Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Ο Μπους «θυμήθηκε» τη συνθήκη βιολογικών όπλων!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους είχε αποχωρήσει από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της συνθήκης του '72 για τον έλεγχο των βιολογικών όπλων, με το πρόσχημα πως κάτι τέτοιο θα «έβλαπτε τα συμφέροντα του κράτους και των επιστημονικο-οικονομικών επιχειρήσεων» των ΗΠΑ... Χτες, ένα σχεδόν μήνα αφότου πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα οι επιστολές με βακίλους, ο ίδιος Πρόεδρος αποφάσισε να κάνει στροφή...180 μοιρών, προτείνοντας την ενίσχυση και τη βελτίωση της συνθήκης του '72 περί βιολογικών όπλων.... στις δεκάδες άλλες χώρες - μέλη του ΟΗΕ, που ούτως ή άλλως υποστήριζαν, εάν δεν πίεζαν ενθέρμως για τη θεσμοθέτηση και ενίσχυση μιας διεθνούς διαδικασίας ελέγχου των βιολογικών όπλων! Ιλαροτραγική διάθεση αυτοκριτικής ή «αναγκαστική» αλλαγή πολιτικής ένεκα... της «ευδοκίμησης» του άνθρακα στις ΗΠΑ;

H δισέλιδη επιστολή Μπους

Η υποχώρηση του Τζορτζ Ουόκερ στο ζήτημα ενίσχυσης της συνθήκης ελέγχου του ΟΗΕ περί βιολογικών όπλων εκδηλώθηκε χτες με τη δημοσιοποίηση μίας δισέλιδης επιστολής που φέρει τη σφραγίδα του Λευκού Οίκου και στην οποία ζητείται μεταξύ άλλων η ποινικοποίηση της χρήσης βιολογικών όπλων και η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού διαδικασίας του ΟΗΕ, με σκοπό τον έλεγχο τήρησης, έρευνας και χρήσης των βιολογικών όπλων...

«Γνωρίζουμε πως η μάστιγα των βιολογικών όπλων δεν έχει εξαλειφθεί. Εντούτοις, η απειλή εντείνεται. Ολα τα πολιτισμένα έθνη απορρίπτουν ως μη ανεκτή τη χρήση ασθενειών και βιολογικών όπλων ως όργανα πολέμου και τρόμου» έλεγε στην εισαγωγή της η δισέλιδη ανακοίνωση του Προέδρου Μπους. Στη συνέχεια απηύθυνε τις παρακάτω προτάσεις (με την επικεφαλίδα της «βιοτρομοκρατίας») προς όλα τα συμβαλλόμενα με τη συνθήκη του '72 κράτη του ΟΗΕ:

- Ενεργοποίηση αυστηρής εθνικής ποινικής νομοθεσίας κατά δραστηριοτήτων με βιολογικά όπλα, με δυνατότητες άμεσης απέλασης σχετιζόμενων ατόμων.

- Θεσμοθέτηση μέσω των Ηνωμένων Εθνών μίας διαδικασίας έρευνας υπόπτων επιδημιών και διερεύνησης κατηγοριών για τη χρήση βιολογικών όπλων.

- Δέσμευση με στόχο τη βελτίωση του διεθνούς ελέγχου ασθενειών και ενίσχυση μηχανισμών για την αποστολή ομάδων εμπειρογνωμόνων άμεσης ανταπόκρισης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιδημίες.

- Δημιουργία ενός κώδικα ηθικής για επιστήμονες.

- Προώθηση υπεύθυνης αγωγής στη μελέτη, χρήση, τροποποίηση και εξαγωγή παθογόνων μηχανισμών.

«Εχω δώσει εντολή στην κυβέρνησή μου να συμβουλευτούν τους φίλους και συμμάχους μας, όπως επίσης το Κογκρέσο, τη βιομηχανία και μη κυβερνητικούς ειδικούς σχετικά τις απόψεις τους σ' αυτές τις προτάσεις.... Αδημονούμε να ακούσουμε νέες ιδέες σχετικά με το πόσο καλύτερα μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό σκοπό της εξάλειψης των βιολογικών όπλων» έγραφε στον επίλογο η επιστολή Μπους, η οποία κατέληγε με την ακόλουθη διαβεβαίωση: «Σκοπός μας είναι μία αποτελεσματική διεθνής προσέγγιση της ενίσχυσης της Συνθήκης Βιολογικών Οπλων. Εάν μπορέσουμε να την ενισχύσουμε έναντι της απειλής των βιολογικών όπλων, θα συμβάλουμε στην ασφάλεια του λαού των ΗΠΑ και του ανθρώπινου είδους συνολικά»(!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ