Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Ανεύθυνη δηλώνει η κυβέρνηση

Τη λήψη μέτρων προκειμένου οι αστυνομικοί να σέβονται τα δημοκρατικά δικαιώματα ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Καμία ευθύνη δεν αποδέχεται η κυβέρνηση για τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα «ατυχήματα» εκ μέρους των αστυνομικών και σε βάρος απλών πολιτών και ρίχνει όλο το βάρος στους απλούς αστυνομικούς και όχι στη διαπαιδαγώγηση που αυτοί παίρνουν από την κυβέρνηση.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και με αφορμή το νέο θάνατο πολίτη από σφαίρα αστυνομικού, στην πλατεία Αμερικής.

Ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευ. Μαλέσιος στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τέτοια φαινόμενα είναι απλώς «ατυχίες και άτυχες στιγμές» και για το συγκεκριμένο αστυνομικό είπε ότι «θα είμαστε αυστηροί εάν υπάρξουν οι αποδείξεις ότι υπερέβην την αποστολή του ή τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του». Είπε ότι η Αστυνομία βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στον πολίτη και ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν καλλιεργεί πνεύμα ρατσισμού και αυταρχισμού στα αστυνομικά όργανα.

Θέλοντας να διαφημίσει την πολιτική της κυβέρνησης επικαλέστηκε τη σύλληψη του Πάσσαρη στη Ρουμανία, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αποσαφηνιστεί με «σύγχρονο τρόπο» το πότε θα χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί τα όπλα τους. Για τον σκοπό αυτό οι υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για το τι ισχύει στις χώρες της ΕΕ για το θέμα και θα προωθηθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

«Δε θα σας ξεπλύνει το γεγονός ότι έγινε η σύλληψη του Πάσσαρη στη Ρουμανία» είπε στην τοποθέτησή του ο Ορ. Κολοζώφ και υπενθύμισε ότι λίγες μόλις μέρες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση για άλλο θανατηφόρο κρούσμα είχε ευχηθεί στον υφυπουργό «να μην έρθει εδώ ξανά για ανάλογο θέμα». «Δεν είμαι μάντης, είπε αλλά ο τρόπος με τον οποίο δρα η αστυνομία σε μία σειρά ζητήματα μας κάνει να ανησυχούμε ότι θα έχουμε ξανά τέτοια επεισόδια. Αυτό δεν το χρεώνω στους άνδρες της Αστυνομίας αλλά στην πολιτική ηγεσία, η οποία δεν κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για τη διαπαιδαγώγηση των αστυνομικών, έτσι ώστε και σωστά να είναι προσανατολισμένοι σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεσματικοί, αλλά και καλά εκπαιδευμένοι για να μπορέσουν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Φαίνεται ότι λείπουν αυτά τα στοιχεία από την ελληνική αστυνομία ή είναι ελλιπώς προετοιμασμένοι οι άνδρες μας και σε ιδεολογικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο».

Ο Ορ. Κολοζώφ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υφυπουργός για αυστηρότητα τόνισε: «Τι είδους αυστηρότητα θα δείξετε όταν ακόμα και στην προηγούμενη δολοφονία του Τσιγγάνου ο αστυνομικός που βρίσκεται υπό κατηγορία εξακολουθεί να είναι στην υπηρεσία του;». Εάν θέλετε, είπε, αυστηρότητα για να μην αποθρασύνονται κάποιοι άλλοι θα έπρεπε τα μέτρα να είναι αποτελεσματικά και άμεσα και τόνισε: «Το θέμα δεν είναι μόνο αυτό αλλά είναι ακριβώς η διαπαιδαγώγηση των αστυνομικών μας σε ένα πνεύμα σεβασμού του ανθρώπου. Οι εφημερίδες αυτές τις μέρες είναι γεμάτες από τέτοια επεισόδια. Σε νοσοκομείο χρήση πιστολιού από αστυνομικό. Σε κυνήγι ήταν ο άλλος, χρήση βίας από αστυνομικό. Μέσα από τέτοια μικρά επεισόδια είμαστε καθημερινά μάρτυρες της κατάστασης όπου ορισμένοι αστυνομικοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ζούμε σε δημοκρατική χώρα και πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενσταση και από τον Χρ. Ξηρό για την προανάκριση (2003-07-30 00:00:00.0)
Τα Πασσαρο-ερωτήματα... (2001-11-28 00:00:00.0)
Μεμονωμένο περιστατικό ισχυρίζεται η κυβέρνηση (2001-11-06 00:00:00.0)
Η δολιότης των δουλικών (2001-08-07 00:00:00.0)
Παραιτήθηκε για την αποτυχημένη επιχείρηση (2001-08-02 00:00:00.0)
«Πάσα» Πάσσαρη στον Χρυσοχοΐδη (2001-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ