ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επισήμως ικανοποιημένη...

«Σωσίβιο» σωτηρίας στα γκάλοπ αναζητεί η ηγεσία της ΝΔ, η οποία ταυτόχρονα μέσα από αυτά επιχειρεί να «δικαιώσει» την τακτική της συναίνεσης και σύμπλευσης με την κυβερνητική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε την εμμονή του σε αυτή την τακτική, αδυνατώντας να διαφοροποιηθεί σε οποιοδήποτε ζήτημα από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Μάλιστα επιχείρησε να πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη στάση και επιλογή: «ναι, στη λογική ότι αριστεροί και δεξιοί μοιραζόμαστε, κατά βάθος, τις ίδιες βασικές προσδοκίες για το αύριο του τόπου μας», είπε προσθέτοντας ότι «μπορεί να διαφωνούμε σε τεχνικές και σε τακτικές» (!). Παράλληλα έστειλε «μήνυμα αγάπης και ενότητας» (!), αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα «τη νοοτροπία του διχασμού, την πόλωση, τον φανατισμό και την τυφλή οξεία αντιπαράθεση μεταξύ μας». Η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση εξαντλείται στο γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται 20 χρόνια στην εξουσία και τα στελέχη του έχουν ταυτιστεί μαζί της. Οταν αναφέρθηκε όμως στους πέντε άξονες της πολιτικής του για την «Ελλάδα του αύριο», αναμάσησε ακριβώς αυτά που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη (φορολογική μεταρρύθμιση «στην κατεύθυνση προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», νέος αναπτυξιακός νόμος που θα «δώσει εφόδια και ευκαιρίες» στο κεφάλαιο, νέα επιθετική αγροτική πολιτική και επανίδρυση του κράτους).

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα του γκάλοπ που δημοσίευσε η «Ελευθεροτυπία», τόσο γιατί διατηρείται το προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου όσο και για τη σταθεροποίηση της εντύπωσης στην κοινή γνώμη ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε μέσα από το συνέδριο και τον ανασχηματισμό να αντιστρέψει σημαντικά, όπως ανέμενε, το κλίμα σε βάρος της. Στη βάση των παραπάνω, η ηγεσία της ΝΔ θα συνεχίσει απαρέγκλιτα την ίδια τακτική, η οποία θεωρεί ότι «επιβραβεύεται» από τις δημοσκοπήσεις.

Κατέθεσε στον εισαγγελέα ο Κ. Λαλιώτης

Τετράωρη κατάθεση έδωσε χτες ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας Δ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική έρευνα από τις 18 Οκτώβρη, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώτου για πρόκληση οικονομικής ζημιάς εις βάρος του ελληνικού δημοσίου ύψους 100 δισ. δρχ., αν προχωρούσε η σύμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την κοινοπραξία, το 1993, για το αεροδρόμιο των Σπάτων και τις σχέσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και του κόμματός του εκείνη την εποχή με τροφοδότη λογαριασμό λιβεριανής εταιρίας στην Τράπεζα «Royal Bank of Scotland» του Λονδίνου.

Οπως δήλωσε αργότερα, ο Κ. Λαλιώτης κατέθεσε «στοιχεία και παραστατικά έγγραφα» για τον τροφοδότη λογαριασμό. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχει ανακολουθία και αντίφαση μεταξύ των ισχυρισμών του κ. Εβερτ και άλλων στελεχών της ΝΔ, ότι τα χρήματα που διακινήθηκαν από την Τράπεζα της Σκοτίας στο Λονδίνο μέσω του λογαριασμού της λιβεριανής εταιρίας "Mayo Investments Corporation" δεν πήγαν στα ταμεία του κόμματός τους και στους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη ότι τα χρήματα κατέληξαν στη ΝΔ». Κάλεσε, μάλιστα, τον Μιλτ. Εβερτ «να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης» και ζήτησε το άνοιγμα του «τροφοδότη λογαριασμού», καθώς και «όλων των τραπεζικών λογαριασμών της ΝΔ και των ανθρώπων της επί προεδρίας Μητσοτάκη την περίοδο 1989 - 1993».

Δηλώσεις Δ. Τσοβόλα

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, ο Δ. Τσοβόλας, απένειμε ευθύνες στις ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, για την «αποτυχία της προσπάθειας για κοινή δράση σε ορισμένα θέματα αιχμής, αλλά και για την κοινή κάθοδο στις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές». Στις δηλώσεις του στη Λάρισα μάλιστα έκανε λόγο για «μικροκομματικά κριτήρια».

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σε συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησε στη Σκύδρα, στη Βέροια και τη Λάρισα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Λάρισας, αναφέρθηκε στις θέσεις του ΔΗΚΚΙ, ενώ σχολίασε και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Δ. Τσοβόλας, ανακοίνωσε επίσης, ότι «την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ μέσα στη χρονιά αυτή θα συγκληθεί η ΚΠΕ του κινήματος, που είναι το ανώτατο όργανο, για να καθορίσει και τη στάση μας στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υποστήριξε: «Δυστυχώς, η ηγεσία της παραδοσιακής αριστεράς, μη υπακούοντας, ούτε καν, σ' αυτή την απαίτηση - που το πιστεύουμε - της βάσης της κομματικής, αλλά και των Ελλήνων πολιτών, απέφυγε να στέργξει σ' αυτή την ιστορική αναγκαιότητα, που θα προστάτευε αποτελεσματικά τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των αγροτών και των μικρομεσαίων και της νεολαίας. Λειτούργησε, δυστυχώς, με μικροκομματικά κριτήρια και με αντιλήψεις του απώτερου παρελθόντος. Δεν μπόρεσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων»!

Παρακάτω, ο ίδιος έκανε την εκτίμηση «ότι έγιναν δειλά και ελπιδοφόρα βήματα, τουλάχιστον, σε επίπεδο κοινωνίας. Γι' αυτό το ΔΗΚΚΙ, χωρίς να καταγγέλλει καμία ηγεσία, επισημαίνει, απλώς, ότι δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων...».

Επίσης ο Δ. Τσοβόλας, υποστήριξε: «Θα προχωρήσουμε, σε επίπεδο κοινωνίας, τη σφυρηλάτηση αυτού του ενιαίου, λαϊκού, αντινεοφιλελεύθερου, πατριωτικού μετώπου. Γι' αυτό εμείς καταγγέλλουμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές, σε επίπεδο αγροτών, που κάνουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, όπου φτιάχνουν συνομοσπονδίες ή κινητοποιήσεις κομματικές»!!!

Τέλος ο Δ. Τσοβόλας, έκανε την εκτίμηση ότι «όλα είναι πιθανά», αναφερόμενος σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αναφέροντας ότι «αν πιεστούν να προχωρήσουν το ασφαλιστικό μέσα στο 2002, που είναι πολύ πιθανό, τότε οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές είναι παρά πολύ μεγάλες, για να πάνε στις εκλογές πριν αναγκαστούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Εξάλλου -είπε- τη σύνθεση της κυβέρνησης εκ του ανασχηματισμού τη βλέπω εκλογική, στην ευρεία του όρου έννοια. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνουν εκλογές πριν το τέλος του 2003. Θα αξιοποιήσουν την εξουσία μέχρι την τελευταία στιγμή. Το 2004 δεν μπορούν να γίνουν εκλογές λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ο «διάλογος» των κωφών

Τη στιγμή που ο Ρ. Ντενκτάς ζήτησε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μ. Γιλμάζ, χαρακτήρισε, το περασμένο Σάββατο, «διάλογο κωφών» τις τουρκικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με την Κύπρο. Ο Μεσούτ Γιλμάζ στις ίδιες δηλώσεις του έθεσε την πολιτική λύση για το διχοτομημένο νησί ως προϋπόθεση για την ένταξή του στην ΕΕ.

Μιλώντας για την κίνηση Ντενκτάς, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήδη απάντησε, αρνητικά, δεδομένου ότι υπονομεύεται η διαδικασία, η οποία έχει ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 1999, για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συνάντηση Παπανδρέου- Κληρίδη, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «αυτό που διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά είναι ότι το Κυπριακό, παρά τις άλλες προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας, λόγω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, παραμένει στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας και υπάρχει έδαφος προς αξιοποίηση από την πλευρά μας για την επανέναρξη των συνομιλιών».

Εκδρομή στο Λιτόχωρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 24 και 25 του Νοέμβρη (Σάββατο - Κυριακή) στο Λιτόχωρο - Δίον. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 3827.303 και 3843.444.

«Ρεαλισμός» για το όνομα της ΠΓΔΜ

Το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας συζητήθηκε χτες στη Ν. Υόρκη στις επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, με την υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επανέλαβε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με «ρεαλισμό» αυτή την υπόθεση. «Η προσπάθειά μας, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, εκτυλίσσεται τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στο διμερές επίπεδο και κατατείνει στην ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν της, τόσο τις γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής, όσο και τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Η Ελλάδα έχει επιδείξει επανειλημμένα τον ρεαλισμό της και την πολιτική της βούληση, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να φθάσουμε πολύ σύντομα σ' ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ότι οι διεθνείς εξελίξεις μάς επιβάλλουν να βλέπουμε με έναν τρόπο ρεαλιστικό τα θέματα της περιοχής και ιδιαίτερα ένα θέμα που εκκρεμεί τόσα χρόνια στις διμερείς μας σχέσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ