Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΙΝΔΙΑ - ΚΑΣΜΙΡ
Αλλο ένα αιματηρό εικοσιτετράωρο

Πάνοπλοι οι Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ

Associated Press

Πάνοπλοι οι Ινδοί στρατιώτες στο Κασμίρ
ΤΖΑΜΟΥ ΚΑΣΜΙΡ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το πιο πολύνεκρο εικοσιτετράωρο ήταν αυτό που ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής για το ταραγμένο κρατίδιο, μετά από τη βομβιστική επίθεση στο Κοινοβούλιό του, στις αρχές Οκτώβρη. Η ένταση στην περιοχή μοιάζει να οξύνεται μέρα με την ημέρα και η ανησυχία που γεννάται αντικατοπτρίστηκε και στο ότι το θέμα του Κασμίρ μονοπώλησε, σχεδόν, τις συνομιλίες που είχε στην ινδική πρωτεύουσα, αργά την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ινδός πρωθυπουργός, μιλώντας στην εκτελεστική επιτροπή του κόμματός του «Μπχαρατίγια Τζανάτα», όπου κατέστησε σαφές ότι η Ινδία «δεν αποδέχεται επ' ουδενί τις πακιστανικές αιτιάσεις για το Κασμίρ».

Εφθασαν τους 31 οι νεκροί στο Κασμίρ από ξεχωριστά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν ανάμεσα στο απόγευμα της Πέμπτης και τα ξημερώματα της Παρασκευής. Είκοσι εξτρεμιστές ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Ινδούς μεθοριακούς φρουρούς ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τη διαχωριστική γραμμή, στις περιοχές Λοράν, Μαντί Σαγιάν, στην περιοχή Πουντς, νοτιοδυτικά του Σριναγκάρ. Ενας Ινδός αστυνομικός σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, από επιδρομή ισλαμιστών εξτρεμιστών σε φυλάκιο στη Χντούρα και άλλοι 4 εξτρεμιστές ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε μάχη κοντά στο Καλαμπάν. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, 3 εξτρεμιστές ισλαμιστές και 2 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Ρατζουρί και τέλος 1 πολίτης έπεσε νεκρός και 5 τραυματίστηκαν από εκτόξευση χειροβομβίδας στην περιοχή Μπαραμούλα.

Ολα αυτά γίνονταν γνωστά τη στιγμή που Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνταν ότι συγκεντρώνουν στρατεύματα στη μεθοριακή γραμμή του Κασμίρ και ο Ιμπέρ Βεντρίν, στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Τζασουάντ Σινγκ, εκτός από τη μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, συζητούσε για την ανάγκη «αποκλιμάκωσης της κατάστασης και αποκατάστασης του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές». Ως προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων εκλήφθηκαν οι εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Ατάλ Μπιχάρι Βατζπαγί ότι αυτά τα επεισόδια βίας δεν αποτελούν, απαραίτητα, το προοίμιο ενός νέου πολέμου. Εντούτοις, ο Βατζπαγί απέκλεισε κατηγορηματικά την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Πακιστανό ηγέτη, στο άμεσο μέλλον, όπως και την οποιαδήποτε συζήτηση για τις πακιστανικές απαιτήσεις στο Κασμίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ