Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση «συμβολισμού»

ΦΟΡΜΕΝΤΟΡ, ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες είχε χθες μια σύντομη πρώτη συνάντηση στο τουριστικό θέρετρο Φορμεντόρ της ισπανικής νήσου Μαγιόρκα με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, παρά τους «δισταγμούς» που είχε εκφράσει για μια τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός του, Αριέλ Σαρόν. Η συνάντησή τους, στο δείπνο που διοργάνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ στο πλαίσιο μιας διάσκεψης που διοργάνωσαν πολυεθνικές επιχειρήσεις για τη Μέση Ανατολή, είναι η πρώτη από το Σεπτέμβρη, όταν είχαν «δεσμευτεί» σε μια εκεχειρία που ακύρωσαν στην πράξη η εκτέλεση του υπουργού Τουρισμού Ζε'εβί και τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού, η κατάληψη παλαιστινιακών πόλεων και οι δολοφονίες τουλάχιστον 50 Παλαιστινίων έκτοτε.

Η συνάντηση σχολιάστηκε θετικά από διεθνή ΜΜΕ, που απηχούν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις να σταματήσει η νέα Ιντιφάντα και να επανέλθει σε τροχιά η ισραηλινοπαλαιστινιακή «ειρηνευτική διαδικασία», ώστε να μείνουν οι Αραβες στην παγκόσμια «αντιτρομοκρατική» συμμαχία.

Αλλη μια εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο ήταν η πρόσκληση εκ μέρους της ΕΕ στον Γιάσερ Αραφάτ, στη διάσκεψη των Βρυξελλών την επόμενη βδομάδα, με την ελπίδα της «αναβίωσης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων», όπως σχολίαζε το ειδησεογραφικό MSNBC.

Φθάνοντας στη Μαγιόρκα, ο Πέρες επέλεξε να είναι πολύ προσεκτικός, υποβαθμίζοντας επισήμως τη σημασία της συνάντησης: «Προσκληθήκαμε σε μια διάσκεψη οικονομικού ενδιαφέροντος και ο σκοπός δεν είναι να συναντηθούμε με τον Πρόεδρο Αραφάτ. Ο κ. Αραφάτ θα συμμετάσχει, κι εγώ θα συμμετάσχω». Ο Σαρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιτρέψει στον Πέρες να έχει επίσημες διαπραγματεύσεις με τον Αραφάτ, επειδή ο τελευταίος «δεν έκανε αρκετά» για την κάμψη της ...«τρομοκρατίας». Ωστόσο, οι διαφορές απόψεων Σαρόν και Πέρες έχουν αρχίσει να γίνονται πασιφανώς οξύτερες: Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες ο Πέρες έκανε λόγο, αναφερόμενος στο νέο «ειρηνευτικό του σχέδιο», για εγκατάλειψη τουλάχιστον μερικών Ισραηλινών εποικισμών. «Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα ήμουν σε πολύ καλύτερη θέση... Θα διαπραγματευόμουν και χωρίς να έχουν σταματήσει τα επεισόδια... δεν μπορείς να σταματήσεις το πυρ, απαντώντας μόνο με πυρ», εξήγησε ο Πέρες στην εφημερίδα Μα'αρίβ.

Ο Σαρόν αντιτίθεται κάθετα σε μια τέτοια προοπτική. Η μόνη «παραχώρηση» που προτίθεται να κάνει είναι να τραβήξει τα στρατεύματά του από τις 4 παλαιστινιακές πόλεις που κατέχει, την επόμενη βδομάδα, αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμευτεί να διατηρήσει την ηρεμία.

Από την πλευρά των Παλαιστινίων, οι δηλώσεις Πέρες έγιναν δεκτές με ευνοϊκά σχόλια. Ο Αχμέντ Αμπντέλ - Ραχμάν δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών επέδειξε «μεγάλο θάρρος» μιλώντας για εγκατάλειψη εβραϊκών οικισμών, ωστόσο πρόσθεσε πως η λύση για μια διαρκή ειρήνη είναι η εγκατάλειψη όλων των οικισμών και η αποχώρηση των εποίκων. Ο Σαρόν, πάντως, έχει αγνοήσει κάθε πίεση για να σταματήσει η διεύρυνση των εβραϊκών οικισμών, πολιτική που συνεχίζει...

Στη Λωρίδα της Γάζας χθες άρματα μάχης προωθήθηκαν κάπου 400 μέτρα στα Αυτόνομα Παλαιστινιακά Εδάφη, ισοπεδώνοντας την περιοχή. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

ΗΠΑ: Ιντιφάντα ίσον τρομοκρατία (!)

Στο μεταξύ, κάνοντας μια δήλωση που αποτελεί σαφή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, εμφανίστηκε να λέει πως η νέα Ιντιφάντα εξελίχθηκε σε «διαδικασία προμελετημένου τρόμου» κι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του στην αποκλιμάκωση της έντασης και την εξουδετέρωση των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ. «Οποια κι αν είναι η αφετηρία της, η Ιντιφάντα μετεξελίχθηκε σε διαδικασία προμελετημένου τρόμου», με δεδομένες και «τις ισραηλινές "αντίστοιχες" ενέργειες, που πάρα πολύ συχνά αποδείχτηκαν προκλητικές και εμπρηστικές», δήλωσε ο Σάτερφιλντ, που κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ