Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση

Χιλιάδες Βούλγαροι ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους και τη μείωση της ανεργίας, χτες, στη Σόφια

Associated Press

Χιλιάδες Βούλγαροι ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους και τη μείωση της ανεργίας, χτες, στη Σόφια
ΣΟΦΙΑ.-

Σημείο μιας κατακλυσμικής αλλαγής στην κοινή γνώμη αποτελεί η αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε χτες στη Σόφια με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρώην μονάρχη Συμεών Μπορίσοφ Σάξε - Κόμπουργκότσκι, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακριβώς εκατό μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Συμεών, πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα -δάσκαλοι, γιατροί, ανθρακωρύχοι, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους - συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δύο συνδικάτα, τα ΚΝΣΒ και «Ποντκρέπα» (Υποστήριξη), που ήταν ανάμεσα στους οργανωτές της διαδήλωσης, ζητούν αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργατοϋπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τουλάχιστον κατά 10% κάθε χρόνο, εγγύηση του δικαιώματος των εργαζομένων για αξιοπρεπή αμοιβή και ριζικά μέτρα για αύξηση της απασχόλησης.

Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, η μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας είναι ενδεικτική της έντονης απογοήτευσης που διαδέχτηκε τις υπέρμετρες προσδοκίες των Βούλγαρων για γρήγορη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που υποσχόταν ο τέως βασιλιάς και νυν πρωθυπουργός Συμεών.

Η πτώση της δημοτικότητας του «Εθνικού Κινήματος Συμεών ΙΙ», είναι ραγδαία: έχασε 20 με 25% μεταξύ των υποστηρικτών του σε εκατό μόλις μέρες από τότε που ανήλθε στην εξουσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η αντιφατική οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, που «συνδυάζει» τη μερική μείωση του φόρου εισοδήματος και τις περιορισμένης κλίμακας αυξήσεις των μισθών με δραστικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, των τηλεφώνων, του πόσιμου νερού κλπ., με επιβολή ΦΠΑ στα φάρμακα και σε μια σειρά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, εκτιμάται ως βασική αιτία για τη γρήγορη αλλαγή της διάθεσης της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα μέτρα αυτά αυξάνουν αντί να μειώνουν τα οικονομικά βάρη στον πληθυσμό της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μίλεν Βέλτσεφ απέδωσε την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης στο ότι ήρθε ο χειμώνας (!), ενώ ο Συμεών εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε στις εταιρίες δημοσκοπήσεων (!) την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ