Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να δώσει και άλλα στο ΣΕΒ

Ευκαιρία να δώσει μαθήματα «ταξικής συνεργασίας» βρήκε ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του ΣΕΒ, επικαλούμενος τη δήθεν ανάγκη για «κοινή αντιμετώπιση» της παγκοσμιοποίησης, αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος «μετά την τρομοκρατική επίθεση του Σεπτεμβρίου». Απέναντι σε έναν τέτοιο συνομιλητή, η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, με μεγαλύτερη άνεση διατύπωσε τις απαιτήσεις της για το ασφαλιστικό, για μεγαλύτερη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, την πιο αποδοτική - εννοείται για λογαριασμό τους - λειτουργία του ΟΑΕΔ και βεβαίως για πρόσθετα κίνητρα στις επιχειρήσεις τους, για να τα βγάλουν πέρα στον ανταγωνισμό...

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας στο «τρομοκρατικό χτύπημα» δεν είναι τυχαία, αφού πίσω απ' αυτό το γεγονός επιδιώκεται να κρυφτούν οι βαθύτερες αιτίες της οικονομικής κρίσης που είχε ξεκινήσει πολύ πριν το Σεπτέμβρη, αλλά και το γεγονός ότι η ιστορία δε σταμάτησε στις 11 Σεπτέμβρη. Από την ημέρα εκείνη έχουμε την εξαπόλυση ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση και του οποίου τις επώδυνες συνέπειες αρχίζουν να νιώθουν οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα ο Δ. Ρέππας έκανε ακόμα ένα βήμα ζητώντας όχι απλά τη «συνεργασία» των εργαζομένων, αλλά και την «απόλυτη ταύτιση» σε βασικούς στόχους που θέτει η πολιτική ηγεσία. Ολα αυτά για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, η διεθνής θέση της ελληνικής οικονομίας και σαν κερασάκι στην τούρτα της συναίνεσης η «ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους».

Ο υπουργός είπε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θ' αναλάβει πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό και δήλωσε ότι κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Από την πλευρά της η ηγεσία του ΣΕΒ - αν και στις επίσημες δηλώσεις της ήταν φειδωλή - από τα συμφραζόμενα έγινε φανερό ότι απαίτησε την αναπροσαρμογή του τελευταίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. Στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας της αγοράς εργασίας, ζήτησε την παραπέρα ανατροπή των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και πρόσθετα κίνητρα και ενισχύσεις από τον κρατικό κορβανά, με πρόσχημα αυτή τη φορά τον ανταγωνισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, με μια παραλλαγή, ο πρόεδρός της και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε όχι μόνο υπέρ της συνεργασίας, αλλά ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ «να αναδειχτεί και σε σύμβουλο του υπουργείου»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ