Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ικανοποιητική η ... ολιγωρία

Ενδεικτικό της αδιαφορίας της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πλημμύρες, που γνώριζε ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα πλήξουν τη χώρα, είναι το γεγονός ότι το αρμόδιο Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο αποφάσισε να συνεδριάσει μόλις χθες και ενώ αναμενόταν ύφεση του φαινομένου. Την ολιγωρία αυτή επιχείρησε να υπερκεράσει η κυβέρνηση, με το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έστειλε «σήμα» στους αρμόδιους φορείς να είναι σε επιφυλακή.

Παρ' ολ' αυτά, η συνεδρίαση που έγινε στη ΓΓΠΠ, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, κατέληξε στην εκτίμηση ότι ήταν ...ικανοποιητική η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και παρείχε ...εγγυήσεις, ενόψει του Σαββατοκύριακου, οπότε και αναμένεται νέα ένταση των πλημμυρικών φαινομένων. Ποιες είναι οι εγγυήσεις; Οτι, αν χρειαστεί, μέσα στη βδομάδα θα ξανασυνεδριάσει το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο... Και ότι θα συσταθεί ομάδα από έμπειρα στελέχη, που θα είναι σε επιφυλακή και δρουν έγκαιρα, κάτι που προφανώς δε συνέβη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών - σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίασης - παραδέχτηκε πως υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν στη Μαλακάσα, τα οποία απέδωσε σε φερτές ύλες που έκλεισαν τα φρεάτια.

Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τις καταστροφές ως ...φυσιολογικές, αφού, όπως είπε, παντού στον κόσμο υπάρχουν προβλήματα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Και είπε πως θα δοθούν (εκ των υστέρων) χρήματα στους δήμους για την αντιμετώπισή τους. Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα δοθεί η πενιχρή αποζημίωση για οικοσκευές στις πληγείσες οικογένειες - υπολογίζονται 40 σπίτια στο Συκάμινο και 20 στον Ωρωπό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ