Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Νέοι αστυνομικοί έκαναν «πρακτική» σε βάρος μεταναστών!
  • Μάθημα «επιχείρησης - σκούπα», με ξυλοδαρμούς, βρισιές και δεκάδες συλλήψεις, την περασμένη Δευτέρα, στην οδό Γερανίου, όπου έχουν καταστήματα και συχνάζουν μετανάστες από την Αφρική
  • Κι άλλο κρούσμα βίας αστυνομικών εις βάρος Τσιγγάνου

Φιλήσυχοι μετανάστες, που έχουν καταστήματα στη Γερανίου, έγιναν αντικείμενο εκπαίδευσης για νέους αστυνομικούς
Φιλήσυχοι μετανάστες, που έχουν καταστήματα στη Γερανίου, έγιναν αντικείμενο εκπαίδευσης για νέους αστυνομικούς
Μια απίστευτη ιστορία αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος... μελαμψών αλλοδαπών, καταγγέλλουν η Νιγηριανή Κοινότητα, οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες, που διατηρούν καταστήματα στην οδό Γερανίου, όπου «παίχτηκε» και η μεγαλύτερη πράξη αυτού του δράματος.

Σύμφωνα με αυτές τις καταγγελίες, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (γύρω στις 7 μ.μ.), περίπου 50 - 60 νεαροί αστυνομικοί μπήκαν με απίστευτο μένος επί της οδού Γερανίου, έβριζαν όποιον αλλοδαπό έβρισκαν μπροστά τους, ενώ στην ερώτηση που έθεταν αυτοί «για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά;» απαντούσαν με κλοτσιές, γκλοπιές, αλλά και με πιο ακραίες μορφές ξυλοδαρμού! Ο Τόνι Μπριτζ, πρόεδρος της Νιγηριανής Κοινότητας, που έχει κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη Γερανίου 14, θα πει στο «Ρ»: «Είναι απίστευτα τα όσα συνέβησαν. Χτυπούσαν απροκάλυπτα όποιον μαύρο έβρισκαν μπροστά τους! Ο Αγκβού, Νιγηριανός που έχει κουρείο στη Γερανίου 9, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους, τον γρονθοκόπησαν και τον συνέλαβαν. Ηταν η πρώτη σύλληψη. Μετά, ακολούθησαν δεκάδες, χωρίς κανέναν λόγο. Εβλεπαν μπροστά τους αλλοδαπό, τον χτυπούσαν και τον μάζευαν!».

Η δικηγόρος Βάσω Καραΐνδρου, που μαζί με άλλους συναδέλφους της έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Και η δική της καταγγελία, ακόμα πιο συγκλονιστική: «Αυτό που έγινε ήταν πρακτική νέων αστυνομικών, απόφοιτων της Σχολής Αστυνομίας, στις λεγόμενες "επιχειρήσεις - σκούπα". Οταν ειδοποιηθήκαμε απ' τον πρόεδρο της Νιγηριανής Κοινότητας για το συμβάν και φτάσαμε στο Τμήμα, είδαμε απίστευτα πράγματα. Περίπου 30 αλλοδαποί, Κούρδοι, Πακιστανοί και Νιγηριανοί, όλοι τους πάντως σκουρόχρωμοι, ήταν ξυλοκοπημένοι. Σημάδια που δύσκολα φαίνονται σε μελαμψό δέρμα, κι ήταν ευδιάκριτα. Αλλοι έφτυναν αίμα απ' το στόμα τους. Κι όταν ζητήσαμε εξηγήσεις, ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας προσπάθησαν να τα μαζέψουν»... Ηδη, απ' την πλευρά των μεταναστών, έχουν κατατεθεί μηνύσεις σε βάρος αστυνομικών και είναι - απ' όσο μάθαμε - πολλοί οι Ελληνες αυτόπτες μάρτυρες και καταστηματάρχες στην περιοχή που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω...

Απ' την πλευρά της, η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι «κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, από ενεργούντες πεζή περιπολία αστυνομικούς, ο Αγκβού Σιμπουζόρ (σ.σ: πρόκειται για τον Νιγηριανό κουρέα) αρνήθηκε τον έλεγχο, εξύβρισε τους αστυνομικούς, ενώ, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του, αντιστάθηκε, χτυπώντας με τα χέρια του τον έναν απ' αυτούς». Η Αστυνομία υποστηρίζει ακόμη ότι μετά απ' αυτό το συμβάν συγκεντρώθηκαν 50 αλλοδαποί, αλλά «με τη συνδρομή της Αμέσου Δράσεως ο δράστης συνελήφθη, ενώ προσήχθησαν 26 ακόμη άτομα». Πάντως, ο Α. Σιμπουζόρ δικάζεται σήμερα για μία μόνο (απείθεια) απ' τις τέσσερις κατηγορίες (αντίσταση, εξύβριση και απλή σωματική βλάβη ήταν οι υπόλοιπες τρεις), που αρχικά παραπέμφθηκε...

Κι άλλο κρούσμα σε Τσιγγάνο!

Νέες καταγγελίες για χρήση βίας αστυνομικών σε βάρος Τσιγγάνου, ήρθαν χθες στο φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΛΦΑ», στην εκπομπή «Απ' ευθείας». Σύμφωνα με αυτό, ο 35χρονος Μαρίνος Τριανταφύλλου κακοποιήθηκε από αστυνομικούς και οδηγήθηκε αιμόφυρτος στο Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Πετραλώνων.

Ειδικότερα, χθες στις 12.30 το μεσημέρι, το θύμα βρισκόταν στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, μαζί με το γιο του και πουλούσαν τα προϊόντα τους. Εκείνη την ώρα, ένας περαστικός χτύπησε το γιο του Μ. Τριανταφύλλου, γιατί του «έφραξε το δρόμο». Το αποτέλεσμα, ήταν να δημιουργηθεί συμπλοκή. Η αστυνομία όμως, φτάνοντας στο χώρο, αντί να ηρεμήσει τα πνεύματα, κακοποίησε τον Τσιγγάνο κι έτσι όπως ήταν τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα!

Οταν το θύμα αφέθηκε ελεύθερο, πήγε μόνος του στο νοσοκομείο για να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες. Οπως είπε, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μηνύσεις, επειδή φοβάται... τα χειρότερα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ