Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Ράδιο - Ελεύθερο Αφγανιστάν»

Και αμερικανικός ραδιοφωνικός σταθμός στον πόλεμο της προπαγάνδας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση, χρησιμοποιεί τα ερτζιανά ως κύριο μοχλό προπαγάνδας, για να προπαγανδίσει όχι μόνο την πολιτική της, αλλά κυρίως για να αλλοιώσει συνειδήσεις, ώστε όταν το μήνυμα ακουστεί, να γίνει αμέσως αποδεκτό, χωρίς κρίση και κυρίως χωρίς αμφισβητήσεις.

Ποιος άραγε δε θυμάται το «Ράδιο: Ελεύθερη Ευρώπη», που εξέπεμπε αποκλειστικά για τα ώτα των κατοίκων των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, και με συγκεκριμένο στόχο, επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία του ραδιοσταθμού «Ράδιο - Ελεύθερο Αφγανιστάν» («Radio Free Afghanistan»). Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα τη χορήγηση 14 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση αναμεταδοτών στο Αφγανιστάν, υπό την αιγίδα της υπηρεσίας «Radio Free Europe/ Radio Liberty», που εκπέμπει πληροφορίες σε χώρες που θεωρείται ότι δε διασφαλίζουν την ελευθερία του Τύπου.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισήμαναν ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου ραδιοσταθμού είναι απολύτως απαραίτητη για να ενημερωθούν οι Αφγανοί για το καθεστώς των Ταλιμπάν και για τα κίνητρα της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε διά βοής στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα παραπεμφθεί στην ολομέλεια, όπου όμως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη συζήτηση.

Εφόσον το νομοσχέδιο περάσει από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα εγκριθεί χρηματοδότηση για 12ωρη εκπομπή ημερησίως, έξι ώρες στη διάλεκτο Πάστο και έξι στη διάλεκτο Ντάρι, που είναι οι κυριότερες γλώσσες των Αφγανών. Για να γίνει η εκπομπή του «Radio Free Afghanistan» θα πρέπει να μετεγκατασταθούν τρεις αναμεταδότες από την Ισπανία στο Κουβέιτ. Τέλος, το ραδιοφωνικό δίκτυο «Voice of America» («Φωνή της Αμερικής») έχει διευρύνει τις μεταδόσεις στο Αφγανιστάν αφότου άρχισαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά ορισμένοι βουλευτές επικρίνουν την υπηρεσία αυτή, επικρίνοντας ότι δεν υποστηρίζει αρκετά δυναμικά τις αμερικανικές θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ