Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ Κ. ΠΑΣΣΑΡΗ
Η ρουμανική αστυνομία ξελάσπωσε την ΕΛ.ΑΣ.

Ο Κ. Πάσσαρης στα χέρια ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ρουμανικής αστυνομίας

Associated Press

Ο Κ. Πάσσαρης στα χέρια ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ρουμανικής αστυνομίας
Ευφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η σύλληψη του Κ. Πάσσαρη, που έγινε προχτές στο Βουκουρέστι από την Αστυνομία της Ρουμανίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη σύλληψη, ωστόσο ούτε αυτός, αλλά ούτε και ο διοικητής της Ασφάλειας υποστράτηγος Γ. Αγγελάκος δεν έπεισαν με τις εξηγήσεις που έδωσαν, γιατί έπρεπε ο Πάσσαρης να φτάσει στη... Ρουμανία για να συλληφθεί.

Για το θέμα αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Ε. Οικονόμου δήλωσε ότι «μετά το επεισόδιο του Ν. Κόσμου, είχαμε φτάσει αρκετές φορές κοντά στον Κ. Πάσσαρη, στην Ελλάδα, πριν εντοπίσουμε τα ίχνη του στη Ρουμανία. Δε θελήσαμε όμως να διακινδυνεύσουμε μια επιχείρηση σύλληψης, διακινδυνεύοντας να υπάρξουν θύματα».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων που έγινε χτες στην Ασφάλεια, ο διοικητής της υπογράμμισε ότι «η αναίμακτη σύλληψη του επικίνδυνου κακοποιού είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ρουμανικής με την Ελληνική Αστυνομία και της ουσιαστικής συμβολής της υπηρεσίας μας, κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών της οποίας είχε μεταβεί από 12ημέρου στη Ρουμανία και παρέσχε συγκεκριμένα στοιχεία και πληροφορίες για τη διαμονή του εκεί και τον εντοπισμό του».

Σύμφωνα με την Ασφάλεια, μετά τη ληστεία που έκανε την περασμένη Κυριακή ο Κ. Πάσσαρης σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, όπου σκότωσε έναν υπάλληλο και το φύλακα, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώθηκε από τις ρουμανικές αρχές. Το κλιμάκιό της που ήταν στο Βουκουρέστι ανέφερε στους Ρουμάνους αστυνομικούς ότι ο τρόπος δράσης «φωτογράφιζε» τον Κ. Πάσσαρη. Μετά από πληροφορία που πήρε η ρουμάνικη Αστυνομία, πραγματοποιήθηκε έρευνα προχτές το βράδυ σε διαμέρισμα 9ου ορόφου πολυκατοικίας του Βουκουρεστίου. Ο δράστης πυροβόλησε κατά των αστυνομικών, προσπάθησε να διαφύγει από το φωταγωγό, αλλά πιάστηκε.

Κατά το διοικητή της Ασφάλειας τα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ο Κ. Πάσσαρης διέφυγε στη Ρουμανία. Πρώτα πέρασε πεζός τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στη συνέχεια πήγε στη Ρουμανία, όπου τον περίμενε ο συνεργός του Πάολο Πόπα. Ο γνωστός κακοποιός παρακολουθούνταν στη χώρα μας, αφού οι αρχές έπαιρναν πληροφορίες γι' αυτόν μέσα από τα κυκλώματα διακίνησης της κοκαΐνης. Ο ίδιος φέρεται να είναι χρήστης ναρκωτικών.

Ο Κ. Πάσσαρης κατηγορείται για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου όταν απέδρασε το περασμένο Φλεβάρη από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο. Από την Αστυνομία θεωρείται ύποπτος και για άλλες δύο δολοφονίες (του ταμία πρακτορείου της ΔΕΗ στο Περιστέρι και μιας 22χρονης Βουλγάρας), για εφτά ληστείες που διέπραξε μετά την απόδρασή του, ενώ ερευνάται η συμμετοχή και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Ο διοικητής της Ασφάλειας δήλωσε χτες ότι «υπάρχει βάσιμη ένδειξη» πως το όπλο που χρησιμοποίησε ο Πάσσαρης στην απόδρασή του, το είχε εφοδιαστεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πάνω απ' όλα η ...ΕΛ.ΑΣ.

Συμμετέχοντας στα... επινίκια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης είπε χτες ότι «από τις 3 Αυγούστου, μετά το επεισόδιο στο Ν. Κόσμο, είχα πει ότι έχουμε δυο δρόμους: ο πρώτος, της ηττοπάθειας και της παραίτησης και ο δεύτερος της επιμονής και της προσπάθειας. Αποδείχτηκε ότι ο δεύτερος ήταν αποτελεσματικότερος».

Να προασπίσει το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. και να ρίξει τις ευθύνες στην κυβέρνηση επιχείρησε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε θετικό γεγονός τη σύλληψη, αλλά επισήμανε ότι «ο Πάσσαρης, ο πλέον καταζητούμενος κακοποιός, κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενος την ανευθυνότητα των υποτιθέμενων υπεύθυνων», ενώ σημείωσε ότι «συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές της Ρουμανίας, σε μικρό χρονικό διάστημα από την τελευταία του εγκληματική πράξη».

«Ο Πάσσαρης συνελήφθη Κυριακή και το γεγονός ανακοινώθηκε Τρίτη. Αυτό δείχνει ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν είχε πάρει μυρωδιά», δήλωσε ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, αρμόδιος τομεάρχης Δημόσιας Τάξης της ΝΔ.

Δύσκολη έως απίθανη η έκδοση

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, ήδη ο αντεισαγγελέας Εφετών Π. Νικολούδης ετοιμάζει και θα υποβάλει αμέσως αίτηση προς τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές για την έκδοση του Κ. Πάσσαρη στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο μέχρι και απίθανο να εκδοθεί ο 26χρονος κακοποιός, καθώς προκύπτουν πολύ σοβαρά νομικά εμπόδια, αφού σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις η Ρουμανία θα πρέπει να τον δικάσει - εφόσον διέπραξε αδικήματα μέσα στα όρια της δικής της επικράτειας - και στη συνέχεια να τον εκδώσει στην Ελλάδα. Η διμερής σύμβαση Ελλάδας - Ρουμανίας που υπογράφτηκε το 1974 προβλέπει την αμοιβαία υποχρέωση έκδοσης, ενώ η Ρουμανία έχει υπογράψει το 1997 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί έκδοσης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και αυτή η Ευρωπαϊκή Σύμβαση «προβλέπει τη δυνατότητα της Ρουμανίας να αρνηθεί την άμεση έκδοση, γιατί το άρθρο 19 δίνει τη δυνατότητα στη χώρα, στην οποία έχουν τελεστεί αδικήματα να καταδικάσει πρώτα και να εκτιθεί η ποινή για τα αδικήματα που έχουν τελεστεί στο έδαφός της».

Επομένως είναι σχεδόν απίθανη η έκδοση του Κ. Πάσσαρη. Πάντως, υπάρχει και μια άλλη πρόσθετη δυνατότητα. Η σχετική σύμβαση Ελλάδας - Ρουμανίας προβλέπει ότι η αναβολή της έκδοσης μπορεί να διακοπεί, αν υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα στη χώρα που ζητεί την έκδοση. Αυτό σημαίνει, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης, πως μπορεί να εκδοθεί προσωρινά ο Κ. Πάσσαρης στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την παραγραφή (το όριο είναι 20 χρόνια) και στη συνέχεια να δοθεί εκ νέου στη Ρουμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ