Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΕ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο με το «σεισμόσημο»

Την άμεση προώθηση του Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων υποσχέθηκε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας στο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση των οικοδομών έναντι σεισμού, που καθιερώνει το γνωστό και ως «σεισμόσημο», ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, μιλώντας χτες κατά την έναρξη του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής και Σεισμικής Τεχνολογίας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. «Το θεωρούμε - τόνισε απερίφραστα ο Κ. Λιάσκας - ως ένα ειδικό δώρο προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και τίποτε περισσότερο. Κάτι τέτοιο δε μας εκφράζει και δε θα συμφωνήσουμε ποτέ».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις φαίνεται να οδηγείται προς την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού, με το οποίο αποποιούνταν κάθε ρόλο κοινωνικής πολιτικής, στέλνοντας τους ιδιοκτήτες των οικοδομών, αν θέλουν οποιαδήποτε αποζημίωση που θα προέλθει από φυσικές καταστροφές, κατευθείαν στα νύχια των ασφαλιστικών εταιριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πριν από λίγες μέρες επιστράφηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη με την εντολή να επανεξεταστεί και να μπει προς το παρόν στο «ντουλάπι». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Τσακλίδης, στη δική του μακροσκελή ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συνεδρίου, δεν είπε ούτε μία λέξη για το συγκεκριμένο επίμαχο νομοσχέδιο...

Αντίθετα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ γνωστοποίησε την απόφαση να προωθηθεί αμέσως το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων, ως ένα από τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών από μελλοντικούς σεισμούς, ενώ κάλεσε τη Διοίκηση του ΤΕΕ σε σύσκεψη την ερχόμενη βδομάδα γι' αυτό το σκοπό. Επίσης, εκδήλωσε την πρόθεσή του να θεσμοθετήσει άλλη μία πρόταση του ΤΕΕ, αυτή που προβλέπει το «πράσινο κουτί» για κάθε οικοδομή, που θα περιέχει τα σχέδια, αλλά και βιβλίο με τις οποιεσδήποτε μεταβολές και έργα συντήρησης που έγιναν σ' αυτήν.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα του προσεισμικού ελέγχου των οικοδομών και κυρίως των σημαντικών δημόσιων κτιρίων συνάθροισης κοινού. Το Διάταγμα το οποίο ισχύει, όπως είπε, έχει πολλά κενά, με συνέπεια να καταστεί ανενεργό, καθώς προβλέπει δύσκολες διαδικασίες, ενώ δεν προβλέπει την εξασφάλιση από την Πολιτεία των απαραίτητων πόρων. Ωστόσο εμφανίστηκε κυβερνητικότερος της κυβέρνησης, προτείνοντας οι πόροι αυτοί να εξευρεθούν με την επιβολή ανταποδοτικών τελών στο λαό!..

Πιο ευάλωτα τα κτίρια μετά το 1995

Πιο ευάλωτα στους σεισμούς έγιναν τα κτίρια της Ελλάδας, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, μετά το 1995, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, με βάση την οποία, κατέστη πιο επικίνδυνο κατά μία στάθμη το 37% της χώρας, κατά δύο στάθμες το 10% και κατά τρεις στάθμες το έδαφος του Αγίου Ορους λόγω των συνεπειών των μεταβολών σεισμικότητας οι οποίες ισχύουν μετά το 1995. Οι αυξήσεις της επικινδυνότητας έγιναν κατά μήκος τριών αξόνων κατεύθυνσης Βόρεια Βορειοδυτικά, Νότια Νοτιοανατολικά όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη πυκνότητα του πληθυσμού.

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος επισήμανε ότι στη χώρα μας, εδώ και 2.500 χρόνια, υπάρχουν 159 ενεργά ρήγματα, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχυρούς σεισμούς. Ενα από τα πιο επικίνδυνα είναι αυτό της Κεφαλονιάς.

Την ίδια ώρα που οι κίνδυνοι αυξάνονται, οι επιστήμονες καταγγέλλουν (εισήγηση του καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργου Μάνου) ότι πλέον το σχέδιο «Ξενοκράτης» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι παρωχημένο, καθώς αποτελεί απλώς ένα σχέδιο επί χάρτου, το οποίο βρίσκεται, «στο συρτάρι» και ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη σε κάποια άσκηση ετοιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ