Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Επιστολές με άνθρακα (;) σε Πακιστάν, Ινδία και Γερμανία

Κινητοποίηση... σε μια εφημερίδα του Πακιστάν

Associated Press

Κινητοποίηση... σε μια εφημερίδα του Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Φαίνεται πως ο εντοπισμός βακίλων άνθρακα, προχτές, σε διπλωματικό σάκο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λιθουανία ήταν η αρχή, καθώς μέσα στο περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε σε Πακιστάν, Ινδία και Γερμανία η κατ' αρχάς επιβεβαιωμένη ύπαρξη σπόρων άνθρακα σε επιστολές.

Στο Πακιστάν ανακοινώθηκε πως βρέθηκαν σπόροι άνθρακα σε δύο επιστολές που στάλθηκαν την περασμένη βδομάδα αφ' ενός στα γραφεία της - μεγάλης κυκλοφορίας - πακιστανικής εφημερίδας «Ντέιλι Τζανγκ» στο Καράτσι (στάλθηκε επιστολή στις 23 Οκτώβρη με τη γνωστή λευκή σκόνη... και το μήνυμα: «Δώρο άνθρακα σε σας και το προσωπικό σας») και σε εταιρία υπολογιστών στην ίδια πόλη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν προσβλήθηκαν από άνθρακα οι παραλήπτες των επιστολών.

Ο Ρεχμάν πρόσθεσε πως το Πακιστάν έχει μία επαρκή ποσότητα αντιβιοτικών και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, πως το υπουργείο Εσωτερικών εγκατέστησε συγκεκριμένη υπηρεσία που θα αντιμετωπίζει κάθε σχετική πιθανή απειλή και πως η χώρα του δε διαθέτει σπόρους άνθρακα της ποικιλίας (ή ποικιλιών;) που βρέθηκε στις δύο επιστολές. Αλλα στοιχεία εξίσου ενδιαφέροντα, όπως π.χ. η περιοχή αποστολής των επιστολών και το είδος του άνθρακα, δε γνωστοποιήθηκαν.

«Θετικές» εξετάσεις για άνθρακα και στην Ινδία

Θετικές σε άνθρακα ήταν εξετάσεις που διενεργήθηκαν στη λευκή σκόνη που βρέθηκε σε επιστολή που στάλθηκε (την περασμένη βδομάδα) σε κρατική υπηρεσία της ινδικής πολιτείας Μαχαράστρα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας, ωστόσο, προτίμησε να μη χαρακτηρίσει την είδηση ως πλήρως επιβεβαιωμένο κρούσμα άνθρακα, ανακοινώνοντας πως η περίπτωση θα εξακριβωθεί κατά 100% με τη διενέργεια περαιτέρω εργαστηριακών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων θα γνωστοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Ινδίας πρόσθεσε πως δεν ασθενεί κανείς από τους πέντε εργαζόμενους που ήταν παρόντες στο άνοιγμα της επιστολής στα γραφεία του αναπληρωτή επικεφαλής υπουργού της πολιτείας Μαχαράστρα, Τσαγάν Μπχουζμπάλ, και πως χορηγήθηκε σε όλους προληπτικά αντιβιοτική αγωγή.

Δύο κρούσματα άνθρακα στη Γερμανία

Σπόροι άνθρακα βρέθηκαν σε ύποπτη επιστολή που στάλθηκε σε ιδιώτη στην ανατολικογερμανική πολιτεία της Θουριγγίας, στην πόλη Ρούντολσταντ, ενώ ελέγχεται και μία δεύτερη περίπτωση επιστολής που στάλθηκε στο βόρεια γερμανική πολιτεία Σλέβιχ-Χολστάιν.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των τοπικών υγειονομικών αρχών της Θουριγγίας, και οι δύο εξετάσεις που έγιναν σε δύο δείγματα που ελήφθησαν από την ίδια ύποπτη επιστολή έδειξαν σπόρους άνθρακα και πως οι τελικές εξετάσεις θα διενεργούνταν αργότερα χτες βράδυ. «Υπάρχουν έντονες υποψίες για τον εντοπισμό για πρώτη φορά στη Γερμανία του βακτηρίου του άνθρακα, μετά τα θετικά αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων που έγιναν σε επιστολή που εστάλη στην πόλη Ρούντολσταντ» έγραφε η ανακοίνωση που εξεδόθη αργότερα.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης ούτε του παραλήπτη της επιστολής διότι δεν την άνοιξε, αλλά ούτε για τον πληθυσμό ή τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους της πόλης. Ενας άλλος Γερμανός αξιωματούχος ανακοίνωσε μετά πως σπόροι άνθρακα εντοπίστηκαν σε επιστολή που βρέθηκε στη βόρεια πολιτεία Σλέβιχ-Χολστάιν, αλλά ο ίδιος απέφυγε να προσθέσει οτιδήποτε άλλο.

Σημαντική ανακοίνωση Ελληνα επιστήμονα

Ενας Ελληνας επιστήμονας, ο δρ. Απόστολος Γεωργόπουλος, ανακοίνωσε πως οι ερευνητές του χημικού τμήματος του γενικού νοσοκομείου της αυστριακής πρωτεύουσας, στο οποίο εργάζεται, χρησιμοποιούν μία ουσία που σκοτώνει το βάκιλο του άνθρακα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και υπόσχεται να προκαλέσει επανάσταση στη μάχη κατά της βιο-τρομοκρατίας. Το προϊόν αυτό, υπό μορφή σκόνης, λειτουργεί ως απολυμαντικό, σκοτώνοντας τους βακίλους της νόσου του άνθρακα ακόμα και όταν βρίσκονται μέσα σε φακέλους, αλλά και πάνω στο δέρμα, ακόμα και μέσα στη ρινική κοιλότητα.

Ο δρ. Γεωργόπουλος, μιλώντας σε ΜΜΕ, σημείωσε πως η ουσία, που έχει εγκριθεί από τις αυστριακές υγειονομικές αρχές, δεν προκαλεί παρενέργειες και πως έχει ήδη ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της με το μικρότερο δυνατό κόστος...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2003-11-14 00:00:00.0)
Ιχνη άνθρακα ή πλάνη; (2002-05-10 00:00:00.0)
Τα θύματα αυξάνονται, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται στο σκοτάδι... (2001-11-01 00:00:00.0)
Υποπτη διαιώνιση του προβλήματος άνθρακα (2001-10-25 00:00:00.0)
Επανεγκρίθηκε πρόγραμμα γενετικά μεταλλαγμένου υπερ-άνθρακα! (2001-10-25 00:00:00.0)
«Κατ' έτος δηλούνται πενήντα κρούσματα άνθρακος»! (2001-10-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ