ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Προσπάθεια διαστρέβλωσης των μηνυμάτων της εξέγερσης

Στην «Παγκόσμια Ημέρα Φοιτητών» εντάσσει φέτος το γιορτασμό η κυβέρνηση. Αγωνιστικός γιορτασμός από τη ΦΕΑΠΘ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει και να αλλοιώσει το μήνυμα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζεται. Ετσι, μετά την εγκύκλιο που υποχρεώνει τα σχολεία να συρρικνώσουν το γιορτασμό στις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι «ο ξεσηκωμός των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβριο του 1973, ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών, εντάσσεται από φέτος στην "Παγκόσμια Ημέρα Φοιτητών"», που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Φοιτητών (ESIB) να γιορτάζεται στις 17 του Νοέμβρη. Η Παγκόσμια Ημέρα ορίστηκε, όπως εξηγεί το υπουργείο Παιδείας, εξαιτίας της επιδρομής των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στις 17 Νοέμβρη 1939 στις φοιτητικές εστίες του πανεπιστημίου της Πράγας και στη συνέχεια προστέθηκε «ο ξεσηκωμός των Τσεχοσλοβάκων φοιτητών, 50 χρόνια αργότερα (στις 17 Νοεμβρίου του 1989), που αγωνίζονταν για μια δημοκρατική κοινωνία» (!!)

Είναι προφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αφαιρέσει από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 τον παλλαϊκό της χαρακτήρα και να διαστρεβλώσει τα μηνύματα του γιορτασμού, φτάνοντας σε απαράδεκτες ιστορικές διαστρεβλώσεις. Γιατί τα συνθήματα «Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία», «Εξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ», δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με τους στημένους από τη CIA, δήθεν ξεσηκωμούς του 1989. Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι όχι μόνο ζωντανά, αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση επιχειρεί τη μετατροπή της σε μια «μουσειακή» εκδήλωση. Ομως, όπως φαίνεται, η προσπάθειά της θα πέσει στο κενό. Ηδη, φοιτητικές οργανώσεις, σύλλογοι και εργατικά σωματεία ετοιμάζουν τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και εναντίον της εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ που συρρικνώνει το σχολικό γιορτασμό.

Αγωνιστικός εορτασμός από τη ΦΕΑΠΘ

«Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό και ελπιδοφόρο. Μας δείχνει το δρόμο του αγώνα για όλα όσα έχουμε ανάγκη, για όλα όσα δικαιούμαστε. Το Πολυτεχνείο, η κορύφωση του παλλαϊκού αγώνα, με τον ανατρεπτικό χαρακτήρα και τα αντιιμπεριαλιστικά - αντιμονοπωλιακά - δημοκρατικά αιτήματά του, μας καλεί σε ανυποχώρητο διεκδικητικό αγώνα. Το Πολυτεχνείο μας θέλει ανυπόταχτους». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΦΕΑΠΘ), μέσα από το ψήφισμα που ενέκρινε για την 28η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, και αποτελεί το πλαίσιο που καταθέτει για το φετινό αγωνιστικό γιορτασμό της ηρωικής εξέγερσης.

«Σήμερα, 28 χρόνια μετά τον ηρωικό Νοέμβρη του 1973, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας, όπως και οι λαοί και οι νέοι όλων των χωρών, βρίσκονται μπροστά σε εξελίξεις που απειλούν το μέλλον τους. Οι ΗΠΑ με την ανοχή και τη συνενοχή ΝΑΤΟ και ΕΕ, εξαπέλυσαν, με αφορμή το οδυνηρό τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη, επίθεση ενάντια σ' ολόκληρη την Ευρασία, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας», σημειώνεται στο ψήφισμα της ΦΕΠΑΘ. Και καταγγέλλεται πως «πρόκειται για ένα νέο, αιματηρό γύρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που σκοπό έχει το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής, τον ανταγωνισμό για τα πετρέλαια και τους ορυκτούς πόρους της περιοχής, το γενικότερο γεωστρατηγικό έλεγχο». Επίσης, καταγγέλλεται η ελληνική κυβέρνηση που «συμμετέχει στον άδικο πόλεμο ταυτιζόμενη με τις επιταγές των υπερατλαντικών και ευρωπαϊκών αφεντικών της».

«Σήμερα, 28 χρόνια μετά, η εξέγερση και τα συνθήματα τού Νοέμβρη του '73 βρίσκουν τη συνέχειά τους στη δράση και τη συσπείρωση ενάντια στον πόλεμο. Βρίσκουν τη συνέχειά τους στο λαό που αγωνίζεται στους δρόμους», ξεκαθαρίζει η ΦΕΑΠΘ και υποδεικνύοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το νεολαιίστικο κίνημα προτρέπει: «Να βροντοφωνάξουμε και ν' αγωνιστούμε για την καταδίκη του άδικου πολέμου, το σταμάτημα των βομβαρδισμών, την απεμπλοκή της χώρας, για να μην πάει κανένας Ελληνας φαντάρος εκτός συνόρων, ενάντια στις δαπάνες του πολέμου που συρρικνώνουν τις κοινωνικές, ενάντια στη φαλκίδευση, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που συντελείται».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το βλέμμα στην ανώτατη εκπαίδευση

Στην ανώτατη εκπαίδευση στρέφεται το επόμενο διάστημα ο πολιτικός σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Αφού η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους εργαζόμενους να βιώνουν τα αποτελέσματά της, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι είναι ώρα να προωθήσει αντιδραστικά μέτρα και στην ανώτατη εκπαίδευση, με οδηγό τις αποφάσεις της συνόδου της Πράγας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χτεσινή συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της προώθησης των κυοφορούμενων από καιρό νομοθετημάτων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα και την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αφού προηγηθεί ο καθιερωμένος «διάλογος» με τους ενδιαφερόμενους φορείς, με αφετηρία τη σύνοδο των Πρυτάνεων που θα γίνει την 1η Δεκέμβρη. Ορίζοντας προώθησης των παραπάνω μέτρων τίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιούνης του 2002 ενόψει και της συνόδου υπουργών Παιδείας που θα γίνει το 2003 στο Βερολίνο.

  • Συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Γκεσούλη είχε χτες το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, ο υφυπουργός Παιδείας επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι νέος στο υπουργείο, χαρακτήρισε ενημερωτική τη συνάντηση και δεν ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΔΟΕ να κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, τη διοίκηση της εκπαίδευσης και την επιμόρφωση, πριν την κατάθεσή του στη Βουλή η οποία αναμένεται τις επόμενες μέρες, ο υφυπουργός Παιδείας απέφυγε να απαντήσει θετικά.
Οχι στον υποβιβασμό της επετείου

Με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον πρόεδρο της Βουλής, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας διαμαρτύρεται για τον απαράδεκτο υποβιβασμό του σχολικού γιορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου που επιχειρεί η κυβέρνηση. Επικαλούμενο ομόφωνη απόφαση της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επίσημη σχολική γιορτή, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο το υπουργείο Παιδείας να αφιερώνει για το γιορτασμό στα σχολεία μόνο τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες λειτουργίας του σχολείου» και ζητά να αφιερωθεί στο γιορτασμό ολόκληρη η μέρα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συλλαλητήριο για την Παιδεία

Συλλαλητήριο για τα οξυμένα προβλήματα στην Παιδεία διοργανώνουν φορείς του Πειραιά, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή. Οι συνδιοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι η ΕΛΜΕ Πειραιά, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος, «Η Πρόοδος», Κορυδαλλού - Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας, η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και το Συντονιστικό Σωματείων Πειραιά.

«Δεν ανεχόμαστε άλλο την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας και τον εξοβελισμό των μαθητών από το σχολείο», επισημαίνουν οι φορείς και απαιτούν μόρφωση δημόσια και δωρεάν για όλα τα παιδιά, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε διδακτικό προσωπικό, κατάλληλα κτίρια, σωστά συντηρημένα, πρωινή βάρδια για όλα τα σχολεία.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι αντιστέκονται στην προσπάθεια χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, μέσω της αξιολόγησης και της κατευθυνόμενης στελέχωσης. Από το συλλαλητήριο δε λείπουν και τα αντιπολεμικά αιτήματα, όπως είναι να σταματήσει ο πόλεμος, να απεμπλακεί η χώρα μας, καθώς και η κατάργηση των «τρομονόμων».

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Με καθυστέρηση η έγκριση των κονδυλίων

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή

Μπήκαμε ήδη στον τρίτο μήνα λειτουργίας των σχολείων και σε αρκετές περιοχές της χώρας οι μαθητές έχουν πρόβλημα με τη μεταφορά τους στα σχολεία, πληρώνοντας την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως τόνισε, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, αφού αρκετά ΚΤΕΛ της χώρας αρνούνται να μεταφέρουν τους μαθητές, επειδή οι Νομαρχίες τους χρωστάνε λεφτά από την προηγούμενη χρονιά.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και είπε ότι έχει δρομολογηθεί η λύση, αφού δόθηκαν ήδη για την πληρωμή της μεταφοράς των μαθητών 15,5 δισ. δρχ. και εγκρίθηκαν 2,5 εκατομμύρια δρχ. για την πληρωμή ποσών που αφορούν την προηγούμενη χρονιά.

Ολα αυτά, είπε ο Ν. Γκατζής, είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην ΤΑ, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και δεν αφορά μόνο τη μεταφορά, αλλά και τη συντήρηση και την επισκευή των σχολείων. Η πολιτική αυτή, είπε, έχει οδηγήσει σε απελπισία τους γονείς και υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι, για να αντεπεξέλθουν, επιβάλλουν ανταποδοτικά τέλη που βαρύνουν τους δημότες. Ετσι, κατέληξε, έπρεπε να περάσουν δύο μήνες, να μπούμε ήδη στον τρίτο για να φθάσει η κυβέρνηση να εγκρίνει τα αντίστοιχα ποσά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ