Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥ
Μεμονωμένο περιστατικό ισχυρίζεται η κυβέρνηση

Το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού δημιουργεί τέτοιου είδους γεγονότα, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Μεμονωμένο περιστατικό που δεν έχει σχέση με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου στο Ζεφύρι από αστυνομικό, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο νέος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ε. Μαλέσιος.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ καταγγέλλοντας την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου και τα κρούσματα ρατσιστικής βίας και ζητώντας τη λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη πράξη του αστυνομικού δεν ήταν «σύμπτωμα γενικότερης πράξης σε βάρος των Τσιγγάνων» και είπε ότι η ηγεσία της αστυνομίας θα περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που γίνεται προκειμένου στη συνέχεια να ενεργήσει ανάλογα.

Παραδέχτηκε όμως ότι η αστυνομία δεν αποτελεί όαση μέσα στην ελληνική κοινωνία αλλά είπε ότι οι όποιες αδυναμίες της δε φθάνουν στα όρια μιας αντιδημοκρατικής επέμβασης. Για να αποδείξει δε την αντιρατσιστική νοοτροπία που καλλιεργείται στην αστυνομία, επικαλέστηκε τα μαθήματα και τα σχετικά σεμινάρια που γίνονται στις αστυνομικές σχολές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσο δε για τη συγκεκριμένη περιοχή, είπε ότι στο Ζεφύρι ως αποτέλεσμα της δράσης της αστυνομίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα.

Ο Ορ. Κολοζώφ παρατήρησε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται από τους υπουργούς παρόμοια απάντηση αφού σε κάθε ανάλογο κρούσμα οι απαντήσεις τους είναι τυποποιημένες περί μεμονωμένων περιστατικών. Στο σημείο αυτό διάβασε απόσπασμα έκθεσης του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική αστυνομία δεν είναι απαλλαγμένη από την παγκόσμια τάση για την παραβίαση ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σπάνια οι παραβάτες διώκονται δικαστικά ενώ παραμένουν στις υπηρεσίες τους όσο διαρκεί η έρευνα για την υπόθεσή τους.

Ο βουλευτής θύμισε ανάλογα εγκλήματα αστυνομικών στο παρελθόν (Τζαλάρ, Κατσαρής, ο νεαρός Γιουγκοσλάβος στη Θεσσαλονίκη κ.ά.) και υπογράμμισε ότι το κλίμα δίωξης μαζικών οργανώσεων και δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος δημιουργεί το ανάλογο κλίμα για την ύπαρξη τέτοιων φαινομένων όπως το πρόσφατο με τη δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία 8χρονου παιδιού στο Ζεφύρι (2023-10-16 00:00:00.0)
Κυβερνητική φιέστα στον καταυλισμό των Τσιγγάνων (2005-10-14 00:00:00.0)
«Εσείς είστε το κράτος»... (2003-12-09 00:00:00.0)
Ανεύθυνη δηλώνει η κυβέρνηση (2001-11-29 00:00:00.0)
Οι «εκπυρσοκροτήσεις» του αυταρχισμού (2001-11-25 00:00:00.0)
Δολοφονική ΕΚΠΥΡΣΟΚΡΟΤΗΣΗ του κυβερνητικού αυταρχισμού (2001-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ