ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις, εθελοντές και διπλωματικός αναβρασμός

Ανδρες του πακιστανικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών βοηθούν τους Ταλιμπάν, διατείνεται αμερικανική εφημερίδα, αφήνοντας υπονοούμενα και για την ειλικρίνεια των δεσμεύσεων της πακιστανικής ηγεσίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Μέρα διαδηλώσεων και η χτεσινή Παρασκευή στο Πακιστάν, όπου χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές παραμένουν κοντά στα σύνορα, περιμένοντας να περάσουν στο Αφγανιστάν, ενώ αρκετοί φέρονται να το έπραξαν ήδη. Ενώ ο διπλωματικός οργασμός συνεχίζεται στην πακιστανική πρωτεύουσα με την άφιξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν, αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη ανώτατους αξιωματούχους της Ουάσινγκτον, υπονοεί ότι οι πακιστανικές αρχές «κάνουν τα στραβά μάτια» και επιτρέπουν, αν όχι διευκολύνουν, την αποστολή όπλων και πυρομαχικών προς τους Ταλιμπάν.

Περιφρονητικά αντιμετώπισε η πακιστανική ηγεσία τη φερόμενη γραπτή έκκληση του μπιν Λάντεν προς τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να πάρουν μέρος στην «τζιχάντ» κατά των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει κάτι για να υπάρξει αντίδραση, δεν είμαστε καν βέβαιοι για την αυθεντικότητα της επιστολής και δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε», διαβεβαίωνε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Περβέζ Μουσαράφ, Ρασίντ Κουρέσι. Την ίδια στιγμή, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στη Λαχώρη, στο Καράτσι, στην Κουέτα και στη βορειοδυτική πόλη Μαρντάν, με κεντρικό σύνθημα την ανατροπή του καθεστώτος Μουσαράφ από το στρατό. Επίσης, κλειστή παρέμενε για 9η συνεχόμενη ημέρα, η εθνική οδός Καρακοράμ, η κεντρική οδική εμπορική αρτηρία που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα, καθώς οι ισλαμιστές εξτρεμιστές διατηρούσαν ένα οδόφραγμα, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες μετριοπαθών ισλαμιστών κληρικών.

Από την πλευρά του, ο Φαϊζουλάχ Φαρούκ, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σαρία Μοχαμάντι» στη θρησκευτική σχολή της οποίας έχουν συγκεντρωθεί από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές, διαβεβαίωνε ότι, και χτες, πέρασαν τα σύνορα εθελοντές. Σύμφωνα με τον Φαρούκ, 1.200 πάνοπλοι εθελοντές αναχώρησαν από την πόλη Μπατζαούρ και σήμερα αναμένονται νέες αναχωρήσεις. Με έκτακτα μέτρα ασφαλείας οι πακιστανικές αρχές αντιμετωπίζουν, τέλος, τις απειλές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζαμιάτ Ουλέμα ι Ισλάμ» να πλήξει την αεροπορική βάση Νταλμπαντίν «αν αυτό κριθεί απαραίτητο», επειδή χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Αμερικανικές υπόνοιες

Ανδρες των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών προμηθεύουν με πυρομαχικά και με όπλα τους Ταλιμπάν, μέσω μιας διαδρομής από την Κουέτα προς το πέρασμα Τσαμάν και με τελικό προορισμό το Κανταχάρ. Αυτό υποστηρίζει, σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «Washington Times», επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά τις δεσμεύσεις, οι στενοί δεσμοί της ISI και των Ταλιμπάν δεν έχουν κοπεί.

Φωτογραφίες από αεροσκάφη και από δορυφόρους αποδεικνύουν ότι μεγάλα κύματα ανθρώπων μετακινούνται καθημερινώς μέσω των συνόρων του Πακιστάν και, όπως υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι, «χρησιμοποιούνται και γνωστά ελεγχόμενα μεθοριακά περάσματα». Στο δημοσίευμα δεν κατηγορείται ευθέως η πακιστανική ηγεσία, «που έχει δυσκολότατο έργο», αλλά αφήνονται αρκετά υπονοούμενα για το ρόλο της.

Και ο Βεντρίν στο «χορό»

Συναντήσεις με τον Περβέζ Μουσαράφ, τον ομόλογό του Αμπντούλ Σατάρ, τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακχντάρ Μπραχίμι και τον υπουργό Εσωτερικών Μοϊνουντίν Χαϊντέρ είχε, χτες, στο Ισλαμαμπάντ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Υμπέρ Βεντρίν. Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η «αναζήτηση πολιτικής λύσης για το μετα-Ταλιμπάν Αφγανιστάν» και ο Βεντρίν αφού εξήρε τη «σαφή» δέσμευση της πακιστανικής ηγεσίας στην «αντι-τρομοκρατική» εκστρατεία, έσπευσε να την καλέσει να «ξεπεράσει ορισμένα βέτο που θέτει». Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στο θέμα του Κασμίρ. Ο Βεντρίν προερχόταν από το Νέο Δελχί, όπου, για τα ίδια ζητήματα, συνομίλησε με τον Ινδό ομόλογό του Τζασουάντ Σινγκ και θα μεταβεί και στο Ιράν.

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Αλλο ένα αιματηρό εικοσιτετράωρο

Πάνοπλοι οι Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ

Associated Press

Πάνοπλοι οι Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ
ΤΖΑΜΟΥ ΚΑΣΜΙΡ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το πιο πολύνεκρο εικοσιτετράωρο ήταν αυτό που ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής για το ταραγμένο κρατίδιο, μετά από τη βομβιστική επίθεση στο Κοινοβούλιό του, στις αρχές Οκτώβρη. Η ένταση στην περιοχή μοιάζει να οξύνεται μέρα με την ημέρα και η ανησυχία που γεννάται αντικατοπτρίστηκε και στο ότι το θέμα του Κασμίρ μονοπώλησε, σχεδόν, τις συνομιλίες που είχε στην ινδική πρωτεύουσα, αργά την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ινδός πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του «Μπχαρατίγια Τζανάτα», όπου κατέστησε σαφές ότι η Ινδία «δεν αποδέχεται επ' ουδενί τις πακιστανικές αιτιάσεις για το Κασμίρ».

Εφθασαν τους 31 οι νεκροί στο Κασμίρ από ξεχωριστά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν ανάμεσα στο απόγευμα της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής. Είκοσι εξτρεμιστές ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ινδούς μεθοριακούς φρουρούς ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τη διαχωριστική γραμμή, στις περιοχές Λοράν, Μαντί Σαγιάν, στην περιοχή Πουντς, νοτιοδυτικά του Σριναγκάρ. Ενας Ινδός αστυνομικός σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, από επιδρομή ισλαμιστών εξτρεμιστών σε φυλάκιο στη Χντούρα και άλλοι 4 εξτρεμιστές ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε μάχη κοντά στο Καλαμπάν. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, 3 εξτρεμιστές ισλαμιστές και 2 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Ρατζουρί και τέλος 1 πολίτης έπεσε νεκρός και 5 τραυματίστηκαν από εκτόξευση χειροβομβίδας στην περιοχή Μπαραμούλα.

Ολα αυτά γίνονταν γνωστά τη στιγμή που Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνταν ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα στη μεθοριακή γραμμή του Κασμίρ και ο Ιμπέρ Βεντρίν, στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Τζασουάντ Σινγκ, εκτός από τη μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, συζητούσε για την ανάγκη «αποκλιμάκωσης της κατάστασης και αποκατάστασης του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές». Ως προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων εκλήφθηκαν οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί ότι αυτά τα επεισόδια βίας δεν αποτελούν, απαραίτητα, το προοίμιο ενός νέου πολέμου. Εντούτοις, ο Βατζπαγί απέκλεισε κατηγορηματικά την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πακιστανό ηγέτη, στο άμεσο μέλλον, όπως και την οποιαδήποτε συζήτηση για τις πακιστανικές απαιτήσεις στο Κασμίρ.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τα αεροδρόμια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συμμετοχή του δημοσίου και ιδιωτών στο σύστημα ασφάλειας των αεροδρομίων, η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων ασφαλείας για τις ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν την ασφάλεια αεροδρομίων, είναι οι δύο αιχμές του νομοσχεδίου που υπερψήφισε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και υποστήριζε ο πρόεδρος Μπους.

Η απόφαση αυτή θεωρείται θρίαμβος για τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος υποστήριξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έναντι εναλλακτικού που είχε ήδη εγκριθεί ομοφώνως από τη Γερουσία και προέβλεπε την πρόσληψη από το κράτος όσων εργάζονται στο σύστημα ελέγχου αποσκευών στα αεροδρόμια. Το νομοσχέδιο που τελικώς εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπει απλώς ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει το δικαίωμα, εάν το θεωρήσει απαραίτητο, να αποφασίσει την υπαγωγή των εργαζομένων στο σύστημα ελέγχου αποσκευών στον κρατικό τομέα. Τώρα, τα δύο νομοσχέδια θα παραπεμφθούν σε κοινή επιτροπή εκπροσώπων των δύο Σωμάτων του αμερικανικού Κοινοβουλίου, όπου θα επιχειρηθεί η γεφύρωση των σημαντικών διαφορών που υπάρχουν.

Καλλιέργεια της μαζικής υστερίας

... Στην αναμονή τρομοκρατικών χτυπημάτων

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Η καλλιέργεια του κλίματος υστερίας, τρόμου και πανικού συνεχίζεται στις ΗΠΑ, αφού από την αρχή της βδομάδας ο αμερικανικός λαός προετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι αμερικανικές αρχές και ειδικά το FBI εμφανίζεται σίγουρο, γι' αυτό χτες εκ νέου έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού 8 δυτικές Πολιτείες, για τις οποίες υπάρχουν μη-επιβεβαιωμένες πληροφορίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», ότι θα δεχτούν τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι πληροφορίες αφορούν τις Πολιτείες, Καλιφόρνια, Ουάσιγκτον, Ορεγκον, Αριζόνα, Νεβάδα, Γιούτα, Μοντάνα και Αϊντάχο. Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μίντι Τάκερ, ανέφερε χτες ότι υπάρχουν πληροφορίες «σε κατώτερο επίπεδο» για 6 ενδεχόμενες επιθέσεις από τη Δευτέρα έως και τις 7 Νοέμβρη, στις γέφυρες αυτών των Πολιτειών -Γκόλντεν Γκέιτ και Μπέι Ριτζ στο Σαν Φρανσίσκο, Βίνσεντ Τόμας Μπριτζ στο λιμάνι του Λος Αντζελες, Κολοράντο μπριτζ στο Σαν Ντιέγκο- και όπως ανέφερε η Τάκερ, τα πάντα διερευνώνται.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, ανακοίνωσε χτες ότι διαθέτει «αξιόπιστες» πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι οι μεγάλες κρεμαστές γέφυρες - συμπεριλαμβανομένης και της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ- θα αποτελέσουν στόχους επιθέσεων μεταξύ της 2ας και της 7ης Νοεμβρίου. Ο Ντέιβις πρόσθεσε ότι εναπόκειται στους πολίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν να διασχίζουν τις γέφυρες κατά την επικίνδυνη περίοδο. «Η καλύτερη προετοιμασία είναι να αφήσουμε τους τρομοκράτες να καταλάβουμε ότι ξέρουμε τι ετοιμάζεται και ότι είμαστε έτοιμοι, έτσι δεν πρόκειται να επιτύχουν», κατέληξε ο Ντέιβις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ