Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ
Θέλουν την Αυτοδιοίκηση «εγγυητή» της ΕΕ

Ρόλος ...«εγγυητής» της κοινωνικής συνοχής στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) επιφυλάσσεται για τις αντίστοιχες τοπικές και περιφερειακές αρχές. Αυτό διεφάνη στη χθεσινή συνδιάσκεψη για τη διεύρυνση της ΕΕ, που διοργάνωσαν το υπουργείο Εσωτερικών, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και η Επιτροπή των Περιφερειών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωπαϊκών οργάνων τοπικών αρχών και περιφερειών.

Η «ισχυροποίηση» των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις χώρες - μέλη, με συγκεκριμένο, ωστόσο, περιεχόμενο και ρόλο, τέτοιον που να υπηρετεί το σύστημα και τις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, αποτελεί κατεύθυνση που έχει αναλάβει να διοχετεύσει στα κράτη η Επιτροπή των Περιφερειών. Η ανάληψη από τις τοπικές αρχές και τις περιφέρεις κρατικών αρμοδιοτήτων (απολύτως ελεγχόμενων και κατευθυνόμενων από τις κεντρικές εξουσίες) εξυπηρετεί τη βούληση να παραμείνει σε τοπικό, αυτοδιοικητικό επίπεδο η αντίδραση του κόσμου στις κατά κύριο λόγο αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, και να μετριαστεί το πολιτικό κόστος για τα κράτη -μέλη. Να διασφαλιστεί, δηλαδή, η πορεία της ΕΕ από τις αντιδράσεις των δημοτών, των λαών, στις επιλογές που αυτή χαράσσει.

Στην κατεύθυνση αυτή και σε μία προσπάθεια να γίνει το άσπρο μαύρο, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στην κεντρική του ομιλία, χθες στη συνδιάσκεψη, επιχείρησε να παρουσιάσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια η λειτουργία της ΕΕ - όπως έλλειψη δημοκρατίας, αυξημένα ποσοστά ανεργίας, αναντιστοιχία οικονομικών «επιτευγμάτων» με την ποιότητα ζωής - ως ζητήματα που θα λυθούν με την ισχυροποίηση της ΕΕ και τη διεύρυνσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ