροφορία ότι οι φόβοι για μεγάλο τρομοκρατικό πλήγμα μέχρι την αρχή του Ραμαζανιού προκύπτουν από «σοβαρότατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την παρακολούθηση συνδιαλέξεων σαουδαραβικών οργανώσεων».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στο πλευρό των Ταλιμπάν οι πρώτοι ένοπλοι εθελοντές

ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Πέρασαν, τελικά, τα σύνορα οι πρώτες εκατοντάδες των εθελοντών Πακιστανών μαχητών, που είχαν, από την περασμένη βδομάδα, συγκεντρωθεί στη θρησκευτική σχολή του Σούφι Μοχάμαντ, στην πόλη Μπαταούρ, 120 χλμ. β/δ του Πεσαβάρ. Αυτό ανακοίνωσε η οργάνωση του Μοχάμαντ, «Τεχρίκ Νιφάζε ε Σχαριάτ Μοχάμεντ», υπογραμμίζοντας ότι από τους χιλιάδες εθελοντές, επιλέχτηκαν μόνο 1.000 να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν «σ' αυτήν την πρώτη φάση». Μάλιστα, τόνιζαν ότι, σήμερα, θα προωθηθούν στο Αφγανιστάν όσοι απέμειναν από την πρώτη αυτή χιλιάδα και υπογράμμιζε, όπως επιβεβαίωναν και δημοσιογράφοι, ότι οι πακιστανικές αρχές, παρά τις απαγορεύσεις των προηγούμενων ημερών, δεν προέβαλαν κανένα εμπόδιο στους ενόπλους εθελοντές. Από την άλλη, ο πρέσβης των Ταλιμπάν δήλωνε λακωνικά ότι «δόθηκε άδεια σε ορισμένους εθελοντές να εισέλθουν στο Αφγανιστάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ