Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Προϋπολογισμός εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής

Παραπλανητικό, ανειλικρινή και εικονικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2002 ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη -Αντεπίθεση Τώρα» Αγάπιος Σαχίνης, μιλώντας στη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου χτες. Επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ενίσχυση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό για μια ακόμα χρονιά είναι μηδαμινή και παραμένει σε απόλυτες τιμές στα περσινά επίπεδα, πράγμα που «δεν επιτρέπει το Δήμο Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει κανονικά και να παίξει τον κοινωνικό του ρόλο». Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Από τα 69 δισ. δραχμές έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το 2002, μόνο τα 10 δισ. (ποσοστό 14,2%) προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ποσό που είναι στα ίδια επίπεδα με το 2001. Αυτό έχει αποτέλεσμα ο δήμος να καταφεύγει και φέτος στην παραπέρα αύξηση των φόρων και «ανταποδοτικών τελών». Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης της διοίκησης για τον φετινό προϋπολογισμό είναι, όπως δήλωσε ο Αγ. Σαχίνης, η παραπέρα αύξηση των φόρων για τους δημότες και ταυτόχρονα η παραίτηση της διοίκησης από τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική εξουσία.

Η αναγκαστική μεταβίβαση στο Δήμο Θεσσαλονίκης των Κρατικών Παιδικών Σταθμών επιβάλλει πρόσθετα βάρη στους δημότες που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες και οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλουν στο ταμείο του δήμου 560 εκατ. δραχμές τη νέα χρονιά (480 εκατ. το 2001). Από έναν άλλο τρόπο οικονομικής αφαίμαξης των δημοτών, τα τέλη της λεγόμενης ελεγχόμενης στάθμευσης, προβλέπονται έσοδα 330 εκατ. από 13 εκατ. που ήταν το 2001!

Ολη αυτή η φορομπηχτική φιλοσοφία, που διέπει τον προϋπολογισμό, αποτελεί, όπως είπε ο Αγ. Σαχίνης, «θηλιά στο λαιμό του Δήμου Θεσσαλονίκης, οδηγεί νομοτελειακά, αφού δεν εκφράζεται καμιά δυναμική αντίσταση από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του δήμου, στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και στο παραπέρα χαράτσωμα των δημοτών». Η διοίκηση του δήμου, επισήμανε ο Αγάπιος Σαχίνης, «με αυτήν της την πολιτική στην ουσία συμβάλλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης, που θέλει την ΤΑ να μετατρέπεται σε πεδίο εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών και μηχανισμό παρέμβασης της κεντρικής εξουσίας στην κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης και των δημοτών».

Για τους λόγους αυτούς ο Αγ. Σαχίνης καταψήφισε τον προϋπολογισμό. Τον καταψήφισαν επίσης οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως δε διαφώνησαν συνολικά με τη διαχειριστική λογική και φιλοσοφία του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ