ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ατέλειωτη περιπέτεια για 1.000 μετανάστες

Το δουλεμπορικό που τους μετέφερε τελικά δε βούλιαξε, ωστόσο φήμες για ύπαρξη «υπόπτων» ανάμεσά τους εμπόδιζε την αποβίβασή τους στο νησί της Ζακύνθου μέχρι αργά χτες το βράδυ

Το πλοίο της ντροπής, στη Ζάκυνθο (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Το πλοίο της ντροπής, στη Ζάκυνθο (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Στοιβαγμένοι σε ένα σαπιοκάραβο μήκους 60 μέτρων, έτοιμο να βυθιστεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στο μηχανοστάσιό του, βρέθηκαν περίπου 1.000 μετανάστες (αγνώστου υπηκοότητας) τα ξημερώματα της Δευτέρας, 17 ναυτικά μίλια δυτικά του ακρωτηρίου Μαραθιάς (Κερί) της Ζακύνθου. Το Λιμενικό Σώμα εντόπισε το υπό τουρκικής σημαίας πλοίο περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ξεκίνησαν προσπάθειες ρυμούλκησής του από τα επιβατηγά πλοία «Κίμωλος ΙΙ» και «Ζάκυνθος» στο λιμάνι της Ζακύνθου, επιχείρηση που ολοκληρώθηκε περίπου στις 14.30 μ.μ. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή - άνεμοι εντάσεως έως και οκτώ μποφόρ - και της κατάστασης του σκάφους που έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβαινόντων, κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός παραπλεόντων σκαφών.

Πάνω από 200 παιδιά και μητέρες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου με προβλήματα υγείας. Η έλλειψη τροφής και νερού αλλά και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο δουλεμπορικό, προκάλεσαν συμπτώματα πυρετού, εμετών και σωματική εξάντληση. Ηδη από το πρωί, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της περιπέτειας των μεταναστών, το νοσοκομείο προσπάθησε να είναι στην καλύτερη δυνατή ετοιμότητα, για να υποδεχτεί τους ασθενείς.

Ωστόσο, η ταλαιπωρία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών δε σταμάτησε εκεί, αφού δεν έγινε καμία προσπάθεια αποβίβασης και εγκατάστασής τους σε κάποιο χώρο του νησιού, αλλά αντίθετα παρέμεναν μέσα στο πλοίο μέχρι αργά το βράδυ. Παρέμβαση για το παραπάνω γεγονός έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αποβιβαστούν οι άνθρωποι από το πλοίο και να μπουν σε χώρους υποδοχής αλλά και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η απάντηση του Γ. Ανωμερίτη ήταν ότι η διαδικασία αποβίβασης των μεταναστών αργεί, διότι εξετάζονται πληροφορίες που αναφέρουν την ύπαρξη «υπόπτων» μέσα στο καράβι, χωρίς να αναφερθούν άλλες λεπτομέρειες.

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΑΛΙΒΕΡΙ
Ντροπή για το Δημοτικό Συμβούλιο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Η όλη ιστορία ξεκίνησε την προηγούμενη Τρίτη, όταν στις 7.30 το πρωί στην παραλία Μουρτερής στο Αλιβέρι εντοπίστηκαν Κούρδοι λαθρομετανάστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κάραβο Αλιβερίου, στο χώρο του γηπέδου μπάσκετ. Οι 138 Κούρδοι - μεταξύ τους 7 γυναίκες και 7 παιδιά - είχαν αποβιβαστεί από δουλεμπορικό, το οποίο εντοπίστηκε στη συνέχεια στη Χίο και συνελήφθησαν οι τρεις δουλέμποροι.

Ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν αυτής της τραγικής ιστορίας, μόνο με τη λέξη «ντροπή» μπορούν να περιγραφούν. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ταμυναίων με μια ρατσιστική, ξενοφοβική απόφαση, αρνήθηκε έστω και για μια βραδιά - μέχρι να στηθούν οι σκηνές της Νομαρχίας - να φιλοξενήσει στο γήπεδο τού μπάσκετ τους 138 λαθρομετανάστες! Αλλά η πρόκληση δεν έφτασε μόνο μέχρι εκεί. Την ίδια μέρα η προσκείμενη στη ΝΔ δημοτική αρχή και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, σε πλήρη ομοφωνία, απαίτησαν την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών, προχωρώντας μάλιστα στο κλείσιμο δημοτικού σχολείου, επικαλούμενοι... κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών... Απείλησαν ακόμη ότι θα κλείσουν όλα τα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία της περιοχής εάν οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν απομακρυνθούν απ' την περιοχή...

Τελικά, μετά την έκταση που πήρε το θέμα και κάτω από την κατακραυγή της κοινωνίας του Αλιβερίου, το Δημοτικό Συμβούλιο υπαναχώρησε και δέχτηκε την παραμονή τους, ενώ βρέθηκε παλιό εργοστάσιο κοντά στον Κάραβο το οποίο διαμορφώθηκε σε προσωρινό χώρο φιλοξενίας των 138 προσφύγων. Να σημειωθεί ότι οι τρεις δουλέμποροι - δύο Τούρκοι κι ένας Ρουμάνος - παραπέμφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας, όπου τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για καθέναν απ' τους 138 λαθρομετανάστες και πρόστιμο 73,5 εκατομμύρια δραχμές σε κάθε δουλέμπορο. Οι τρεις δουλέμποροι, κατά συγχώνευση θα εκτίσουν, συνολικά, ποινή 10ετούς φυλάκισης.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ
Μεμονωμένο περιστατικό ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού δημιουργεί τέτοιου είδους γεγονότα, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει σχέση με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου στο Ζεφύρι από αστυνομικό, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καταγγέλλοντας την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου και τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ζητώντας τη λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη πράξη του αστυνομικού δεν ήταν «σύμπτωμα γενικότερης πράξης σε βάρος των Τσιγγάνων» και είπε ότι η ηγεσία της αστυνομίας θα περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που γίνεται προκειμένου στη συνέχεια να ενεργήσει ανάλογα.

Παραδέχτηκε όμως ότι η αστυνομία δεν αποτελεί όαση μέσα στην ελληνική κοινωνία αλλά είπε ότι οι όποιες αδυναμίες της δε φθάνουν στα όρια μιας αντιδημοκρατικής επέμβασης. Για να αποδείξει δε την αντιρατσιστική νοοτροπία που καλλιεργείται στην αστυνομία, επικαλέστηκε τα μαθήματα και τα σχετικά σεμινάρια που γίνονται στις αστυνομικές σχολές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσο δε για τη συγκεκριμένη περιοχή, είπε ότι στο Ζεφύρι ως αποτέλεσμα της δράσης της αστυνομίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται από τους υπουργούς παρόμοια απάντηση αφού σε κάθε ανάλογο κρούσμα οι απαντήσεις τους είναι τυποποιημένες περί μεμονωμένων περιστατικών. Στο σημείο αυτό διάβασε απόσπασμα έκθεσης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αστυνομία δεν είναι απαλλαγμένη από την παγκόσμια τάση για την παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σπάνια οι παραβάτες διώκονται δικαστικά ενώ παραμένουν στις υπηρεσίες τους όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεσή τους.

Ο βουλευτής θύμισε ανάλογα εγκλήματα αστυνομικών στο παρελθόν (Τζαλάρ, Κατσαρής, ο νεαρός Γιουγκοσλάβος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.) και υπογράμμισε ότι το κλίμα δίωξης μαζικών οργανώσεων και δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος δημιουργεί το ανάλογο κλίμα για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων όπως το πρόσφατο με τη δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου.

ΚΚΕ
Να ανακληθούν οι απολύσεις των 500

Να ανακληθούν οι απολύσεις των 500 συμβασιούχων εργαζομένων της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), ζητά από την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, η απόφαση της διοίκησης της ΟΑ να απολύσει αιφνιδιαστικά 500 εποχικούς υπαλλήλους, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους συμβασιούχους της εταιρίας, οι οποίοι πρόσφατα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων.

Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός αυτών των εργαζομένων απασχολούνται πολλά χρόνια στην εταιρία, καλύπτοντας μάλιστα πάγιες ανάγκες, ενώ η διοίκηση της ΟΑ σχεδιάζει να απολύσει άλλους 150 - 170 υπαλλήλους, που εργάζονται στο εξωτερικό.

«Η διοίκηση της ΟΑ με πρόσχημα την παγκόσμια κρίση στις αερομεταφορές προχωρά σε απολύσεις, ώστε στην ουσία να διευκολυνθεί η υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Με δεδομένο ότι είναι απαράδεκτο να καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος της προωθούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, ερωτάται ο κ. υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών αν θα πάρει μέτρα ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην πληρώσουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην ΟΑ τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ