ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στην αναμονή για το οικογενειακό επίδομα

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί για το οικογενειακό επίδομα και η ΑΔΕΔΥ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της, οδεύει στο συνέδριο χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις

Με πολλές εκκρεμότητες πηγαίνει η ΑΔΕΔΥ στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της, το οποίο θα αρχίσει στις 20 του Νοέμβρη. Κύριο χαρακτηριστικό της παραμένει η γραμμή του συμβιβασμού και η αγωνιστική αδράνεια του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, η οποία θέλησε να διαμορφώσει το «αγωνιστικό» προφίλ της με περιορισμένης έκτασης κινητοποιήσεις πριν μερικούς μήνες και, το σοβαρότερο, χωρίς συνέχεια.

Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και οι συνακόλουθες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων, που οδεύουν προς πλήρη «μεταρρύθμιση», είναι μόνο μερικά από τα ανοιχτά μέτωπα. Απέναντι σε αυτά και με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του νέου υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Σκανδαλίδη, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία δηλώνει απερίφραστα τη θέλησή της να εμπλακεί σε έναν διαρκή «κοινωνικό διάλογο»!!!

Χαρακτηριστική είναι και η στάση της απέναντι στο «καυτό» θέμα του οικογενειακού επιδόματος, όπου, παρά την ύπαρξη θετικής απόφασης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας, η ΑΔΕΔΥ αδυνατεί να επιβάλει στην κυβέρνηση την άμεση έναρξη καταβολής του, και μάλιστα με τρόπο που να εξυπηρετεί ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των εργαζομένων!

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε, πριν και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πίεζαν για ουσιαστικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μεταξύ άλλων και για το οικογενειακό επίδομα, θέτοντας τις εξής προϋποθέσεις για την καταβολή του: Την έντοκη, αναδρομική καταβολή του από τότε που διακόπηκε. Την άμεση έναρξη της καταβολής του και τη σημαντική βελτίωσή του.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, μετά από τις πρώτες «σκληρές» διατυπώσεις για τη μη χορήγησή του από την κυβέρνηση, άρχισε να αποδέχεται τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα δε θα αργήσει να δοθεί και ότι εξετάζεται ο τρόπος χορήγησής του. Επιπρόσθετα, δέχεται να διαπραγματευτεί την επιστροφή των αναδρομικών με τη μέθοδο των ομολόγων, ή άλλες μακρόχρονες διαδικασίες και εμφανίζεται διαλλακτική σε σχέση με το ύψος του από εδώ και μπρος.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Διαπιστώνουν το πρόβλημα και «αγνοούν» τις αιτίες

Στη γραμμή της συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών των εργατικών ατυχημάτων κινήθηκαν οι ομιλητές σε ημερίδα που οργάνωσε χτες το ΤΕΕ. Το περιεχόμενο της ημερίδας ήταν σχεδόν ακριβής αντιγραφή της ημερίδας που είχε διοργανώσει το υπουργείο Εργασίας πριν λίγες μέρες. «Εχουμε νομοθεσία αλλά δεν εφαρμόζεται», ήταν το μόνιμο τροπάρι που ακούστηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών. Με τις αιτίες να αναζητούνται στις προσωπικές ευθύνες του καθενός εμπλεκόμενου ή μη. Καμία αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης που φροντίζει - υπηρετώντας τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου - να μην εφαρμόζονται, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ακόμα και αυτά τα ελλιπή μέτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη εγκυρότητα των στοιχείων που παρουσιάστηκαν και η οποία προκύπτει από τις κενές οργανικές θέσεις αρμόδιων υπηρεσιών, τον εξαιρετικά ανεπαρκή μηχανισμό καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και την παντελή απουσία μηχανισμού καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών. Ενδεικτικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης τα διαφορετικά στοιχεία που δίνουν το υπουργείο Εργασίας και το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Και όλα αυτά, τη στιγμή που συμβαίνουν τουλάχιστον 120 θανατηφόρα ατυχήματα το χρόνο (σύμφωνα με τα ανεπαρκή στοιχεία) και που, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, 11.000 εργαζόμενοι ανά έτος - ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ - συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό

Αποχή από την εργασία κήρυξαν χτες οι 80 εργαζόμενοι της επιχείρησης εμπορίας πλακιδίων «Χατζηγεωργίου», στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης ενώ θα συνεχίσουν την απεργία τους και την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Η απεργία κηρύχτηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας των εργαζόμενων για την παράνομη απόλυση τριών από τα ιδρυτικά μέλη τού υπό ίδρυση εργοστασιακού σωματείου.

Οι εργαζόμενοι με την απεργία τους, που την καλύπτει το ΕΚΘ, απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και την αναγνώριση του σωματείου τους. Παρέμβαση στο χώρο του εργοστασίου έκανε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που μίλησε στους αγανακτισμένους εργαζόμενους εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ επιδίωξε συνάντηση με τη διοίκηση, που δέχτηκε να συζητήσει με το Εργατικό Κέντρο, όχι όμως και με εκπροσώπους του σωματείου. Μετά από αυτή την άρνηση οι εκπρόσωποι του ΕΚΘ αποχώρησαν από τις συνομιλίες. Η αντιπροσωπεία του ΕΚΘ έκανε επίσης παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Στην Επιθεώρηση που ακολούθησε διαπιστώθηκαν σοβαρές παρανομίες της επιχείρησης, όπως απασχόληση χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων (κλαρκ), χωρίς τις σχετικές άδειες κ.ά.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

ΠΟΡΘΜΕΙΑ ΘΑΣΟΥ
Καταστρατήγηση συμβάσεων

Το καθεστώς της παρανομίας και αυθαιρεσίας των πλοιοκτητών που επικρατεί στην πορθμειακή γραμμή Θάσου - Καβάλας καταγγέλλει η Ενωση Ναυτικών η «ΘΑΣΟΣ» με υπόμνημά της στον υπουργό Εμπορικής ναυτιλίας, ΠΝΟ και Ναυτεργατικά Σωματεία, το Λιμενάρχη Καβάλας, Νομάρχη Καβάλας, Δήμο Θάσου και πολιτικά κόμματα. Η «ΘΑΣΟΣ» προειδοποιεί ότι «θα απαντήσει οργανωμένα με όλες τις δυνάμεις» της και ότι συντονισμένα και οργανωμένα θα δώσει τη μάχη με τα άλλα ναυτεργατικά σωματεία για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Οι ναυτεργάτες της πορθμειακής αυτής γραμμής αντιμετωπίζουν την οργανωμένη επίθεση των ναυτιλιακών εταιριών ΝΕΚ-ΝΕΡ και της ΑΝΕΘ, εταιρίας λαϊκής βάσης της Θάσου, που εκφράζεται με ωμές παραβιάσεις της ΣΣΕ, καταστρατήγηση του 8ωρου, υποβάθμιση των μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων και υπερωριών, εντατικοποίηση της δουλιάς, έλλειψη μέτρων ασφαλείας και καταπάτηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σχετικά με την εκρηκτική αυτή κατάσταση που διαιωνίζεται στη γραμμή, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτικών «Η ΘΑΣΟΣ», Αλέκος Λουβουλούδης, με δήλωσή του στο «Ρ», επισημαίνει:

«Απέναντι στην προκλητική αδιαλλαξία και το καθεστώς της παρανομίας που απολαμβάνουν οι πλοιοκτήτες της πορθμειακής γραμμής Θάσου - Καβάλας σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, οι ναυτεργάτες της Θάσου προγραμματισμένα και συντονισμένα προχωρούν στην κλιμάκωση των αγώνων τους μαζί με τους ναυτεργάτες άλλων πορθμειακών γραμμών και τα ναυτεργατικά σωματεία, για να χτυπηθεί η αδιαλλαξία των εφοπλιστών και η αντιναυτεργατική πολιτική του ΥΕΝ, που υποστηρίζει την ασυδοσία των εφοπλιστών».

Ο αγώνας αυτός πρέπει να έχει επιτυχία, τονίζει ο Αλέκος Λουβουλούδης, «για να υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των ναυτεργατών για την εφαρμογή των ΣΣΕ, μέτρων ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ που ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Καλούμε ακόμα την ΠΝΟ να πάρει αποφάσεις στην κατεύθυνση του συντονισμού των κινητοποιήσεων για να μπει φραγμός στην εφοπλιστική ασυδοσία...».

ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα για την Ασφάλιση

Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει σήμερα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στις 6 μ.μ., στο κτίριο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης του Δήμου Λάρισας.

Εισηγητές θα είναι ο Γ. Ρωμανιάς, μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με θέμα «Οι προοπτικές της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και ο Θ. Κακαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κεντρικό Συμβούλιο του ΙΚΑ με θέμα «Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, Κοινωνική Ασφάλιση - Κρατικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, παροχή υπηρεσιών υψηλού κινδύνου».

ΕΚ ΛΕΣΒΟΥ
Εκτακτη συνέλευση

«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του πολέμου στην εργατική τάξη. Πρόγραμμα δράσης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων για την αντιμετώπιση των συνεπειών», είναι το θέμα που θα απασχολήσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μυτιλήνης. Δευτέρα 12 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Κάλεσμα σε σύσκεψη απευθύνει στους φορείς της πόλης, για την οργάνωση κοινής εκδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη, στις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ