Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ανακοινώνονται μεν, αργούν δε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Τα πυρά των Ταλιμπάν και οι κακές καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων που μεταφέρονταν από αμερικανικά ελικόπτερα να εγκαταλείψουν προσπάθεια για διείσδυση στο Αφγανιστάν».

Αυτά τα ολίγα από Αμερικανούς αξιωματούχους, όσον αφορά στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στην προοπτική των χερσαίων επιχειρήσεων που σε μεγάλη κλίμακα αναμένεται να αρχίσουν σύντομα και κυρίως στις επιτυχίες που σημειώνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις...

Παρ' όλα αυτά τόσο ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, όσο και άλλοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επανέλαβαν χτες ότι Αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλουν στο Αφγανιστάν και να ενισχύσουν τη μικρή δύναμη, λιγότερη από 100 άνδρες σύμφωνα με τις δηλώσεις Ράμσφελντ, που κατευθύνει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων των Ταλιμπάν, συνεργαζόμενη με τους άνδρες της Βόρειας Συμμαχίας.

«Τα πυρά από το έδαφος ήταν πολύ πυκνά για να μπορέσουν να αποβιβαστούν οι άνδρες και αναδιπλώθηκαν ώστε να προσπαθήσουν ξανά την είσοδό τους από διαφορετική περιοχή», δήλωσε ο Ράμσφελντ, αναφερόμενος στην επιχείρηση που απέκρουσαν οι Ταλιμπάν, προσθέτοντας όμως ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής δεν τραυματίστηκαν Αμερικανοί στρατιώτες. Οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου αποφεύγουν να αναφερθούν στον αριθμό των προσπαθειών που έχουν γίνει για την είσοδο Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι στην περιοχή επικρατούν ήδη κακές καιρικές συνθήκες. Το πρώτο μέρος των ειδικών δυνάμεων έφτασε τις τελευταίες μέρες, αποτελείται όμως μόλις από μερικές δεκάδες άνδρες.

«Θα μεταφέρουμε κι άλλους ώστε να έχουμε έναν ικανό αριθμό Αμερικανών επιλέκτων που θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν επιμελητειακά, να βοηθήσουν με τις τηλεπικοινωνίες, να βοηθήσουν στον καθορισμό των στόχων», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι «θα ήθελα, στο βαθμό που είναι ανθρωπίνως εφικτό, να δω τον αριθμό των στρατιωτών να τριπλασιάζεται ή να τετραπλασιάζεται».

Δύσκολη απόφαση

Προετοιμασία λοιπόν, ψυχολογική, κυρίως του αμερικανικού λαού, για να είναι έτοιμος να αρχίσει να δέχεται φέρετρα, καθώς η αποστολή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων θεωρείται, πια απολύτως απαραίτητη για τη νικηφόρα έκβαση του πολέμου στο Αφγανιστάν. «Ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο από τον αέρα», λέει ένας Δυτικός αξιωματούχος στην «Ουάσιγκτον Ποστ». «Ούτε μόνο από τη Βόρεια Συμμαχία. Θα χρειαστούν οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις».

Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η αμερικανική αεροπορική εκστρατεία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες μέχρι να λάβει η Ουάσιγκτον τη δύσκολη πολιτική απόφαση να στείλει χερσαίες δυνάμεις. Εξάλλου, σύμφωνα και με ανώτατους αξιωματούχους του Πενταγώνου, η Ουάσιγκτον δεν έχει μπορέσει μέχρι σήμερα να πλήξει με ακρίβεια δυνάμεις των Ταλιμπάν στο βόρειο Αφγανιστάν επειδή δεν έχει καταστεί δυνατή η διείσδυση στη χώρα ενός ικανού αριθμού επίλεκτων καταδρομέων. Αξιωματούχοι της δυτικής διπλωματίας λένε τώρα ότι ύστερα από μήνες αμερικανικών επιδρομών θα ακολουθήσει χερσαία επέμβαση από 20.000 στρατιώτες με σημαντική αεροπορική κάλυψη. Στην εκστρατεία αυτή πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί η 10η Ορεινή Μεραρχία, που έχει ήδη στείλει στρατιώτες στο Ουζμπεκιστάν. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατή η κατάληψη των μεγάλων αφγανικών πόλεων, όπως είναι η Καμπούλ, η Μαζάρ-ε-Σαρίφ και η Κανταχάρ. Για να διατηρηθεί στη συνέχεια ο έλεγχος αυτών των πόλεων, θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες άνδρες ειρηνευτικών δυνάμεων.

Πάντως, οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι μια πολύ παρακινδυνευμένη υπόθεση. «Δεν έχουμε τις γνώσεις για μια εκτεταμένη χερσαία επέμβαση» λέει ένας Δυτικός διπλωμάτης στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» και προσθέτει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βρεθεί εκεί τα 20 τελευταία χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ