Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
Πληθαίνουν οι πάσης φύσεως «τρομο-λίστες»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη συνδρομή της αμερικανικής διπλωματίας και του ιδίου του Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία λίστας με 46 οργανώσεις, οι οποίες θα χαρακτηριστούν ως τρομοκρατικές, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ και τόνισε ότι όλες οι οργανώσεις, τις οποίες προτίθεται να συμπεριλάβει στη λίστα, έχουν ήδη πραγματοποιήσει ή σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και φυσικά μεταξύ αυτών βρίσκεται και η «Αλ Κάιντα».

Ο Ασκροφτ κατά τις χτεσινές του δηλώσεις επισήμανε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους που θεωρούν καθήκον τους να σκοτώνουν Αμερικανούς» και συνεπώς η δημιουργία της λίστας αυτής θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όσους συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ θα διευκολύνει τη διαδικασία απέλασης όσων τις χρηματοδοτούν ή συνεργάζονται με αυτές.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί διευθυντές των χωρών - μελών της ΕΕ που συναντήθηκαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συμφώνησαν κατ' αρχήν σε έναν κοινό κατάλογο που θα περιλαμβάνει γνωστούς τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά πρόσθεσαν ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών θα πάρουν την ευαίσθητη τελική απόφαση για το ποιες οργανώσεις και άτομα θα περιληφθούν στον κατάλογο αυτό. Η πρόταση αποτελεί μέρος της οδηγίας που εγκαινιάζει την αστυνομική και δικαστική συνεργασία στην ΕΕ, με αφορμή και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Αλλα μέτρα που προετοιμάζονται περιλαμβάνουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για να υπερκεραστούν μακρόχρονες διαδικασίες έκδοσης και ο κοινός ορισμός της τρομοκρατίας. Τέλος, συμφώνησαν επίσης να αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών και να δημιουργήσουν ένα «Κέντρο συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων σχετικά με βομβιστικές υποθέσεις» υπό την αιγίδα της Europol.

Και Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης

Εν τω μεταξύ, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης (GAFI), που είναι ανεξάρτητο Σώμα που λειτουργεί στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, συγκάλεσε ειδική διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου συμφωνήθηκε η λήψη μίας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη διακοπή της διοχέτευσης χρημάτων σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι προτάσεις της GAFI περιλαμβάνουν την άμεση εφαρμογή των εντολών του ΟΗΕ εναντίον της τρομοκρατίας, την κατάταξη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στον κατάλογο των εγκληματικών ενεργειών, την κατάσχεση κεφαλαίων τρομοκρατών, την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και την παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες άλλων κρατών που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Η Ομάδα Διεθνούς Οικονομικής Δράσης ζήτησε επίσης τη σύνταξη νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος κεφαλαίων μέσω εναλλακτικών δικτύων, την ενίσχυση των μέτρων για την εξακρίβωση της ταυτότητας ατόμων που κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές και τη διασφάλιση ότι φιλανθρωπικές ή άλλες ανεξάρτητες οργανώσεις δε χρησιμοποιούνται ως βιτρίνα για την υποστήριξη τρομοκρατών. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν 29 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Τουρκία, η Γερμανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ